2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Grup Psikoterapisi
MAKALE #21015 © Yazan Psk.Ulaş KONDAKÇI | Yayın Ocak 2020 | 3,093 Okuyucu
Grup Çeşitleri
1)Görev /iş grupları
Bu grupların kurulma amaçları belirli bir konu üzerinde belirli bir görevi yada belirli bir hedefi gerçekleştirmektir. Bu gruplarda birlik beraberliği yani takım çalışması etkinliğini artırmak, bu takımları kuran kişilerin amaçları takımı yönetmekten çok varılmak istenen hedefe ulaşmada yardımcı olmaktır.
Grup liderinin rolü; takım çalışmasının gidişatını düzenlemek, arada doğacak olan tartışmalar yönetmek, hedefe giden yolu kolaylaştırıp ulaşılmasını sağlamak iş yerlerinde olduğunda işin kalitesini ve grubun performansını artırır.
Bu grubun temel amacı belirlenen hedefe kısa bir sürede ulaşmaktır. Grup kurulurken önemli olan grubun içeriği, gerçekleştirilecek eylem, grubun başlangıç süreci ve sonlandırma zamanları ve bunların basamaklarının belirlenmesidir.
2) Psikoeğitim ve rehberlik grupları
A)Psikoeğitim Grupları
Bu grubun kurulma amacı; genelde yaşamalarını idare edebilen kişilerin belirli bir konuda yaşadığı sıkıntı veya bilgi eksikliğinden doğan sorunu önlemektir. Kişini gelişimini destekleyen bu grup duygularını, becerilerini fark etmesini ve ifade edebilmesine yardımcı olmaktır. Bilişsel davranışçı şekiller öğretilir.
Çocuk ve ergenler üzerine uygun olan bu grup okullarda, rehabilitasyon merkezlerinde uygulanabilir. Belirli bir amaca göre farklı psikoeğitim grupları oluşturulabilir.
B)Rehberlik Grupları
Rehber grupları psikoeğitimde ki amaçları ile aynıdır. Okullarda kurulması elverişlilik bakımından en uygunu denebilir. Esnek bir formata sahip olan bu gruplar yapılacak mekan ve konuya göre değişebilir. Bazen bir eğitimci gibi bilgi verirken kimi zaman gerçekleşen tartışmaları yönetir ve destekler. Uygulama birimi iki şekildedir. Büyük grup rehberliği ve ve küçük grup rehberliğidir.
I. Büyük Grup Rehberliği: Bu grupta yapılan çalışmanın genel özelliği rehberlik etmek ve bazı konularda karar vermede yardımcı olmak grubun ihtiyacı olan bilgiyi aktarmaktır. Süreç içerik temelli ve bilişsel yönelimlidir. Grubun bir sınıf büyüklüğünü geçmemeli süre olarak 1 saati geçmemeli grubun avantajı kısa bir sürede büyük bir kitleye bilgileri aktarmak.
II. Küçük Grup rehberliği: Genel olarak büyük grup rehberliğinin devamı niteliğindedir. Süreden kaynaklı olarak bu grupta yorum yapmaları, kendilerini anlatmalarına olanak vardır. Liderin rolü bilgi vermekten ziyade tartışma ortamı yaratmak. Küçük grup rehberliği incelendiğinde süreci bilişseldir. Katılımcı sayısı 8-12 arasındadır. Oturum süresinin 90 dakikadır. Oturumun sıklığı katılımcı sayısına ve konuya göre değişebilir.

3) Psikolojik Danışma Grupları
Bu grupların kurulma nedeni, var olan soruna odaklanarak iyileştirmeye çalışmaktadır. Bu gruplarda katılımcıların hayatlarında düzgün gitmeyen bir takım şeylerin tesbit edilerek bunlarla yüzleşmesine yardımcı olmaktır. Bu sorunlar geçmişi etkilediği gibi geleceği de etkileyen sorunlardır. Psikolojik danışma gruplarında liderin yapması gerekenler katılımcıların hayatlarını etkileyen olumsuz sorunları bulmalarını sağlamak ve onlarla yüzleşmelerini gerçekleştirmektir. Grup lideri katılımcıların güvenliğinden sorumlu kişidir. Güvenliği sağlayarak katılımcıların daha rahat bir şekil konuşmalarını sağlamasını yardımcı olur.
4)Psikoterapi Grupları
Süreç acısından incelendiğinde psikolojik danışma gruplarına benzerlik göstermektedir. Danışma gruplarına benzerlik göstermektedir. Aralarında ki fark ise bu gruplarda duygusal ve davranışsal bozukluklar tedavi edilmeye çalışılır. Psikoterapi grubunun lideri çalışacak konu üzerinde uzmanlığı ve yeterliliği olmalı ve gereken eğitimleri olması önemli bir husustur. Katılımcılar daha çok psikiyatri hastaneleri yada gündüz tedavi merkezlerindeki danışanlardan oluşmaktadır. Süresi 1 saat 15 dakika, haftada birkaç kez yapılmaktadır. Bunlara örnek vereceksek temalı psikoterapi gruplarıdır.
5) Destek ve Kendine Yardım Grupları
Bu grupların kurulma nedenleri üyelerin korkuları, deneyimlerini ve isteklerini aktararak sadece kendilerinin bu durumu yaşadığını yani yalnız olmadıklarını göstermek tedavi etmektir. Bunların rahat bir şekilde aktara bilmeleri için ortamın uygun, güvenli ve rahat konuşmalarının sağlanması gerekmektedir. Bir lider varsa destek grubu diye adlandırılırken, lider yoksa kendi yardım grubu ve karşılıklı yardım grubu olarak adlandırılır. Bu grupların ilk örneği 1930 yılında ki Amerika da başlatılan ‘adsız alkolikler’dir.
6)Konsültasyon Grupları
Bu gruplar daha çok okullarda ebeveynler, öğretmenler ve öğrencilerle yapılan çalışmaların verimliliğini artırmak. Bu gruplar sadece okullarda değil iş yerlerinde performansı artırmak içinde kullanmaktadır. Genel olarak 1 saat ile 90 dakika arasında değişmektedir. Grup üyelerinin sayısı verimlilik adına en az 6 en çok 10 olması önerilmektedir. Bu gruplara örnek verecek olursak vaka merkezli konsültasyondur.
7)Eğitim ve Etkileşim Grupları
Bu gruplarda psikolojik durumu iyi olan bireyler bulunmaktadır. Farkındalık ve potansiyellerini keşfetmelerini sağlamaya çalışmaktadır. Gelişim grubu ve yaşantısal öğrenme grubu olarak da adlandırılmaktadır. Grup üyeleri incelendiğinde kendilerini daha iyi tanımak için yararlı bir gruptur. Bu gruplarda üyeler birbirlerine aktarımda bulunurlar burada yüzleşmede gerçekleşir.
Soru:eğer bir grup terapisi eğitimini başarı ile tamamlamış olsaydınız, hangi grup yönetiminde yer almak isterdiniz? Nedenlerini anlatınız?
Cevap: psikoterapi grubunda çünkü: duygusal ve davranışsal bozuklukları tedavi edebileceğimi yapacağım grup terapisini daha iyi yönlendirebileceğime inandığımdan bu grubu seçerdim. Bide insan yeteneğini, hayalini ve yapabileceği bir grup seçmesi katılımcılar için daha sağlıklı olur. İşini sıkılmadan ve kendini sürekli geliştirerek daha sağlıklı bir süreç yaşanmasını sağlayabilir. Bilinmelidir ki grup terapilerinde katılımcılarla beraber liderde etkilenmekte bende bu grupta olursam kendime faydam olduğu kadar başkalarına da faydam olacaktır. Bunu bir mektup niteliğinde olan ve daha önce kaleme aldığım bir yazımı paylaşırsam bu grupta neden yer almak istediğim daha iyi anlaşılacaktır.
Günler ayları saatler dakikaları etkilediği bu zamanda artık düşler kurmaktayım, belki de bu düş değildir. Artık kendimi sorgulamaktayım ben kimim neden buradayım nasıl neden derken bu yazıyı yazmaya başladım buna bir başlık koymak istiyorum ama ben kendimi bile tanımlayamazken başlık koymak kaf dağına bulum zirvesinde çay içme isteğimim olması gibi o zaman sorun nedir? Bence ben bugün bir araştırma yaptım bana en uygun mesleğin psikoloji olduğuna karar verdim öyle bir bölümmüş ki davranışları, düşünceleri, duyguları araştırıyor. Sonunda buldum yazıma son veriyorum artık kararım kesin…….
Yukarıda ki yazıyı yıllar önce kaleme almıştım bu kısım günlüğümden bir kesitti bu kısıma bakarak şu karara vardım bana en uygunu olan psikoterapi gruplarıdır.
Kaynakça
Kağnıcı, Y.,Koydemir, S., Gizir, C. A., Çakır, G., ve Tuna, E. M. (2016). Grupla psikolojikdanışma. ANKARA: Pegem Akademi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Grup Psikoterapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ulaş KONDAKÇI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ulaş KONDAKÇI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ulaş KONDAKÇI Fotoğraf
Psk.Ulaş KONDAKÇI
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ulaş KONDAKÇI'nın Yazıları
► Grup Psikoterapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Grup Psikoterapisi Psk.Zümrüt GEDİK
► Bireysel ve Grup Psikoterapisi Psk.Ali BIÇAK
► Çocuk Psikoterapisi Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Aile ve Çift Psikoterapisi Psk.Remzi KARAKAYA
► Bireyselden Grup Terapilerine Psk.Özlem AKKEL
► Grup Terapisinde Grubu İncelemek Psk.Gamze ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Grup Psikoterapisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut mu? Ümit mi? Eylül 2020
◊ Cennet Aralık 2019
◊ Umut Aralık 2019
◊ Tecrübe Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top