2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dil Gelişim Stratejileri
MAKALE #21033 © Yazan Nilay GEDİK | Yayın Ocak 2020 | 1,650 Okuyucu
1- Dikkat Dağıtıcıların Düzenlenmesi

Evdeki (ve terapideki!) ortamdaki dikkat dağıtıcı unsurların azaltılması, küçük çocukların iletişim becerileri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Denemek için gerçekten basit bir strateji ama büyük bir fark yaratabilir! . Ne yapmalısınız?

O sırada kullandığınız / oynadığınız şeyler değilse, rahatsız edici şeyleri (gürültülü oyuncaklar, iPad'ler vb.) odadan çıkarın. Kimse izlemiyor veya dinlemiyorken arka planda TV / müzik / oyunları kapatın. .

Bunu neden yapıyorsunuz?

Küçük çocukların dikkatleri ve dinleme becerileri sürekli gelişiyor. Arka plandaki gürültü ve diğer rahatsızlık verici unsurlar dikkatleri için rekabet eder ve söylediğiniz / yaptığınız şeyleri dinlemelerini ve odaklanmalarını zorlaştırabilir. . Ne zaman yapmalısınız?

Oyun zamanı - çocuğunuzun oynayabileceği oyuncakların sayısını azaltın. Herhangi bir arka plan gürültüsünü kapatın. Yemek zamanları - yemek yerken TV'yi veya müziği kapatın. Sabah rutinleri - çocuklarınız güne hazır olana kadar elektronik cihazları, oyuncakları vs. açmayın. . Bu daha önce denediğiniz bir şey mi? Küçük çocuğunuzun TV vb. tarafından dikkatinin kolayca dağıldığını mı düşünüyor musunuz?

Evde deneyebilirsiniz.


2- Çocuğunuzun Seviyesinde Olun

Bu evde denemek için çok etkili ve basit bir dil stratejisi! Nedir? Çocuğunuzun seviyesinde olmak göründüğü kadar basit! Onlarla oynarken / konuşurken, çocuğunuzla aynı seviyeye gelmeniz yeterlidir. Nasıl yapılır? Yerde yatıyorlarsa yere yatın. Eğer oturuyorsa, diz çökün ya da oturun. Onlarla konuşurken çömelin, böylece göz göze olabilirsiniz. Neden yapıyorsunuz? Oynarken veya konuşurken çocuğunuzla yüz yüze olmak, çocuğunuzun ağzınızı ve yüz ifadelerini net bir şekilde görmesine yardımcı olur. Ne zaman yapmalısınız? (Örnekler) . Oyun zamanı: Çocuğunuz yere uzanıyorsa ve arabalarını itiyorsa, yanına uzanır ve katılırsınız. Yemek zamanları: sandalyelere oturun, böylece birbirinizi görebilmeniz için aynı boyda olursunuz. Giyinme: Çocuğunuzun gyinmesine yardım ederken çömelin, böylece yüzünüzü net bir şekilde görürler.

3- İsimlendirme

Erken dil stratejileri hakkında konuşalım!
Adlandırma (isimlendirme) günlük rutinler sırasında kullanabileceğiniz ve küçük çocuğunuzla oynayabileceğiniz kolay ve etkili bir dil stratejisidir!

Nedir?

Oldukça basit, sadece çocuğunuzun yaptığını, baktığı veya oynadığı şeyleri adlandırıyorsunuz. Örneğin, çocuğunuzun bir topu varsa, "top" veya "büyük top", "yumuşak top" vb.
.
Nasıl yapıyoruz

1) Çocuğunuz oyuncakla oynarken / eylem yaparken vb. kelimeleri mümkün olduğunca tekrarlayın. Bu, çocuğunuzun kelimeyi ve anlamını daha kolay öğrenmesine yardımcı olacaktır.

2) Nesneye / harekete bakarken / yaparken isim verin. Bu, çocuğunuzun kelimeyi gerçek zamanlı olarak duymasına yardımcı olur ve kelimeyi daha kolay anlar ve öğrenir.

3) Çocuğunuzun sizden sonra kelimeyi tekrar etmesini sağlamaya çalışmayın, çünkü bu gereksiz bir baskı yaratır.
.
Neden yardımcı oluyor?

Küçük iletişimcinizin, her gün gördükleri / yaptıkları / dokundukları / kokladıkları / duydukları / çaldıkları vb. şeyler için tüm isimleri öğrenmeleri gerekiyor, çünkü bunları otomatik olarak bilmiyorlar!

Çocuğunuza oyun sırasında ve günlük rutin işlemler sırasında bu şeylerin adını vermek, kelimeleri öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuğunuz sözcüğü ne kadar çok duyarsa, kendileri söyleyerek pratik yapma olasılığı da o kadar yüksek olur!

4- Seçenekler Sunma

Seçimler sunmak, küçük çocuğunuzla iletişim kurmanın en kolay yollarından biridir! . Neden yapıyorsunuz? Bir seçim sunmak, küçük çocuğunuza sizinle iletişim kurmak için bir neden ve fırsat verir. Ayrıca, iletişim kurarak bir şeyleri alabileceklerini ve bir şeyleri gerçekleştirebileceklerini gösterir! (Harika bir motivasyon!) . Nasıl yapılır? Çocuğunuza iki öğe arasından bir seçim yapın (onlara neyi seçtiklerini gösterin) ve gösterdiğiniz şeyleri adlandırın. Çocuğunuzun işaret ederek, alarak, jest kullanarak, seslendirerek veya kelimeler kullanarak seçimini yapmasına izin verin. Seçimlerini yaptıklarında, tekrar söyleyin, böylece kelimeyi açıkça duyarlar. Bunu her yaştan çocukla yapabilirsiniz. . Ne zaman yapmalı: Çocuğunuza günde birkaç kez bir seçenek sunmayı deneyin; daha fazla alıştıkça, sayısı artabilir! . ? İşte birkaç fikir: Atıştırma zamanı - çocuğunuza iki atıştırma seçeneği arasında bir seçenek sunun (ör. "Kuru üzüm veya çilek ister misin?"). İçecekler - alabilecekleri içecekler arasında bir seçenek sunarlar (örneğin "süt ister misin ya da meyve suyu? ") Kıyafet - giyeceği kıyafetler arasında bir seçim (" mavi tişört mü yoksa kırmızı tişört mü istiyorsun? ") Oyuncaklar-hangi oyuncakla oynayacağınızı veya kitap okuma için bir seçenek sunun. Bu yaptığınız bir şey mi? Deneyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dil Gelişim Stratejileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nilay GEDİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nilay GEDİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilay GEDİK Fotoğraf
Nilay GEDİK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nilay GEDİK'in Makaleleri
► Öss’ de Son Bir Ay Stratejileri Psk.Mehmet CEYLAN
► Öğrenme Stratejileri Doç.Dr.Psk.Begüm SATICI
► Lysde Son Bir Ay Stratejileri Psk.Mehmet CEYLAN
► Gelişim Alanları – Gelişim Dönemleri ve Özellikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Psk.Dnş.Esin YILMAZ
► Teog'a Çeyrek Kala Sınav Stratejileri Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dil Gelişim Stratejileri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:07
Top