2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Nedir? Nasıl Baş Edilir?
MAKALE #21055 © Yazan Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER | Yayın Ocak 2020 | 1,269 Okuyucu
PANİK ATAK NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Panik atak, aniden başlayan, insanı dehşet içinde hissettiren, zaman zaman tekrarlayan yoğun korku ve sıkıntı nöbetleridir. Genellikle ataklar halinde gelir. Panik atak yaşayan kişi paniğe kapılır, dünyası kabusa döner, kimsenin ona yardımcı olmayacağına inanır. Panik atak geçirme kaygısı kişinin ailevi, sosyal ve mesleksi yaşantısını önemli derecede etkileyebilir. Kapalı yerlerde bulunmak istemez. Dışarı yalnız çıkmaktan, kalabalık yerlerde olmaktan kaçınır.
Panik ataklar beklenmedik bir şekilde yaşanabileceği gibi ( ör: uyku anında) , duruma bağlı olarakta ortaya çıkabilir. (ör: sosyal ortamlarda) Duruma bağlı ortaya çıkan panik atak tekrarlanmayabilir. Ancak duruma bağlı olmaksızın ortaya çıkan , beklenmedik şekilde yaşanan ve sonrasında tekrarlanan panik ataklar yoğunlukla tedavi gerektirir.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ
- Kalbin hızla çarpması
- Terleme
- Titreme
- Boğulma hissi
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Göğüste basınç , ağı
- Uyuşukluk hissi, karıncalanma
- Gerçeklikten kopma hissi
- Gaz, mide bulantısı
- Kontrolü kaybetme yada çıldıracağı korkusu
- Şiddetli ölüm korkusu

Panik atak rahatsızlığı genellikle en çok kadınlarda görülür. Başlama yaşı genellikle 20 -35 yaşları arasıdır. Kriz aniden başlar. 10 dakika içinde en yüksek seviyeye ulaşır. Atak çoğunlukla 10 ile 30 dakika arasında sonlanır. Nadiren 1 saate kadar çıkabilir.
Panik atak tedavisinde ilaç kullanımı yolu seçilse bile terapi etkin bir rol oynar. Psikoterapinin amacı panik atak yaşayan kişinin yaşadığı fiziksel belirtilere, psikolojik tetikleyicileri ayarlayış biçimlerine , panik atakla ilgili olabilecek travmatik anılarına müdahale etmektir. Terapi kişinin yaşam konforunu arttırmayı hedefler.
Panik atak tedavisinde kullanılan en etkin ve kısa sürede sonuç alınan terapi tekniklerinden biri EMDR ( Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma) dır. İlk 2 -3 seans boyunca bireyin panik atak yaşadığı sahneler duyarsızlaştırılır. Daha sonraki seanslarda panik atağa yol açan travmatik yaşantılar ve tetikleyiciler birer birer ortadan kaldırılır. Panik atak tedavisinde EMDR ortalama 7 -8 seans sürdüğü söylenebilir.
Panik atak tedavisinde EMDR tekniğinin dışında bilişsel davranışçı yaygın olarak kullanılan terapi tekniğidir. Tedavinin bilişsel kısmında korku ve kaygıya neden olan düşünce ve inançlar üzerinde durulur. (ör: kalp krizi geçiriyorum, ölüyorum…) gibi. Bu inançlar kişinin kaygısını arttırıp , çaresiz hissettirir. Bilişsel davranışçı terapide bu düşünceler yeniden yapılandırılır. Davranışçı bölümde ise kişi ile birlikte denemeler, uygulamalar yapılarak bireyin korkusu üzerine gitmesine yardımcı olur.
Panik atak sürecinde yapılması gerekenler;
- Oturun, en az 4 saniye burnunuzdan nefes alın, 2 saniye tutun 4 saniye süreyle verin. Bu egzersizi 1-2 dakika süreyle yapın.
- Güvenli bir yer hayal edin. Bunu yaparken tüm duyularınızı kullanmaya çalışın. Güvenli yerinize bir isim verin.
- Çevrenizde ki 3 somut nesneye odaklanın ve bu nesnelerin ayrıntıları üzerinde durun.
- Ağzınızda tükürük oluşturmaya çalışın. Tükürük üretmeye başladığımızda sindirim sistemini ve rahatlamayı yeniden harekete geçirmiş oluruz.
- Güven duyduğunuz bir kişiyi gözünüzün önünde canlandırın ve bu kişinin size yardım ettiğini, destek verdiğini hayal edin.
- Düşüncelerinizi yavaşlatın. Tüm vücudunuzu tepeden tırnağa tarayın. Vücudunuzun gergin olan bölümlerine nefesinizle beraber ‘’GEVŞE’’ komutunu gönderin.
- Yaşadığınız bu panik halinin tehlikeli olmadığını, size zarar vermeyeceğini düşünün. Bunun yanlış bir uyaran olduğunu , ortada bir tehlike olmadığını kendinize telkin edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak Nedir? Nasıl Baş Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'in Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ? Psk.Damla EYÜBOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Nedir? Nasıl Baş Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Kontrolü Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:03
Top