2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Çocukları İçin Yarıyıl Tatil Önerileri
MAKALE #21057 © Yazan Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ | Yayın Ocak 2020 | 2,422 Okuyucu
YARIYIL TATİLİ BAŞLADI...

Okulların 15 gün ara vermesiyle birlikte çocuklar tatile çıktı. Ancak anne babalar biraz kaygılı olmakta haklı. Özellikle okul öncesi çocukları için okul dönemi; okula uyum sağlaması, okula alışması, arkadaş ilişkilerini geliştirebilmesi, ev dışında ilk defa başka bir ortamda var olabilmesi, anne babasından uzakta uzun zamanlar geçirmesi demek. 3-6 yaşındaki çocuklar için çok büyük adımlar attıkları okul dönemi evin dışındaki hayatın içinde var olmak demek.

Anne babaların ve tecrübeli öğretmenlerin kaygıları ise 2 hafta sürecek tatilden dönen çocukların okula adaptasyon sürecinin başına geri dönülmesi. Oysa okul düzenine alışmıştı, kaygılarının üstesinden gelmişti, şimdi tekrar 2 hafta evde kalmak ya da okuldan uzakta kalmak yeniden bir uyum sorununa dönüşebilir mi?

Bu sorunun cevabı aileye ve çocuğa göre değişebiliyor. Tecrübelerimiz çocuğun evde nasıl vakit geçirdiğiyle ilgili olarak çocuğun okula dönüşünde zorlandığını gösteriyor. Peki evde neler olursa tekrar okula başlamak çocuk için zorlayıcı olabiliyor diye bakmamız gerekiyor. Öncelikle elbetteki ev çocuğun en güvenilir alanı ve çocuğun daha esnek, daha rahat davranabiliyor olması çok doğal. Ancak özellikle 3-6 yaş arasındaki sınırlara ihtiyacı olan çocuk için “çocuk merkezli evler” çocuğun sürekli dürtüsel davranabildiği, her istediğinin yapılabildiği, kuralları ve sınırları çocuğun belirlediği durumlarda, çocuğun ev dışındaki sosyal hayata adaptasyonunu zorlayabiliyor. Çocuk için benmerkezciğinin fazla beslendiği aile ortamında diğer insanların duygu ve düşüncelerini anlamak oldukça zorlaşabiliyor. Anne baba olarak görevimiz çocuğun sürekli mutlu hissetmesi, sürekli eğlenmesi ve isteklerinin doyurulması değil başkalarının da duygularının, isteklerinin olabileceğini anlayabilmesi, empati duygusunun gelişebilmesidir. O sebeple özellikle 2 hafta evde olan çocuk için bazen isteklerinin ertelenmesi, her istediğinin olamayacağını fark etmesinin sağlanması, çocuk merkezli olmaktan çıkıp bazen anne babanın da “ben” demesi önemlidir. Çocuğun sürekli isteklerinin olması, taleplerinin olması oldukça doğaldır ve hakkıdır. Ancak anne babanın da hakları vardır, her istediği zaman oyuna hazır olmak zorunda olmayabilirler, işten geldikleri zaman dinlenmeye ihtiyaçları olabilir, başbaşa kahve içmek isteyebilirler. O sebeple anne babanın kendi ihtiyaçlarını da çocuğa bildirmeleri önemlidir, çocuğun kendisi dışındaki insanlarında ihtiyaçlarını görebilmesi, anlayabilmesi, saygı duyabilmesi önemlidir ve bu evde başlayan ve kazanılan bir yetidir.

Bunun yanında okul zamanında var olan kurallar okullar tatil iken de geçerli olabilir. Yatma saati, sabah kalkma saati çok dengesiz olmamalıdır. Çocuklara sorumluluk alması ve kendi yapabilecekleri işleri kendisinin yapmasını beklediğimiz çağda ve bu alışkanlıkların çoğunu kazandırdığımız okul yaşantısına ev yaşantısı da eşlik etmelidir. Her çocuğun yaşına göre alabileceği sorumluluk ve yapabileceği kendi işleri vardır bunları mümkün olabildiğince kendisine bırakmak yardım istediği zamanlarda birlikte yapmak önemlidir. Aynı zamanda becerilerinin yetebildiği işleri kendisinin yapması çocuğun özgüvenini de geliştirecektir ve bağımsızlaşmasına katkı sağlayacaktır. Yarıyıl tatilinde evde olan çocuğun, oynadığı oyuncaklarını işi bittiğinde yerine kaldırması, oyuncaklarını toplamadan sonraki oyuna ya da etkinliğe geçmemesi, odasını ya da kıyafetlerini yapabildiği kadar toplayabilmesi, evde basit işlere yardım edebilmesi için olanak sağlanmalıdır.

Bunun yanında ailelerin oldukça zorlandığı çocukların televizyon, tablet, telefon isteklerine aileler karşı koymakta zorlandıkları gibi bazen tamamen “susturucu”, “kafa dinlemek için zaman yaratma aleti” gibi bakabilmekteler. Ancak yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki 3-5 yaşındaki çocukların TV, tablet, telefon kullanımı gibi ekranlı cihazların artan kullanımının, dil, yürütücü işlevler ve okuryazarlık becerisi ile ilişkili olan beyin beyaz madde gelişimini bozduğuna işaret ediyor ve “çocukları ekrandan uzak tutun” diyor. Bu yaştaki çocukların tek taraflı iletişimi hedef alan ekranlı cihazlara değil, diyaloğa, işbirliğine, duygularını ifade etmeye, dinlenmeye, konuşmaya, yaşanılan problemler ile ilgili başa çıkabilme becerisi kazanmaya ihtiyacı vardır.

Yine yapılan çalışmalar beden ve beyin gelişimi üzerine paha biçilemez etkilerinden dolayı 2-6 yaş dönemindeki çocukların tüm gün hareket halinde olmalarını tavsiye ediyor.

Bu sebeple 15 günlük tatil, çocukların evde tüm gün ekranlı cihazın karşısında geçirdiği bir dönem olmamalı. Bunun yanında her istediğinin sürekli yapıldığı, sınırların ortadan kalktığı, kural koyucunun çocuk olduğu bir ortamda yine çocuğa zarar veren bir ev ortamı olabilmektedir.

Evde bu şekilde alışkanlıklar kazanan çocuk için okul veya dış dünyadaki herhangi bir ortam zorlayıcı olabiliyor, çocuğun baş edemeyeceği korkunç bir dünya gibi gelebiliyor. Dolayısıyla çocuk için okula dönmek stres yaratırken, tek baş edebildiği ortam olan eve geri dönme isteği yoğun olabiliyor.

Hepinize keyifli tatiller dilerim.
Uzm. Psk. Gülsen Süslü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Çocukları İçin Yarıyıl Tatil Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülsen SÜSLÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ'nün Yazıları
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Çocukları İçin Yarıyıl Tatil Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadınsılık Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:13
Top