2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ustalık Gerektiren Kötü Hissetme Sanatı
MAKALE #21060 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Ocak 2020 | 2,289 Okuyucu
Kötü hissetme işini düzgün yapmadığınız için mutsuz olduğunuzu biliyor musunuz?

Bu işi iyi yapmadığınız için hep yarım kalıyor ve tekrar tekrar aynı şeyleri yaşıyorsunuz.

Bu satırları okuduğunuza göre siz de diğer birçok kişi gibi birşeylerin daha farklı olabileceğini düşünüyorsunuz. Bir arayış içerisindesiniz. Bu arayışınız doğrultusunda yaptığınız her şey aslında tek bir amaca hizmet ediyor:

KENDİNİZİ İYİ HİSSETMEK

Peki kendini iyi hissetme nedir? Bunun işaretleri nelerdir?

İyi hissetme dediğimiz şey aslında çok farklı şekillerde tanımlanmaktadır. En basit haliyle tanımlayacak olursam:

İyi hissetme:*Zihinsel ve bedensel olarak hissedilen memnun olma halidir. Neşe, mutluluk, huzur, sakinlik, canlılık, şefkat, sevinç, heyecan, coşku, tutku vb.

Yaşamınızdaki rolleri düşünün:* meslek, eş, sevgili, ebeveyn, evlat, arkadaş, vatandaş vb.

Rolleriniz ve yaptıklarınız sizi kendinizi iyi hissetme halinde tuttuğu sürece sorun yok. Ancak bu denklemde uzun süredir bir sorun olduğunu düşünüyorsanız gözden kaçırdığınız birşeyler vardır. Bunların neler olduğunu sonraki yazılarda anlatacağım.

En önemlilerinden bir tanesi iyi ve kötünün birbirine karışmasıdır.

Kötü hissetmek nedir?

Şimdi buradaki yazıları okuma amacınıza gelelim. Muhtemelen kendinizi zaman zaman ya da birçok kere kötü hissediyorsunuz ve/veya daha kaliteli bir hayat için bir çıkış yolu arıyorsunuz.

Peki, kötü hissetmek nedir?

Kötü hissetme:*Zihinsel ve bedensel olarak hissedilen memnun olmama halidir. Can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, kaygı, suçluluk, utanç, kıskançlık, tiksinme, hayal kırıklığı vb.

Kötü hissettiren olumsuz duyguları yaşadığınızda belki de içinizden bir ses size şunları söylüyor:

‘Bıktım artık sinirlenmekten, üzülmekten, kaygı duymaktan, suçluluk duygusundan… Bu hisler*hayatımı mahvediyor’

‘Diğer insanları ve şartlarımı değiştiremem. O yüzden kötü hissetmek benim kaderime yazılmış gibi. Yapabileceğim birşey yok’

Yukarıdaki ifadelerin ortak noktası nedir?

‘Kötü hissetmek kötü birşeydir’

Peki gerçektende öyle midir?

Bir mucize olduğunu hayal edin.

Eğer isterseniz artık hiçbir zaman olumsuz bir duygu hissetmemenizin sağlanacağı söyleniyor.

Bunu ister miydiniz?

Yazının gidişatından sanırım istememeniz gerektiğini anlıyorsunuz. Ama nasıl olur? Hiç üzülmeseniz, korkmasanız, sinirlenmeseniz, bedensel olarak gerginlik yaşamasanız* daha iyi olmaz mıydı?

Konuyu dağıtmamak için şimdilik size kısa bir cevap vermeyeceğim ama şimdilik şunu söyleyebilirim:

Olumsuz duygularınız alınsa çok şey kaybederdiniz.

Yin yang sembolünü muhtemelen daha önce görmüşsünüzdür. Anlamı üzerinde hiç düşündünüz mü?*Herşeyin zıt tarafıyla bir arada olduğu ve yaşamı oluşturduğunu sembolize eder.

Siyah beyazı, beyaz siyahı içerir. Duygular açısından bakacak olursak iyi duygular kötü duygularla, kötü duygular iyi duygularla iç içedir. Birisi olmadığında diğeri de olmaz. Örneğin, sevdiğimiz bir yakınımıza kızabilir, kaygılanabilir ya da üzülebiliriz. Bu duygular aradaki ilişkiyi zenginleştirme potansiyeline sahiptir.

Kutuplarla yaşamayı bırakmak

İyi-kötü kavramları çok kaba ve genel tanımlar. Dünyadaki sorunlara baktığımızda da ne yazık ki bu kutuplaşmayı görüyoruz.

Duygulara, düşüncelere, inançlara, insanlara, olaylara, toplumlara, milletlere sadece iyi veya kötü sınıflamasıyla bakarsanız bunları ne anlarsınız ne de çözümlersiniz.

Sizi bu kavramlara farklı bir açıdan bakmaya davet ediyorum. Kurtarıcı anahtar kelimemiz:

İHTİYAÇ

İhtiyaçları merkeze alan yeni bir sistem*ile yaşadığınızda yaşam kalitenizi ustalıkla artırabilirsiniz.

Nasıl mı? Okumaya devam edin!

Uzm. Psk. Cem Gümüş
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ustalık Gerektiren Kötü Hissetme Sanatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Konsantrasyon Sanatı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Hayır Deme Sanatı Psk.Gül ÇELİK
► İnsanlarla Konuşma ve Anlaşabilme Sanatı Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Veda Etme Sanatı - Yas Süreci Psk.Necdet DÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ustalık Gerektiren Kötü Hissetme Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:36
Top