2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Sonrası Ay Ay Değişim
MAKALE #21084 © Yazan Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ | Yayın Ocak 2020 | 6,397 Okuyucu
Burun Estetiği, kuşkusuz en büyük değişimi yaşayabileceğiniz cerrahi müdahalelerden biridir. Burada bahsettiğimiz değişim, fiziksel olarak yaşanılan değişimdir. Bir de burun estetiği sonrası karşılaşacağınız iyileşme süresi sorunsalı vardır. Bu haftaki yazımızda Burun Estetiği sonrası ay ay değişim sürecinden bahsedeceğiz. İlk olarak genel hatları ile burun ameliyatı öncesi dönemi ve ameliyat sürecini ele alacağız;

Burun Ameliyatı Öncesi Yapılan Tetkikler ve Diğer Aşamalar
Burnunuzda yaşadığınız görsel ve fonksiyonel sorunlarınız yüzünden burun ameliyatı olmaya karar verdiğinizi varsayalım. Detaylı araştırmalar sonrası kendiniz için en iyi, en güvenilir, işinin ehli estetik doktorunu bulup randevu doğrultusunda görüşmeye gidersiniz. Muayene sırasında incelemeler simülasyonlar eşliğinde yapılır ve hastanın da istekleri doğrultusunda burun ameliyatının yol haritası çizilir. Ameliyat tarihine kadar kan tahlilleri, anestezi hekimi ile olan görüşme ve kalan diğer prosedürler tamamlanır. Nihayetinde ameliyatı hazır duruma gelirsiniz.

Burun ameliyatı olmadan 8 saat evvel hiçbir şey yenilip içilmemeli ancak kronik hastalık nedeniyle (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği) kullanılmakta olan ilaçlar ameliyat günü̈ sabahı erken saatte az miktarda su ile içilebilir.

Burun Ameliyatı Sırasında ve Akabinde Yapılanlar

Burun ameliyatı burnunuzun yapısına ve çizilen yol haritasına göre 1-5 saat arasında sürmektedir. Hastanın anestezi ekibi tarafından uyutulması, uyandırılması ve ayılma bölümünde kendine gelmesi de eklendiğinde servise gelme süresi daha uzun olabilmektedir. Ameliyat sonunda burun içine tampon ya da tespit-destek malzemeleri koyabilir. Ameliyatın sonunda burnunuzun dışına bandaj ve alçı gibi örtücü işlemler yapabilir.

Burun Ameliyatı Sonrası Ay Ay Değişim ve Bakım Önerileri

Yazımızın son bölümünde burun ameliyatı sonrası belli zaman dilimleriyle gerçekleşen değişimler ve yapılması gereken bakımlar ile ilgili detayları maddeler halinde sıralayacağız:

Burun Estetiği Sonrası İlk Bir Ay

- Ameliyattan sonra size söylenene kadar sümkürmek, ıkınmak, öksürmek, eğilmek-kalkmak, ağır bir yük kaldırmak-taşımak kanama riskinizi arttırabilir. Söylenmedikçe bu hareketleri yapmaktan kaçınmalısınız.
- İzin verilene kadar burun ameliyatından sonra uymaya başlamak üzere, kuvvetli çiğneme ve efor gerektiren ve uzun çiğnemeyi gerektiren gıdalardan kaçınmalısınız. (Örneğin ısırarak elma, havuç yemekten kaçınınız.)
- Ameliyattan 2-3 gün sonra kontak lens takabilirsiniz.
- Burun alçısı yerinde 5-10 gün arasında kalacaktır ve doktorunuz tarafından çıkartılacaktır. Bu alçıyla asla oynamamanız gerekmektedir. Bu süre sonrasında alçı kaldırılır ve yeni burnunuzla ilk kez tanışmış olursunuz.
- Yüzünüzü soğuk su ile yıkayabilirsiniz. Alçınız yüzünüzdeyken, yani ilk 5-10 gün boyunca, alçınızın sıcak su ile ıslanması alçınıza zarar verir.

Burun Estetiği Sonrası Sargıların Alınması ve Alçının Çıkartılması

- Sargıların alınmasından sonra burun, gözler ve üst dudakta biraz şişlik ve renk değişikliği olması sizi üzmesin. Bu doğal bir şey olup genellikle 2-3 hafta içinde kaybolmaktadır. Şişlikler 2-3 hafta içinde büyük oranda kaybolmakla birlikte tam olarak kalkması en azından birkaç ay sürecektir.
- Doktorunuzun burun üzerindeki sargı veya alçıyı çıkarttıktan sonra burun derisi nazik bir şekilde hafif bir sabun veya vazelinli cilt bakım losyonları ile temizlenebilir. Bu temizlik sırasında yumuşak ve dikkatli davranılmalıdır.
- Sargılar çıkarıldıktan sonra makyaj yapılabilir.
- Burun ameliyatından sonraki 10-14 gün boyunca aşırı ve uzun konuşmalardan ve kahkaha gibi aşırı yüz hareketlerinden kaçınmalısınız.
Normalden daha fazla istirahat etmelisiniz. Cinsel ilişki gibi güç harcamanızı gerektiren faaliyetlerden 15 gün süreyle kaçınmalısınız.
- Burun ameliyatından sonraki 2 hafta boyunca önden veya arkadan iliklenen kıyafetler giyiniz. Baş üzerinden geçirilen, dar olabilecek, tişört veya dik yakalı kazaklardan uzak durmalısınız.
- Ameliyattan sonraki 1 aylık süreçte tuz tüketiminizi azaltmanız şişliklerinizin vücuttan dağılma süresini kısaltacaktır.
- Ameliyattan sonraki 1 aylık süreçte kafein, gazlı içecekler ve bitki çayları tüketmemelisiniz.
- Ameliyattan 1 ay sonra yüzebilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası 2. Ay ve 3. Ay

- Ameliyat sonrası dönemde morluklarınızın kalıcı hale gelmemesi için yüz bölgenizi 50 faktörlük bir güneş kremi ile korumalısınız. (8-12 hafta)
- İlk defa ameliyat olan hastalarımız 8. Hafta, revizyon ameliyatı olan hastalarımızın da 12 hafta boyunca güneş ve güneş banyosundan uzak durması gereklidir.
- En az 8 hafta boyunca burnunuzun üzerine oturan numaralı veya güneş gözlüğü takmamalısınız.
- Yoga, pilates, fitness gibi sporlardan 8-10 hafta uzak durmalısınız.

Özet olarak; burun estetiği sonrası ay ay değişim süreci ameliyat olduktan 1 yıl sonra tamamlanmaktadır. Ameliyat olduktan 1 hafta sonra atel ve tamponlar alınmaktadır. Atelin alındığı günkü yüzünüzdeki şişlikleriniz büyük bir kısmı 2-3 hafta sonra belirgin bir şekilde kaybolmaktadır. Burunda var olan şişliklerinizin %80' lik kısmı 2 ay içinde dağılmaktadır. Kalan şişlikler ise 1 yıla yayılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki iyileşme sürecinde alınabilecek her darbe, sigara-nargile kullanımı bu süreci olumsuz etkilemekte ve uzatmaktadır.


Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gözlük Kullanımı

Burun estetiği ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri gözlük kullanımıdır. Ameliyat sonrasında en az 2 ay boyunca gözlük kullanılması yasaktır. Burnun, ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin tamamlanması 1 yıldır. İlk aylar şişlik ve ödem durumu biraz daha fazla olmasından dolayı gözlük kullanımını istememekteyiz.
Sürekli gözlük kullanan kişilerde burun estetiği ameliyatı nasıl olmalıdır?
Gözlük kullanmak zorunda olan kişiler, ameliyattan 2 ay sonra gözlük kullanmaya başlayabilirler. Bu 2 aylık dönemde lens kullanmalarını önermekteyiz. 2 aydan sonra hafif çerçeveli gözlük kullanabilirler.

Uyku Yatış Pozisyonu

Burun estetiği ameliyatı sonrası 1 gece hastanede gözlem altında kalınmalıdır. Ameliyattan sonra hasta, odasına alınır ve yatağına yerleştirilir. Hasta yatağı 45 derecelik açı ile hafif oturur pozisyona ayarlanmaktadır. Hasta taburcu olana kadar bu şekilde hastanede istirahat etmektedir.


Taburcu olduktan sonra evde ise başının altına iki veya üç yastık koyması gerekmektedir. Başın, kalpten yukarıda olması ödemin daha hızlı dağılmasına yardımcı olmaktadır. Atel ve tamponlar alınana kadar bu yatış pozisyonunda istirahat edilmelidir. Yan yatmak veya yüz üstü yatmak buruna zarar vereceğinden dolayı kesinlikle yasaktır.

Dinlenme Süreci

Ameliyat sonrasında tüm hastalarımızdan kaliteli istirahat etmelerini istemekteyiz. İstirahat süreci 1 haftadır. Bu süreç boyunca iyi beslenilmelidir. Efor sarf edilen hareketlerden uzak durulmalıdır.

Yiyecek – İçecek

Burun estetiği ameliyatı sonrasında yiyecek – içecek konusunda dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar;

Kuvvetli çiğneme, efor gerektiren ve uzun çiğnemeyi gerektiren gıdalardan kaçınılmalıdır. (Örneğin ısırarak elma, havuç yemekten kaçınılmalı.)
Günlük beslenmede 1 ay süreyle tuz kısıtlamasının yapılması şişliklerin vücuttan dağılma süresini kısaltacaktır.
Proteinden zengin beslenilmesi gerekmektedir. (Et-süt ürünleri)
Kafein, gazlı içecekler ve bitki çaylarını ameliyat sonrası ilk 1 ay tüketilmemelidir.

Kullanılacak İlaçlar

Burun estetiği ameliyatı sonrası kullanılması gereken ilaçlar vardır. Hastaya taburcu olurken, ağrı kesici, antibiyotik ve burun iç kısmının nemli kalması için pomad reçete edilir. Ağrı kesici ve antibiyotik sabah akşam 1 adet tok karınla alınmalıdır. Pomad ise sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa, burun deliklerinden nüfus ettirilmelidir. Pomad kullanımındaki esas amaç, burun iç kısmının kurumasını önlemektir. Bu sayede burun içi hep nemli kalmaktadır.

Zararlı Alışkanlıklar

Sigara, daha kısa ve daha düşük kaliteli bir yaşam süresine neden olur. Sigara içmek, ameliyatın başarısını kötü yönde etkiler. Sigara içen hastalarda anestezi riskleri daha fazladır. Sigara içiyorsanız, ameliyat başarısının genel başarı ortalamasından daha düşük olacağını bilmelisiniz.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Çarpma ve Darbe Alınması

Atel alındıktan sonra dikkat edilmesi gereken hassas süreç 2 aydır. Sağlıklı bir iyileşme süreci için bu zaman diliminde kesinlikle darbe alınmamalıdır. Özellikle şiddetli alınan darbelerde tekrar burun ameliyatının yapılması gerekebilir. Burun estetik ameliyatı olan hastalarımızın atel alınma işleminden sonra burun temizliğinde dahi dikkat etmeleri gerektiğini ve sert bir şekilde mendil dahi kullanmamaları gerektiğini öneriyoruz.

Burun estetiği sonrası çarpmalarında ameliyat sırasında verilen şekil ve formda bozulmalar meydana gelir. Buruna darbe alındığında ne yapılmalı? En kısa sürede burun estetiği doktorunuzu aramalı ve durumu izah etmelisiniz. Aldığınız darbenin şiddetine göre doktorunuz size uygun yönlendirmeyi ve gerekirse muayeneyi yapacaktır.

Doç. Dr. Süleyman TAŞ
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Sonrası Ay Ay Değişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman TAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın Makaleleri
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Sonrası Ay Ay Değişim' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nazal Polip Nedir? Haziran 2020
► Mezoterapi Uygulamaları Haziran 2020
► Dolgu Uygulamaları Haziran 2020
► Kepçe Kulak Estetiği Haziran 2020
► Saç Ekimi Nedir? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:23
Top