2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişlerle ilgili Sıkça Sorulan Sorular
MAKALE #21154 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Şubat 2020 | 1,257 Okuyucu
1.İmplant kansere yol açar mı?
İmplant tedavisi dişsiz hastalar için en iyi tedavi yöntemi haline gelmiştir. Bu neden ile implant ile ağız kanserinin bir ilişkisinin olup olmaması bir araştırma konusudur ve bu konuda henüz ispatlanmış bir araştırma yoktur.
İmplant tedavileri, gelişen günümüz teknolojisi ile başarısını %98’e çıkarmıştır. Bu başarı genel sistemik yapısı güçlü hastalarda yapılan implantlardadır. Bu neden ile implant tedavisinde doktorun endikasyonu koyarken hastanın hem genel sistematik durumunu değerlendirmesi hem de hastayı, hem implant öncesinde hem de implant sonrasında mutlaka bilgilendirmesi ve ağız bakımını öğretmesi bir zorunluluktur.
2.Titanyum implant kanser yapar mı?
Titanyum, malzeme olarak doku dostu bir materyaldir. Alerji yapma özelliği de neredeyse yok denecek kadar azdır. Ve bu konuda TUBİTAK MAM Gen Mühendisliğinin ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün açıklaması “titanyum diş implantlarının güvenle kullanabileceği” yönündedir. Enstitüden yapılan açıklamada titanyumun sağlamlığı, hafifliği ve toksik olmamasının yanı sıra biyo uyumluluk ve kemik entegrasyonunun çok iyi olması dolayısıyla titanyum implant yapımında en çok kullanılan malzemedir.
3.İmplant yaptıracağım çok korkuyorum, ya canım çok yanarsa.
İmplant operasyonu esnasında dolgu yapımında kullanılan anestezi o bölgenin uyuşması için son derece yeterlidir. Dolgu yaparken bizim kullandığımız frezler elmastır ve mine kemiğe oranla 10 katı sert bir dokudur. Dolgu yaparken uygulanan anestezi ile hastamız hiç ağrı hissetmez iken implantta ağrı hissedilmesi mümkün değildir. Genellikle hastalarımız operasyon sonrasında bu korkularının yersizliğini görüyorlar. Çünkü hep implantın çene kemiğine çakılacağını düşünüyorlar. Halbuki sadece küçük bir yuva açılıp, implant açılan bu yuvaya yerleştiriliyor. Ve operasyon sonrası aldığımız ağrı kesiciler
4.Ortodontik tedavide en ideal yaş ne zamandır?
Ortodontik tedavide ki yeni gelişimler ile 7’den 70’e her bireye yönelik yöntemler ile ortodontik tedavi yapmak mümkün olsa da 9-14 yaş arasında yani “hızlı büyüme döneminde” bu tedavinin yapılması idealdir. Eğer aile de diş çapraşıklığı var ise 9 yaş beklenilmeyip düzenli kontroller ile daha önceden de bu işlem başlatılabilir.
5.Ortodonti de metal tel mi yoksa şeffaf ortodonti mi seçilmelidir?
Geleneksel olan elbette ki metal diş telidir. Ancak dijital ölçülerin geliştiği günümüzde şeffaf ortodonti yani şeffaf plaklar da metal diş telinin hızına yetişmiştir. Bu nedenle fiyat avantajları ve kullanım durumları değerlendirilerek diş hekimi ve hastalar bu duruma karar verebilir.
6.Diş çürüğü evde tedavi edilebilir mi?
Dişte bir çürük olmuş ise bunun tek tedavisi o çürüğün tamamen temizlenip diş dokusuna benzer bir malzeme ile doldurulmasıdır ki bu da özel cihaz ve aletler ile yapılabilir. Bu işlemi de ancak bir diş hekimi yapabilir.
7.Ağzımda 4 çürük varmış çok üzüldüm, yeni çürük oluşmasını engelleyebilir miyim?
Yeni çürük oluşmasını engellemenin elbette yol ve metotları var. İlk adım beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesi, ikinci adım diş ve dişetine yeterince özen gösterilmesi ve düzenli fırçalanmasıdır. Üçüncü adım ise düzenli diş hekimi kontrolüne gitmektir. Şöyle ki düzenli diş hekimi kontrolü sizi bir anda büyük çürükler ile karşılaşmaktan korur.
8.Dişlerimin çürüdüğünü nasıl anlarım?
Ağzınızda kalıcı bir ağız kokusu varsa veya kötü bir tat hissi çürük belirtisi olabilir. Tabi ki sıcak ya da soğuk bir şey içtiğinizde veya şekerli bir yiyecek tükettiğinizde dişinizde ağrı varsa bütün bunların sebebi diş çürüğü olacaktır. Çürük iki dişin arasındaysa gıda artıklarının buraya takılması da çürüğün belirtilerindendir. Çürük her zaman simsiyah gözükmez. Bazen tebeşirimsi beyazda gözükebilir. Yani diş hassasiyeti, gıdaların o bölgeye takılması ve ağız kokusu diş çürüğünün belirtilerindendir.
9.Dişlerin sadece çiğneyici kısmından çürüyebileceğini sanırdım. Dişlerimin aralarında çürük olmuş ve ben bunu fark etmedim. Dişler nerelerden çürür?
Aynen söylediğiniz gibi dişler ısırma yüzeylerinden çürürler. Bu genellikle çocuklarda böyle olur. Çünkü çocukların dişleri aralıklı olduğundan bu tip dişler ancak çiğneyici kısımdan çürür. 12 yaşından sonra dişler dişler birleşmeye başlayınca yani kontaklar oluşunca ara yüzeylerden çürürler. Yani çiğneyici yüzeye ek ara yüzlerden çürürler. Zamanla, özellikle 35 yaş sonrası dişetleri çekilmeye başlar ve diş kökleri açığa çıkar ve bu durumda kök çürükleri oluşur. Yani dişin yanak yüzeyinde çürük olur. Nadir durumlarda dişin dile bakan kısımlarında da çürük oluşabilir.
10.İmplant ameliyatı ne kadar sürer?
Birçok implant ameliyatı yapılan hazırlıktan kısa sürer, şöyle ki anestezinin yapılması 1-2 dakika ve ardından uyuşukluğun oluşması 5 dakika, tek implantın takılması 5 dakikadır. Toplam 15 dakikada bir implantın yerleştirilmesi mümkündür. İmplant sağlam ve yeterli kemiğe takıldığı zaman bu süre standarttır. Ama dişeti dokusunun ve kemik dokusunun arttırılmasının gerektiği durumlarda yani yumuşak doku nakli gerektiren ya da kemik tozu ile kemik artırılması gereken durumda bu süre uzar. Uzayan süre ağrı ile doğru orantılı değildir. Korkulacak bir şey yoktur. Bu süre artışı implantın uzun süre ağızda kalması için gerekir.
11.İmplantım takıldıktan sonra bakımını nasıl yapmalıyım?
İmplant tedavisinden sonra tıpkı doğal dişlerinizin bakımı gibi doktorunuzun önereceği gibi düzenli diş fırçalamasının yanı sıra ara yüz temizliği mutlaka yapılmalıdır. Bunun dışında düzenli diş hekimi kontrolü şarttır. Diş hekimi kontrolde röntgen alarak implant etrafında ki kemiği kontrol eder. İmplant etrafında iltihap var mı bakar, dişeti sağlığını kontrol eder.
En önemli kontrol ise dişin yüksekliğinin kontrolüdür ki bu çok önemlidir. Yani diğer doğal dişler bir miktar aşınma gösterir ama porselen üstünde ki porselen aşınmaz ve diğer dişlerden yüksek kalır. Bu da implanta zarar verir. Yani 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü implantın ömrünü uzatır.
12.İmplant taktırmak için geç kalmışım. Çene kemiğim erimiş. Ama hareketli protez kullanmak istemiyorum. Bunun çaresi yok mu?
İmplant takmayı düşündüğümüz kemikte her zaman yeterli kemik olmayabilir. O zaman bu bölgede kemik oluşturmak gerekir. Kemik OGMENTASYONU dediğimiz kemik grefti uygulaması veya kemik tozu uygulaması işlemleri ile kemik hacmi genişletilebilir. Burada önemli olan bu süreçte hastamızın dikkat edilecek kurallara harfiyen uymasıdır.
13.Hangi implant markası en iyisidir?
İmplant kullanımı arttıkça, implant markaları gün geçtikçe piyasada yerini almaktadır. Hangi implant markası en iyisidir demek günümüzde mümkün değildir. Artık birçok implant markası en iyisi konumunda bulunmaktadır. Burada biz diş hekimi olarak tercihimizi yaparken bir implantın hem cerrahi hem de protez kısımlarının iyi özelliklere sahip olmasını dikkate alıyoruz ve de implant markası üzerinde bilimsel araştırma yapılmış olanları tercih ediyoruz. Hangi implant markası uzun ömürlü, hastalarımız hangi implant ile rahat eder? Bütün bunları bilimsel araştırmaları takip ederek öğrenebiliriz. Yani bir implant markasının arkasında bilimsel bir yapı olmalıdır.
14.Dişlerim çekilir çekilmez implant takılabilir mi?
Diş çekimi ardından kalan kemik dokusu implantın 1/3 alt kısmını kavrayacak şekilde ise genellikle diş çekilir çekilmez implant takılabilir. İmplantın takılması için o bölgede yoğun bir iltihap dokusunun olmaması gerekir. Günümüzde ozon ve lazer tedavisi ile çekim yerinin dezenfeksiyonunun yapılması mümkündür.
Çekim yarasının ağzını kapatmak için; PRF denilen hastanın kendisinden alınıp özel santrifüjden işleme tutulmamış kan dokusu kullanılabilir.
15.Dişlerimin çekiminden sonra kanamam çok oluyor bunun sebebi nedir?
Diş çekimi sonrası doktorunuzun çekim yarası üzerine koyduğu pamuk tampon 20 dakika o bölgede olmalı ve sıkı tamponlama yapılmalıdır. O bölgede çalkalama, gargara asla yapılmamalıdır. Çekim yeri kontrol amaçlı da olsa emilmemelidir. Bütün bunlara dikkat edilmesine rağmen o bölge de hafif sızı tarzında kanama olması normaldir. Fazla kanamanın olması kan değerlerinde bir problemin olduğunun göstergesi olabilir. Pıhtılaşma aktörlerinde bir sorun olabilir ya da K vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
Eğer çekim sonrası dikkat edileceklere harfiyen uymuş iseniz ve aspirin tarzı ağrı kesici kullanmadıysanız çekim sonrası yoğun kanama var ise sistemik olarak bir doktora muayene olmanız gerekir. Çünkü ileri de bir trafik kazası ya da büyük acil bir ameliyat sonrası kanamanız durdurulamaz.
16. İmplant uygulamasından sonra ne kadar buz uygulanır?
Buz uygulaması 3-5 dakika implant bölgesine yapılıp 8-10 dakika dinlendirilerek uygulanır. Fazla uygulama buz yanığına neden olabileceğinden dikkat edilmelidir. Buz uygulaması ilk 24 saat yoğun olarak sonra ki 24 saat ara ara olacak şekilde 2 gün uygulanmalıdır. Tabi ki bu uygulama takılan implant adedine ve yapılan operasyonun şiddetine göre hekiminizin önerisiyle daha kısa bir uygulamaya dönüşebilir.
17.Diş çekiminden kaç saat sonra yemek yiyebilirim?
Diş çekiminden 2 saat sonra bir şey yiyip içebilirsiniz. Ama özellikle taneli yiyeceklerden uzak durun, pirinç pilavı ya da bulgur pilavı gibi. Özellikle alt çene diş çekiminin ardından taneli yiyecek kullanımı çekim yerine kaçmasına neden olur ve bu da yara yerinin geç iyileşmesine sebep olur.
18.Diş çekiminden sonra sigara içilir mi?
Asla içilmemelidir. Özellikle ilk 24 saat tek bir adet sigara içilmemesi gerekir. Ayrıca sigaranın içinde ki arsenik yara yerinin geç iyileşmesine sebep olur. Aynı zamanda sigara içerken oluşan negatif basınç yara yerinde ki pıhtıyı yerinden oynatır. Yara yerinin iyileşmesinin gecikmesine ve o bölgenin çukurcuk kalıp gıdaların o bölgeye kaçmasına neden olur. Yara yerinin iltihabının bir nedeni de bu çukurcuktur. Yani sigara tüketimi için en azından 1-2 gün beklemek şarttır.
19.İmplant ameliyatından sonra diş fırçalanır mı?
İmplant ameliyatının ardından 48 saat ağız bakımı çok önemlidir. Ağız içinde basınç oluşturacak dikişin açılmasına neden olacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Ağız içinde biriken tükürüğü mümkün olduğu kadar yara yerini emmeden atmak gerekir.
İlk günden itibaren dişleri fırçalamak gerekir ama bu fırçalama hareketi mümkün olduğu kadar yumuşak ve yavaş yapılmalıdır. Diş fırçası bu dönemde ‘SOFT’ olanlardan seçilmelidir ya da o bölgenin bir gazlı bez aracılığı ile temizlenmesi yapılabilmelidir.
20.Yirmi yaş dişi mutlaka çekilmeli mi? Çekilmezse olur mu?
Bir yirmi yaş dişi rahatsızlık vermiyorsa ve bulunduğu yerde diğer dişlere zarar vermiyorsa mutlaka çekilmek zorunda değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişlerle ilgili Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dişlerle ilgili Sıkça Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:52
Top