2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Süreci
MAKALE #21165 © Yazan Başar AKÇAGÖZ | Yayın Mart 2020 | 1,067 Okuyucu
Boşanmaya karar verdiğinizde, eğer küçük bir çocuğunuz da bulunuyorsa, önemli kararlar vermek durumundasınız. Unutmayın, eşinizle boşanabilirsiniz fakat çocuklarınızdan boşanamazsınız.

Büyük çocuklarınız olduğunda işiniz, nispeten daha kolaydır çünkü kendi kararlarını daha kolay verebilirler fakat çocuklarınız küçük olduğunda durum farklıdır. Böyle bir durumda, boşanma sırasında daha önemli kararlar vermeniz gerekecektir. Kararlarınıza onları da dahil etmeniz gerekecektir.

Örneğin, küçük çocukların nerede ve kiminle yaşayacaklarını belirlemek zorunda kalacaksınız. Çocuğunuzun, nerede okula gideceklerine, kimin yasal sorumluluğa sahip olacağına, sağlık sorunları olduğunda kimin ilgileneceğine, kimin nasıl mali destek verileceğine karar vermeniz gerekecektir.
Siz ve eşiniz bu konularda anlaşamazsanız, mahkeme sizin yerinize bu kararları verecektir. Böylesi bir durum her zaman istediğiniz gibi sonuçlanmayabilir.

Sizler karar veremediğiniz durumda mahkemeler, küçük çocuklarının nerede yaşayacağına, kendilerinden kimin sorumlu olacağını, kimin ne kadar mali destekte bulunacağını, tatillerde ne kadar süreyle kiminle kalacağını belirler.
Günümüzde, boşanma oranları çok yüksektir. Bazı bölgelerde bu oran her iki evlilikten birine kadar çıkmaktadır. Bireyler evlilik öncesinde birbirini iyi tanıyamaması, beklentilerini birbiriyle yeterli konuşmaması sonucunda boşanmalar da artmaktadır.
Aileler ne kadar çocukları hakkında endişelenseler de en büyük sorunu çocuklar çekmektedir.
Çocuklar her zaman kendi gelecekleri konusunda korkar ve endişe duyarlar. Boşanma sonrası incinmiş hissederler. Bu sebeple, çocuklarla boşanma aşamasında konuşulması ve durumun açıkça onlara anlatılması gerekmektedir çünkü çocuklar, problemin kendilerinden kaynaklandığını düşünürler. Onlar için problemin kaynağı kendileridir.
Boşanma nedeniyle çocuklar, hem fiziksel hem de zihinsel hastalıklara karşı savunmasız hale gelebilirler. Onlarla doğru şekilde konuşulduğunda, onlar da bu problemi daha sorunsuz olarak atlatabileceklerdir.
Aşağıdaki ipuçları ebeveynlere, onlara nasıl konuşmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır:

• Sır olarak saklamayın ve son ana kadar beklemeyin
• Konuşurken eşinizle birlikte bulunun
• Basit ve anlaşılır olun
• Boşanmanın onun hatası olmadığını söyleyin
• Bu durumdan onun gibi sizlerin de rahatsız olduğunuzu söyleyin
• Boşanmanızın onu sevmenizi azaltmayacağını, her zaman onu sevmeye devam edeceğinizi söyleyin
• Kimin hatalı, kimin haksız olduğunu konuşmayın, yanında tartışmayın. Unutmayın önemli olan çocuklarınızın sağlığıdır.

Çocuklar, onların ebeveynleri olarak davranmaya devam edeceğinizi, evlilik sona erdiğinde baba ve anne olarak birlikte yaşamasanız dahi, onlara yardım etmeye devam edeceğinizi bildikleri takdirde daha az sorun yaşayacaklardır.

Boşanma sürecinin uzaması ve sanrılı olması çocuklara çok fazla zarar verebilir ve boşanmanın verdiği zararı artırabilir. Ne kadar kısa sürede ve işbirliği yaparsanız çocuklar o kadar az etkileneceklerdir.

Ebeveynlerin çocuklarının refahını sürdürme yükümlülüğü hayati önem taşımaktadır. Çocuklar fazla stres belirtileri gösteriyorsa, bir değerlendirme yapmak ve tedavisi için çocuk ve ergen psikologuna danışılmalıdır.

Buna ek olarak, bir aile danışmanı, size boşanma sırasında sizin ve çocuklarınızın daha az etkilenmesine yardımcı olacaktır. Böyle bir danışma almanız, sizin ve çocuklarınızın ileriki yaşamınızda daha sağlıklı hareket etmenizi sağlayacaktır.

Başar Akçagöz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Başar AKÇAGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Başar AKÇAGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başar AKÇAGÖZ Fotoğraf
Başar AKÇAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Başar AKÇAGÖZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boşanma Süreci' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Sınav Kaygısı Mart 2020
◊ Rol Karmaşası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:36
Top