2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı
MAKALE #21166 © Yazan Başar AKÇAGÖZ | Yayın Mart 2020 | 1,075 Okuyucu
Sınav korkusu, neredeyse her öğrencinin bir kere de dahi olsa hissetmiş olduğu olumsuz duygulara verdiği tepkilerdir. Sınav için çalışırsınız, tam kendinizi hazır hissedersiniz ki bir anda endişelenmeye, nabzınız hızlanmaya, terlemeye başlarsınız ve bildiklerinizi unutursunuz.
Hele bir de etrafınızdakilerin, ebeveynlerinizin baskıları veya akademik, mesleki baskılar varsa kaygı düzeyi daha da artar.

Anksiyetenin belirtileri fizyolojik, psikolojik ve duygusal düzeylerde meydana gelirler.

Fizyolojik olarak; kalp ritminin bozulması, kasların gerilmesi, mide bulantısı, ağzın kuruması ve terleme gibi etkileri olabilir.
Psikolojik olarak; kendine güven kaybına uğranması, karar verememe gibi etkileri olabilir ve bunların sonucunda soruların karşısında donum kalma, bildiklerini unutma durumunda kalınabilir.
Duygusal olarak; sinirli, endişeli, huzursuz, çaresiz, mutsuz hissedilebilir.
Biraz heyecan duymak normaldir hatta bu sınav öncesi sizi daha iyi hazırlanmanız için size destek olacaktır ancak bu heyecan seviyesi yükselirse ve bildiklerinizi dahi unutturacak seviyeye ulaşırsa sorun yaratır. Sınavda heyecandan okuduğunuzu anlayamamak, tuvalete gitme ihtiyacı duymak seviyesine getiren heyecan sorun olur.
Peki, anksiyete için ne yapmalıyız?
Çok yüksek sınav kaygısını nasıl azaltabiliriz?

1. Sınava iyi hazırlanın
Öncelikle sınava iyi seviyede hazırlanmak kendine güven duygusunu arttırır. İnsanın kendine olan güveni ne kadar fazla olursa sınav kaygısı o derece azalacaktır. Sınava hazırlık için kendinize yeterli derecede zaman verin ve çalışmayı son zamana bırakmayın.

2. Nefes ezersizleri yapın
Gevşeme hareketleri, solunum yolu egzersizleri, doğru nefes alıp vererek oksijen seviyenizin artmasına ve daha düzenli nefes almanızı sağlayacaktır. Düzeni nefes almak, kalbinizin de düzenli atmasını sağlar ve kan akışını düzenli hale getirir, kaygı düzeyini azaltır.

3. Olumlu düşünün
Olumlu düşüncelere odaklanmaya çalışın, olumsuz düşüncelerden kendinizi uzaklaştırın. Bu konuda çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Daha fazla yardım için bizden yardım isteyebilirsiniz.


4. Günlük hayatınızı rutine sokun
Sınav öncesinde her gününüzü aynı rutinde yürütmeye çalışın. Aynı saate uyanıp, aynı saatte yatmaya, aynı saatlerde yemek yemeye çalışın. Düzenli yaşam dikkat seviyenizi de artıracaktır.

5. Olumsuz ortamlardan uzaklaşın
Çevrenizde sizi olumsuz etkileyecek arkadaş veya kişiler varsa, bu kişilerden uzak durmaya çalışın. Ebeveynlerinizin sizi olumsuz geri bildirim vermesi durumunda onları nazikçe uyarın. Eğer bu konuda kendinizi çaresiz hissediyorsanız, rehber öğretmenlerinizden veya uzman kişilerden yardım talep edebilirisiniz.

6. Sınava son dakikada yetişmeyin
Sınav yerine zamanında olacak şekilde evinizden erken bir saatte çıkmak sizi bir de yetişme kaygısından koruyacaktır. Sınav kaygısına bir de sınava yetişme korkusu ilave etmek istemezsiniz.

7. Sınav materyallerinizi son dakikaya bırakmayın
Gerekli evrakları, cüzdanınızı, kalemlerinizi, araba ve ev anahtarınızı, otobüs biletinizi v.b gibi gerekli olan her türlü ihtiyacınızı son anda etraftan toplamayın. Bir gün öncesinde hepsi aynı yerde hazır bulunsun.

8. Uyarıcı almayın
Kafeini yüksek kahve gibi uyarıcıları sınav öncesinde almak sizi uykusuz bırakabilir. Size en iyi geleceklerden biri, sınav öncesi alınan güzel bir uygudur. Uykusuzluk, dikkati azaltır ve kaygı seviyesini yükseltir.

9. Normal seviyede bir toklukla sınava girin
Sınav öncesinde çok fazla yemek yemeyin. Bunu söylerken sınava kesinlikle aç gidin demek istemiyorum. Gereğinden fazla yemek, kanınızın beyniniz yerine midenize akmasına sebep olacaktır, bu da dikkat seviyenizin düşmesine neden olur.

10. Kendinizi affedin
Sınavı kaybederseniz ne yaparım düşünceleri size hiçbir fayda getirmez. Yeterli derecede çalışın fakat sonuç ne olursa olsun sınav öncesi bunu kendinize kabul ettirin.

11. Bazı bitkilerden destek alabilirsiniz
Bütün bu anlattıklarımız yeterli gelmiyorsa; bir gece öncesi alınacak kediotu, zerdeçal, misket limonu size kaygı seviyenizi azaltmanızda yardımcı olabilir.

12. Tüm bunlar halen size yeterli gelmiyorsa profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin.

Başar Akçagöz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Başar AKÇAGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Başar AKÇAGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başar AKÇAGÖZ Fotoğraf
Başar AKÇAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Başar AKÇAGÖZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Boşanma Süreci Mart 2020
◊ Rol Karmaşası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:23
Top