2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Spor ve Başarı
MAKALE #2121 © Yazan Dr.Gökhan ÜRKMEZ | Yayın Aralık 2008 | 9,363 Okuyucu
Tüm spor dallarında amaç ruhen ve fiziken rahatlamak, iç dünyamızda huzura ulaşabilmektir. Maalesef bu tanımlama eskide kalan tozlu bir düşünceye dönüştü. Amatör duyguların yerini profesyonelliğe bıraktığı günümüzde, başarının sadece müsabakada birincilik olduğu, ancak müsabakadan ne yazık ki bir birinci çıkabildiği gerçeğinin unutulmasını doğurmuştur. İnsanın bir makine olmadığı gerçeği de eklendiğinde günlük antrenmanlar ve yoğun çalışma temposu tek başına bu başarıyı sağlayamamıştır.
Başarmanız gereken bir iş ve sizden güçlü olduğuna inandığınız bir rakibiniz varsa ne kadar çalışırsanız çalışın, ilk karşılaştığınızda o sizden mutlak önde başlar. Siz ona yetişebilmek için çaba gösterirsiniz. Oysa tüm koşullar eşittir. O da sizin gibi beden ve beyne sahip, nefes alıp veren bir varlıktır. Hayatımızın her anında karşılaşabileceğiniz bu durum bir gerçektir. Gözümüzün içine kadar girer, biz onu görmemeye devam ederiz.
Sporcuyla her anını geçiren antrenör performansı artırmanın formülünü geçmiş öğreti ve tecrübeleriyle uygular ve tanımlar. Performans eşittir, fiziksel, teknik ve taktikten oluşan bir antrenman programı. Bunlara birde disipline edilmiş saatler eklendiğinde her şey artık hazırdır. Aslında bunun böyle olmadığını anlayabilmemiz için kaybedilen şampiyonalara, hasret kalınan finallere bakmamız yeterlidir. Yıllarca Avrupa ülkeleri ve Rus sporcularıyla yaptığımız müsabakaları tekrar ama dikkatle irdelediğimizde gördüğümüz tek şey “kazanacağından emin, rakibini kafasında elimine etmiş, finali yaşamış sadece formaliteden ibaret bir müsabakaya çıkan bir taraf”. İşte biz hep diğer tarafta olduk. Çünkü bizim öğretilerimiz o yönde idi. Bilinçaltımızı besleyen kanallarda onlar çok teknik biz İse zavallı olan taraftık. Aslında eksik olan sadece, düşünce tarzından başka bir şey değildi.
Antrenörlerin çoğu fiziksel, teknik ve taktik hazırlık konularında ne yapmaları gerektiğini, nasıl bir çalışma planı çizeceklerini çok iyi bilebilirler. Ama iş sporcuyu rakibine ve müsabakaya karşı psikolojik hazırlık konusuna geldiğinde, nelerin yapılması gerektiği konusunda çok umursar görünmezler. Antrenör için önemli olan karşı takımın 10 numarası ya da kalecisidir. Ne yazık ki, bu nedenle oyuncuların problemide onlar haline dönüşmektedir. Bu kadar önlem alınıyorsa ve bunun karşılığında kendilerine bir enerji verilmiyorsa demek ki bu 10 numara gerçekten 10 numaradır.

Milyonların sevgilisi futbolda, fiziksel hazırlık dediğimizde; süratin, dayanıklılığın, kuvvetin, esnekliğin geliştirilmesi gereken özellikler olduğunu düşünüyoruz. Oysa doğru olan şu değilmidir? Sporcunun yaşadığı bu çok yoğun adrenalin salgılayan mekanizmaya, stresle başa çıkmayı, kendine güvenli olmayı, motivasyonunu artırmayı, yoğunlaşma, dikkat, gevşeme, olumlu düşünce kontrollerini nasıl aktaracağız !!!

Başarıyı sağlamak için tüm taşların yerine oturduğu bir zeminde çalışılmalı ve ekip de mutlak şu unutulmamalıdır, “Yaptığınız işte sizin dışınızdaki bir kişi varlığında onunla mutlak iletişim kurma zorunluluğunuz vardır”. Bunu görebilirseniz başarıyı yakalama şansınız vardır.

Günümüzde isminin önlerinde “performans” kelimesinin bulunduğu tüm meslek dallarında olduğu gibi, sporda da başarı isteniyorsa yapılması gereken antrenör ile sporcu arasındaki bu köprüyü sağlayacak bir mentor un ekibe dahil edilmesidir. Hep gözden kaçırılan sporcuyu müsabakaya hazırlayan antrenörün de aslında psikolojik hazırlığa ihtiyacı olacağı ve bunu ne yazık ki kendi kendine sağlayabilme şansının olmadığıdır.
ABD'de spor kulüpleri ilk kez 1938 yılında sporda psikolojik hazırlık uygulaması başlatmışlardır. Araya giren II. Dünya savaşı ile yavaşlamış olsada, 1960 lı yıllarda tekrar spor psikolojisinin miladı denen, Coleman Griffith’e 1938’de Chicago Cubs Beyzbol takımı teklif sunuyor. 1960 lı yıllarda ise, Uygulamalı spor psikolojisinin kurucusu Bruce Ogilyie, sorunlu sporcular ve bunlarla başa çıkma yolları ile ilgili kitabını yayınlıyor. Takımlarda psikolojik hazırlık çalışmasını başlatan kişi olarak tarihe geçiyor. Artık giderek yaygınlaşan bu yöntem, 1984’lü yıllara gelindiğinde olimpik dallarda tüm sporcuların içinde bulundurulduğu çalışma gruplarını da içine almaktaydı.

Günümüze gelindiğinde araştırmalar ; “sporculara stresle başa çıkma, motivasyon, kendine güven, hedef belirleme gibi psikolojik becerileri öğretilmesinin, depresyona girdiği dönemlerde, kişilik bozuklukları gösterdiği, alkol, doping ve cinsellikle ilgili problemler yaşadığı anlarında yanlarında olup durum saptaması yapıldığında”, genel olarak performansın takıma ya da bireysel sporlarda sporcuya yüzde 40 bir artış yaptığını, durum ve koşullara göre bu oranın yüzde 90'lara kadar çıkabildiği verilerle belirlenmiştir. Yüzde birin bile önemli olduğu bir alanda bu yükseliş gerçekten çok önemli bir orandır.
Psikolojik olarak hazırlanmış bir sporcu bu becerilerini aynı fiziksel becerileri gibi koruyabilir ve geliştirebilir. Sporcu için forma gir dendiğinde forma giremiyorsa konsantre ol hazır ol dendiğinde de hazır olamaz. Bunun için bir yön vericiye tıpkı bir antrenör gibi hazırlayıcıya gereksinim duyar. Bunu sağlamak için profesyonel yardım almak yerine, “Türk insanı gazla çalışır. Verirsin gazı, hadi oğlum, hadi aslanım, sen yaparsın, sen aslansın, seni kesseler acımaz” yaklaşımı sporda asla kabul edilemez bir motivasyon yöntemidir ve her zaman ters etki ile sporcu üzerinde yoğun strese, stres kasılan ve gerilen kasların kolay sakatlanmasına en kötüsü de güven kaybına neden olur.
Sporda eğitimin ya da kondisyonun sadece kaslar üzerinde yapılmaması gerektiği, insanı makineden farklı kılan duygu ve düşünce sisteminin de eğitilmesi gerekliliği bu kadar açık ve nettir. Buna rağmen tüm spor dallarında bilimsellikten uzaklaşılarak yapılan çalışmalar başarıya aç sporcuları ve izleyenleri bu seyir zevkinden uzak bırakmaktadır. Altyapılarda başta olmak üzere kurulan ekiplere mutlak bu eğiticiler sunulmalı, yeni bilinçlenmeye başlayan sporcuların fizik gelişimlerinin yanında mental olarak da gelişimini olumlu sağlamaları amaçlanmalıdır.

Dr.Gökhan ÜRKMEZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Spor ve Başarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Gökhan ÜRKMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Gökhan ÜRKMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Gökhan ÜRKMEZ
İzmir
Doktor "Diğer Doktorlar"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Gökhan ÜRKMEZ'in Yazıları
► Spor ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Kimler Spor Yapabilir Dr.Erdal DUMAN
► Kas Geliştirme, Spor ve Whey Proteini Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Spor ve Başarı' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıkta Etkin İletişim Aralık 2009
► Bilinçaltımız Mart 2009
► Çocuklarda Saldırganlık Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:14
Top