2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekolog Nedir? Ne İş Yapar?
MAKALE #21219 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Mart 2020 | 4,863 Okuyucu
Jinekolog, kadın üreme sistemine odaklanan kadın sağlığı konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Jinekolog nedir diye soracak olursanız “Obstetrik veya hamilelik ve doğum, menstruasyon ve doğurganlık sorunları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), hormon bozuklukları ve diğerleri gibi çok çeşitli sorunlarla ilgilenen doktorlar” diye tanımlanabilir. Elbette jinekologlar herşeyden önce jinekolojik muayenenizi yaparlar. Yine miyom ameliyatı, çikolata kisti ameliyatı, rahim alma ameliyatlarını laparoskopik veya açık ameliyatlarla gerçekleştirirler. Rahim içindeki miyom, perde yada yapışıklıklarda da histeroskopi ameliyatları yapmaktadırlar.

Jinekolojik Onkoloji Nedir?

Jinekolojik Onkoloji, jinekolojik kanserler ve onların tedavisi ile uğraşan kadın doğum bölümüdür. Jinekolojik onkoloji ile ilgilenen doktorların büyük bir kısmı üniversite hastanelerinde çalışırken, bir kısmı özel hastanelerde yada muayenehanelerde hizmet vermektedir. Jinekolog onkologlar tarafından rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, vajen ve vulva kanserlerinin tedavisi yapılmaktadır.

Jinekoloji ve Gebelik Takibini Aynı Doktorlar mı Yapar?


Yurtdışında pek çok ülkede jinekoloji ve gebelik takibini farklı hekimler yapmaktadır. Bir kısmı sadece jinekolojik hastalıklar ve ameliyatlarla ilgilenirken bir kısmı da gebelikle ilgilenmektedir. Hatta jinekolojik ve gebelikle ilgili konular da kendi içinde daha alt birimlere ayrılmıştır. Ancak ülkemizde henüz jinekoloji veya gebelik şeklinde bir bölünme yoktur.

Hangi Yaşta Bir Jinekoloğa Gitmelisiniz?

Yabancı ülkelerde özellikle Amerika ve Avrupada cinsel yaşam 12–13 yaşlarında başlamaktadır. Bu nedenle yurt dışında 12–13 yaşından itibaren jinekoloğa muayene olmaya başlamaları önerilmektedir. Bizim ülkemizde ise genellikle şikayeti olmadan bu yaşlarda jinekolog muayenesine gidilmemektedir. Yinede hiçbir şikayeti olmayan kız çocukları da kontrol amaçlı 12–13 yaşından itibaren karın ultrasonu yılda bir sefer çektirmeleri uygun bir yaklaşım olacaktır.

Kadın Ne Sıklıkla Bir Jinekoloğa Görünmelidir?

Genel bir kural olarak, tüm kadınlar yılda en az bir kez pelvik muayeneye tabi tutulmalıdır. 21 yaşın üzerindeyseniz mutlaka yılda bir kez pelvik muayeneniz olmalıdır. Bu yıllık ziyarette Pap smear içeren testleriniz yapılacaktır. 30 yaş üzerindeki kadınlarda ise hpv testi mutlaka yapılmalıdır. Ankara jinekolog muayenehanelerinde smear testi ve Hpv testinizi yaptırabilirsiniz.

Jinekolojik Muayene Nedir?

Jinekolojik muayene özellikle bir kadının üreme sisteminin incelenmesidir. Jinekolojik muayene kadının dış genital organlarının, vajen ve rahim ağzının değerlendirilmesini sağlar. Yine aynı seansta yapılan pelvik yada transvajinal ultrason ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir.

Jinekolojik Muayenenin Bölümleri Nelerdir?

Muayenenin en sık yapılan işlemleri şunlardır:
• Dış genital organı değerlendirmek için dış muayene
• Rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerini incelemek için palpasyon ile iç muayene (genellikle bimanual muayene olarak adlandırılır)
• İç vajinal duvarları görselleştirmek için spekulum kullanılarak vajen değerlendirilir.

Jinekolojik muayenenin amacı nedir?

Jinekolojik muayene, bir kadının üreme sisteminin sağlığını değerlendirmeyi amaçlayan bir işlemdir. Vajende kitle, rahim ağzında yara veya enfeksiyon varlığı araştırılır. Yine travsvajinal ultrason ile rahimde miyom varlığı, yumurtalıklarda kist yada kitle varlığı araştırılır. Bimanual muayenenin amacı uterusun boyutunu ve doğasını ve adneksiyal kitlelerin varlığını veya yokluğunu belirlemektir. Uterus hareketliliği ve hassasiyeti değerlendirilir ve herhangi bir adneksa hassasiyetinin varlığı not edilmelidir. Tüm kadınlar mutlaka senede bir sefer muayene olmalıdır.

Jinekolojik Muayenede Nelere Bakılır?

Jinekolojik muayene sırasında vulvanızı ve iç üreme organlarınızı (vajina, serviks, yumurtalıklar, fallop tüpleri ve rahim) kontrol eder. Spekulum kullanmak pelvik muayenenin bir parçasıdır. Bu doktorun içeriyi görebilmesi için vajinanızı nazikçe açan bir araçtır.

İlk Alttan Muayene Ne Zaman Yaptırmalıyım?

Akıntı, ağrı veya başka herhangi bir semptomunuz olduğunda yaşına bakılmaksınız kadınların muayene olması gerekmektedir. Hiçbir şikayeti olmayan kadınların ise 21 yaşına girdiğinde mutlaka ilk muayenesini yaptırması gereklidir.

Yıllık Jinekolojik Muayenede Neler Bakılır?

Yaşınız ne olursa olsun, yılda bir sefer mutlaka muayene olunuz. Yıllık jinekolojik muayenede:
• Vulvadaki cilt değişiklikleri
• Memeyi kontrol etmek için bir meme muayenesi.
• Vulva, vajina, serviks, rahim, rektum ve pelvisinizi yumurtalıklarınız dahil olmak üzere kitleler, büyüme veya diğer anormallikler açısından kontrol etmek için bir pelvik muayene.
• Rahim ağzı kanseri taraması için bir Pap testi mutlaka yapılmalıdır.

Jinekolog Ziyaretinden Önce Tıraş Olmalı Mıyım?

Bir jinekoloğa ilk ziyaretinizden önce vajina etrafında tıraş yapılması muayene sırasındaki değerlendirmenizin daha optimal yapılmasını sağlayacaktır. Uygun vajinal hijyeni korumak için yumuşak bir sabun kullanarak o gün duş almanız muayene sırasında sizin için de rahatlatıcı olacaktır.

Gerçekten Bir Alttan Muayeneye İhtiyacım Var mı?

Her üç ila beş yılda bir Pap testi ve Hpv testi yaptırmak için mutlaka alttan muayene olmalısınız. Anormal kanama, ağrı, vajinal akıntı, vulvar problemleri, pelvik rahatsızlık ve kısırlık belirtileriniz varsa daha sık muayene olmanız gerekecektir.

Hasta Neden Alttan Muayeneden Önce Mesanesini Boşaltmalıdır?

Kansere ek olarak, alttan muayeneler enfeksiyonları veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları (CYBE) tespit edebilir. Muayeneden önce, rahatsızlığı önlemek için hastaya mesanesini boşaltması tavsiye edilir. Mesanenizin boş olması transvajinal ultrasonunda daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlar.

Jinekolog Randevusuna Giderken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Normalde sabun ve su ile duş alın, ancak test sonuçlarını etkileyebileceğinden toz veya krem kullanmaktan kaçının. Soyunma zamanı geldiğinde sakin hissetmek için rahat, karmaşık olmayan giysiler giyin. 24 saat öncesinda birliktelikten kaçının. Yine vajinal krem yada fitil kullanmayın.


Pelvik muayenenizi adet görmeyeceğiniz bir tarih için planlayın. Bununla birlikte, endişelendiğiniz bir adet sorununuz varsa, doktorunuz adet döneminizde muayene önerebilir.

Alttan Muayeneyi Reddedebilir miyim?

Herhangi bir kişi alttan muayeneyi veya prosedürü reddedebilir. Ancak bu durumda ilerde gelişebilecek sıkıntıların riskini üstlenmiş olur. Elbette herkes vajinal muayene olmak istemeyebilir. Bu noktada hastayı da vajinal muayeneye zorlamadan mümkün olabilecek en iyi yöntemlerle en fazla bulguya ulaşmaya çalışılmalıdır.

65 Yaşından Sonra Alttan Muayene Gerekli mi?

Öncesinde yapılan takiplerinizde problem yoksa 65 yaşından sonra pap smear veya yıllık pelvik muayeneye ihtiyacınız olmayabilir. Ancak yumurtalıklar ve rahmin değerlendirilmesi için yılda bir sefer ultrasona girmenizda fayda olacaktır. Özellikle yaşlı hastalarda gelişen rahim içi kanseri ve yumurtalık kanserlerinin yakalanmasında bu oldukça önemlidir.

Hamilelik Sırasında Alttan Muayene Yapılır mı?

Hamilelikte pelvik muayenenin bir sakıncası yoktur. Hamilelik sırasında pelvik muayene herhangi bir anormallik ve enfeksiyonun tespit edilmesine yardımcı olabilir. Pelvik muayeneleri genellikle hamileliğin erken döneminde yapılır. Herhangi bir komplikasyon yoksa, servikste değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için yaklaşık 36 haftada başka bir muayene daha yapılır.

Jinekolojik Muayenede Acı Hissedecek miyim?

Bir jinekolojik muayene gibi bir şeyin zarar göreceğini tahmin ettiğimizde sıkmak insan refleksidir. Ancak pelvik taban kaslarımız kasıldığında ve sıkıldığında, muayene sırasında daha fazla ağrıya neden olabilir. Bu acıyı önlemenin bir yolu, vajinal muayene sırasında mümkün olduğunca kendini rahatlatmaya çalışmaktır.

Alttan Muayene Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkları Tespit Eder mi?

Muayene sırasında doktor belirtileri arayabilir. Bazı jinekolojik sağlık koşulları sadece pelvik muayene sırasında tanımlanabilir. STD testi genellikle alttan muayenede yapılır. Jinekologunuz Pap smear’ınızı yapmadan önce veya sonra, çeşitli cinsel yolla bulaşan hastalıkları test etmek için ek örnekler alabilir.

Jinekolojik Muayeneden Sonra Ağrı yada Kanama Olur mu?

Smear alma işleminden sonra kanama veya lekelenme, enfeksiyon, kanser veya diğer rahatsızlıkları olmayan kişiler için bile olağandışı değildir. Serviksinizin hassas dokuları bir fırça veya sürüntü yüzeyi çizdikten sonra kanayabilir. Bu kanama genellikle leke şeklindedir Tedirgin olmayınız. Kendi kendine kesilecektir.

Adetliyken Kadın Doğum Muayenesi Yapılır mı?

Adetliyken kadın doğum muayenesi genellikle yapılmaz. Adet bitiminde hastalar muayene için çağrılır. Ancak kanamasının çok olduğunu söyleyen yada adet döneminde başka sıkıntıları olan kadınlar adet döneminde muayene için çağrılabilir. Ankara kadın doğum kliniğimizde muayenelerinizi ve tüm testlerinizi yaptırabilirmisiniz.

Cinsel Olarak Aktif Değilseniz Alttan Muayene Gerekli midir?

Cinsel olarak aktif olmayan ve jinekolojik semptomları veya başka endişeleri olmayan sağlıklı, ergen kızlarda alttan muayeneler ve Pap smearları gerekli değildir. Ancak kontrol amaçlı senede bir sefer ultrasona girmelerinde fayda vardır.

Jinekolojik Muayene Korkusu Nasıl Azaltılır?

Jinekolojik muayene korkusu olanlar için pelvik muayene sırasında hasta kaygısını hafifletmek için:
- Hastanın nasıl hissettiğini sorun. Hastanıza nasıl hissettiğini sorarak muayeneye başlamak çok önemlidir.
- Muayenenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verin.
- Hastanın spekulumu görmesine izin verin.
- Hastaya kendisini rahatlatması için fırsat verin.
- Tek kullanımlık daha küçük spekulumlar kullanın.

Jinekoloji Muayenesinin Maliyeti Nedir?

Pelvik muayeneyi içeren tam bir fiziksel muayenenin maliyeti merkezler arasında değişmektedir. Smear testi ve Hpv testi yapılması gerekiyorsa yaptıracağınız yere göre fiyat değişiklik gösterebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekolog Nedir? Ne İş Yapar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Antidepresanlar Bağımlılık Yapar Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Karalahana Guatr Yapar mı? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Jinekolog Nedir? Ne İş Yapar?' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:17
Top