2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfkemize de Sevincimize de Sahip Çıkalım
MAKALE #21224 © Yazan Uzm.Psk.Zehra BİNİCİ | Yayın Mart 2020 | 1,782 Okuyucu
Öfke yaşamak anormal bir durum değildir. Anormal olan sağlıklı ifade edilmeyerek bastırılan ve şiddete neden olan öfke halidir. Öfke sanki kötü bir duyguymuşçasına uzak durmaya çalışıyoruz. Varsa yoksa tüm gücümüzle öfkemizi bastırmak için çabalıyoruz. Dikkatimizden kaçan belli bir düzeye kadar, uygun ifade edilen öfkenin son derece sağlıklı olduğu, koruyucu ve iyileştirici gücünün olduğudur.
Öfke bastırıldığında kılık değiştirerek, başka duyguları da yanına alarak karşımıza çıkabilir. Bastırıldığı zaman pasif agresif davranışlar ile kendini gösterir. Öfke, hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunluklarda yaşanan bir duygudur.

Elbet hiç kimse öfkelenmeden, öfke duygusunu tatmadan yaşayamaz. Bu mümkün de değildir. Mümkün olan öfkeyi doğru kullanabilmektir. Öfkelenmeden yaşayabileceğini düşünen sadece hayal kırıklığı yaşayacaktır. Doğru tepki vermediğimiz, veremediğimiz her olay biz de öfke yaşantısını meydana getirebilir. Önemli olan olayı doğru yorumlamaktır.

Öfkenin içine aldığı diğer duygulardan bazıları; kızgınlık, kaygı, sinirlenme, kin, düşmanlık, nefret, intikam alma isteği, sürekli eleştirme isteği aşağılamadır. Her bireyin öfkelendiği durumlar farklıdır. Ayrıca bir birey aynı konuya bazen öfkelenirken bazen öfkelenmeyebilir.

ÖFKE


Öfke beklenmedik anda yaşadığımız, fizyolojik sonuçları da beraberinde getiren bir duygudur. Öfke doğal ve belirli düzeye kadar normal kabul edilen bir duygudur. Davranış değil duygudur, hayatta kalabilmemiz için bizi koruyan bir güçtür öfke. Öfke ötelenemeyecek kadar önemli, bir o kadar da yaşanması gereken bir duygudur. Öfkenin ifade ediliş şekli sağlıklı bir çözüme yönelik olmalı; saldırganlığa dönüşmemelidir. Sağlıklı ifade edilemeyen ve bastırılan öfkenin sonuçları pahalı olabilir.
Kişisel problemlerin, sosyal problemlerin, evlilik ve iş yaşamındaki problemlerin temelinde çözülmemiş öfke gizlidir. Öfke hem içsel, hem de dışsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Öfke kontrolden çıkıp yıkıcı hale gelirse, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açarsa işte o zaman önlem almanın zamanı gelmiş demektir.

HANGİ DURUMLARDA ÖFKELENİRİZ?


Yaşamamızda bizi öfkelendiren birçok faktör vardır. Sanki etrafımız öfke mayınları ile dolu! Bir anda parlayan öfkelerimiz var. Sanki sadece mutlu olmak için yaşıyormuşçasına düşünmemiz sağlanıyor belki de!


Yaşamaktan kaçtığımız olumsuz düşüncelerimiz ve duygularımız var. Kaçtığımız her sorun; bizim olgunlaşıp güçlenmemize imkân tanıyacak deneyimleri kaçırdığımız anlamına da gelmektedir.



Özellikle anlaşılmadığımızı hissettiğimizde, kişiler arası ilişkilerde çatışmalar yaşadığımızda, sıkıldığımızda, haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde, kendimizi ifade edemediğimizde, istek ve ihtiyaçlarımız karşılanmadığında ya da karşılanmayacağını düşündüğümüzde, yalnızlık/kaygı/utanç hissettiğimizde, engellenme yaşadığımızda, saygısızlığa\haksızlığa\tacize\saldırıya uğradığımızı düşündüğümüzde, sevdiğimiz birini kaybedince, sevilmeyen biriyle karşılaşınca, akademik başarısızlık yaşadığımızda, fiziksel ya da sözel saldırıya maruz kaldığımızda, toplumsal şiddet ile karşılaştığımızda, tehditler ve hayal kırıklığı yaşadığımızda,-meli/-malı lara fazla odaklandığımızda ÖFKELENİRİZ…

KİŞİ ÖFKELENDİĞİNDE; gevşe-düşün-davran yöntemi uygulanmalı, öfkelendiren ortam sakinleşinceye kadar terk edilmelidir. Kişi kendisine “neye ve neden öfkelendiğini” sormalı, ayrıca öfkesinin altında yatanları fark etmeye çalışmalı, saldırgan olmayan çözüm yollarını düşünmelidir. Ayrıca kişi öfkesini analiz edebilmelidir. Şöyle ki;[/list]Benim için öfke ne? Beni daha çok öfkelendirenler kim-ne? [/list]Sınırlarım neler? Öfkemi nasıl ifade ediyorum? [/list]Öfkemi ifade şeklim ne kadar sağlıklı? [/list]Öfkemi kontrollü ve sağlıklı ifade etmekten beni alıkoyan ne? [/list]Yoğun öfke anında neler hissediyorum? [/list]Öfkemi nasıl daha etkili ifade edebilirim? Öfkem bana ne tür dersler verir? [/list]Öfkemin olumsuz sonuçları nelerdir? Öfkemi nasıl sağlıklı ifade edebilirim?

ÖFKE UYGUN BİR ŞEKİLDE İFADE EDİLMEDİĞİNDE…


Baş ağrısı, tansiyon problemi, mide rahatsızlıkları, kas ağrıları, solunum problemleri, deri ve cilt problemleri, var olan fiziksel şikâyetlerde artış ve duygusal problemler görülebilir. Ayrıca, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, uyku ve iştah alışkanlıklarında düzensizlikler görülebileceği gibi sigara-alkol kullanımında artık ve huzursuzluk görülebilir.
Öfkelendiğimizde düşüncelerimizde, davranışlarımızda, fizyolojik tepkilerimizde, duygularımızda, iletişim kurma şeklimizde farklılıklar yaşarız.

Zehra Binici Tekin
Uzm. Klinik Psikolog & Aile Danışmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfkemize de Sevincimize de Sahip Çıkalım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra BİNİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra BİNİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Zehra BİNİCİ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra BİNİCİ'nin Makaleleri
► Bir İdeale Sahip Olmak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Stresine Sahip Çık (Malı Mı) Psk.İzzet GÜLLÜ
► Sahip Olduğumuz İlk Çocuk "İlişkimiz" Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfkemize de Sevincimize de Sahip Çıkalım' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul ve Çocuk Ekim 2013
► İletişim ve Ben Dili Ekim 2013
► Evlilik Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top