2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zor Zamanlarda Ruhen Ayakta Kalabilmenin Yolları
MAKALE #21234 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Mart 2020 | 1,403 Okuyucu
Zor Zamanlarda Ruhen Ayakta Kalabilmenin Yolları

Bütün dünyayla beraber bizde coronavirüs salgınıyla uğraşıyoruz. Şimdilik yarının ne getireceğini bilmeden hem bedenen hem de ruhen ayakta kalmaya çalışıyoruz. Dışarıda ölümcül bir virüsün olduğunu bilmek kadar yarın ne olacağını bilmemekte (belirsizlik) korkutucudur.

Beynimiz için belirsizlik tehlikeden daha tehlikelidir. Çünkü tehlikeli olarak algıladığımız bir şey için önlem alabiliriz ama belirsizlik bizi savunmasız bırakır.

Bizi savunmasız bırakan bir şeye karşı nasıl ayakta kalabiliriz?

KABUL ET

Bir şeyle mücadele önce onu kabulle başlar. Bir şeyi kabul etmek aynı zamanda onun sınırlarını da çizmek anlamına geldiği için belirsizliğin ortadan kalkması için önemlidir.

DUYGULARININ ADINI KOY

Yapılan araştırmalar hissedilen duygular fark edilip dile döküldüğünde etkilerinin azaldığını göstermektedir. Ne hissettiğine odaklan, fark et ve güvendiğin seni eleştirmeden, hislerini küçümsemeden dinleyecek biriyle paylaş. Eğer çevrende böyle biri yoksa yaz ve ara ara oku.

RUTİNE DÖN ya da YENİ BİR RUTİN OLUŞTUR

Belirsizlik beynimiz için ne kadar korkutucuysa düzen ve tahmin edilebilirlik o kadar rahatlatıcıdır. Eğer mümkünse virüs öncesi rutinlerine geri dön değilse yeni rutinler belirle ve uygula. Böyle bir zamanda rutin bir program takip edebilir hale geldiğimizde zihnimiz şu mesajı alır; Ne kadar zor bir zamandan geçiyor olsak da yine de tahmin edilebilir şeyler var.

SOSYAL BAĞLARINI GÜÇLENDİR

Sosyal varlıklar olmamız hasebiyle insana ve insan ilişkilerine muhtacız denilebilir. İçinden geçmekte olduğumuz günleri en az zararla atlatabilmenin yolu hijyen ve özellikle sosyal izolasyon olunca insanın insana olan ihtiyacı daha da önemli hale gelmektedir. Bu dönemi en az zararla hem de ruhen ayakta kalarak atlatabilmek için yüz yüze olmasa da iletişime, sohbete, hal hatır sormaya özellikle dikkat etmeliyiz.

KENDİNE İYİ DAVRAN

İnsan her yerden, herkesten kaçabilir ama kendinden asla. Aslında hepimiz kendi kendimizin yol arkadaşıyız kendimize ne kadar iyi davranırsak yolda, yolculukta o kadar keyifli olur. Herkesin kendine iyi davranma şekli özeldir. Sen ibadet ve dua ile kendini iyi hissediyorsan öyle yap, yalnız kalmak, ılık bir duş, ev ahalisiyle içilen bir bardak çay sana iyi geliyorsa bu da senin sana iyi davranma şeklindir. Yani popüler olanı değil sana iyi hissettireni yaparak kendine iyi davranmış olursun.

SADECE GÜVENİLİR KAYNAKLARDAN BİLGİ AL

Evde kal günleri gibi dönemlerde ister istemez sosyal medyada fazlaca zaman geçiriyoruz. Sosyal medya maalesef teyite muhtaç bilgilerin kolayca dolaşıma girebildiği bir mecra olduğu için bu dönemde sadece güvenilir ve kısıtlı kaynaktan bilgi almakta yarar var.

Bazen alınan tedbirlere rağmen hayat yönetilmez hale gelebiliyor. Eğer siz de hayatınızın kontrolünün elinizden kaydığını hissediyor ve elinizden bir şey gelmiyorsa profesyonel bir destek almayı düşünebilirsiniz. Bugünlerde yüz yüze psikolojik destek almak önerilen bir durum olmasa da samsun online terapi hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Geriye dönüp baktığımızda hayat denilen bu yolculukta irili ufaklı birçok badire atlatıyoruz. Günün sonunda bunlar bir şekilde bitiyor ve önce kendimizle sonra ise çevremizdeki insanlarla baş başa kalıyoruz. Sıkıntılı anların geçiciliğini aklımızdan çıkarmadan kendimizle ve çevremizle olan ilişkilerimize kalıcı zararlar vermemek temennisiyle.

Sağlıcakla kalın.

Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zor Zamanlarda Ruhen Ayakta Kalabilmenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Stres ile Baş Etme Yolları Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Ruh Sağlığınızı Korumanın Yolları Psk.A. Sinem ÖZKAYA ALP
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zor Zamanlarda Ruhen Ayakta Kalabilmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:06
Top