2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygıyı Sağlıklı Yaşamak
MAKALE #21236 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Mart 2020 | 1,848 Okuyucu
Kaygı, herhangi bir konuda risk algıladığımız ve gelecek hakkında endişe duyduğumuzda yaşadığımız bir duygudur. Bu, olumsuz bir durum gibi görünebilir, ancak aslında kaygı bizi harekete geçiren ve tedbir almamızı sağlayan önemli bir motivasyon aracıdır.

Sağlıklı düzeyde yaşanan kaygı, tedbir almamız, odaklanmamız ve harekete geçmemiz için gereklidir. Kaygı, kontrolümüzde olan konularda değişim için adeta bir lokomotif gibidir.

✅ Sınav kaygısı yaşadığımızda bu kaygı, bizi çalışmaya ve sınava daha iyi hazırlanmaya yöneltir.

✅ Sağlığımızla ilgili kaygı yaşadığımızda bu bizi egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye teşvik eder.

✅ Gelecek kaygısı taşımak, bizi iş bulmaya ve çalışmaya yöneltir.

Sağlıklı kaygı, yaşamımızda düzeltmek veya değiştirmek istediğimiz durumlar için önemli bir motivasyon nedenidir.

Kendimize sormanız gereken soru şudur: “Taşıdığım kaygı, bana hangi mesajı veriyor ve beni hangi olumlu değişikliği yapmaya veya hangi tedbiri almaya yöneltiyor?”

Journal of Individual Differences’ta (Bireysel Farklılıklar Dergisi) yayınlanan bir araştırmaya göre; stresli olayları tehdit değil de zorluk olarak görenlerin kaygılarının olumlu enerjiye dönüştüğünü ve bu durumun kişinin performansını geliştirdiğini göstermiştir. Dergiye göre; biyolojik olarak kaygı ve motivasyon birbirine benziyor, her ikisi de kortizol ve adrenalin gibi hormonlar yükseldiğinde artıyor. Kaygı ve motivasyon arasındaki temel fark, “enerji artışımızı” nasıl yorumladığımızdır.

Enerji artışımızı motive edici veya tedbir alıcı bir şey olarak gördüğümüzde, bu enerjiyi olumlu ve faydalı bir şeye yönlendirebiliyoruz.

Fakat enerjideki bu artışı korku veya endişe olarak gördüğümüzde, genellikle bu enerjiyle mücadele ediyoruz. Bu da bizi yıpratıp olumlu davranmamızı engelliyor.

Günlük hayatta kaygıyı sağlıklı yaşamak için;

✅ Kaygımızı kabul edelim. İlk adım duyguları kabul etmektir. Duyguların varlığını kabul etmezsek onlara sağlıklı bir şekilde cevap veremeyiz. Yapılan çalışmalar, duyguların kabul edilmesinin onları daha çabuk aşmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Duyguları ifade etmekten çekinmememiz gerekiyor.

✅ Kaygımızı inceleyelim. Kabulden sonraki aşama duyguları incelemek ve sorgulamaktır. Kaygının neden yaşandığını, beynimizin neleri risk faktörü olarak algıladığını ve kaygının bizden ne istediğini sorgulamamız gerekir. Mesela sınav kaygısı, başarısızlığı bir risk olarak algılar ve algı bizden ders çalışarak sınava hazırlanmamızı ister.

✅ Çözümü davranışa aktaralım. Kaygı bizi her zaman tedbir almaya ve bir şeyler yapmaya motive eder . Bu yüzden genellikle ne kadar çok düşünür ve kaygılanırsak, vücutta biriken enerji o kadar artar. Enerjiyi olumlu şekilde kanalize etmek önemlidir. Bir durum hakkında duyulan endişenin ortaya çıkardığı enerjiyi çözüm olarak kullanmamız gerekiyor.
Kontrol dışında olan ve sonucu değiştirmek konusunda denetimimizin olmadığı ve çözüm üretemeyeceğimiz bir şey hakkında endişe duyuyo, kaygılanıyorsak, o enerjiyi farklı bir yöne yönlendirmeyi deneyebiliriz. Bu konuda yazı yazma veya biriyle sohbet etme rahatlama konusunda faydalı olabilir.

✅ Dinlenmek ve enerji toplamak için zaman ayıralım. Kaygı, enerji fazlalığına yol açar ve motive olmamıza yardımcı olur ancak kaygı yoğunluğu azalınca enerji yerini yorgunluğa ve enerji kaybına bırakır. Kaygılı, yorucu ve stresli bir deneyimin ardından dinlenmek ve rahatlamaya çalışmak, uzun vadede enerjiyi, motivasyonu en üst düzeye çıkarmak ve yola yeniden devam etmek için gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaygıyı Sağlıklı Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Ergenle Yaşamak Psk.Nusret KOÇ
► Bir Narsistle Yaşamak Dr.Psk.Erdal USLUER
► Yalnızlıkla Yaşamak Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
► Vajinismusla Yaşamak... Psk.Nadire GÜNAK
► Zor Kişilikler ile Yaşamak Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kaygıyı Sağlıklı Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor? ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:54
Top