2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul ve Sınav Başarısında Ebeveynlere ve Çocuklara Düşen Görevler
MAKALE #21243 © Yazan Psk.Erol AKDAĞ | Yayın Mart 2020 | 2,747 Okuyucu
Ders çalışmak çoğu zaman kolay gibi görünse de, ders çalışmayı kolaylaştıracak teknik ve yöntemler doğru bir biçimde belirlenmiyor ve uygulan(a)mıyorsa zor bir işe dönüşebilmektedir. Konsantrasyon sağlayabilmek, motivasyon düzeyini her zaman en üst düzeyde tutabilmek, ders çalışmayı kolaylaştıracak fiziki şartları oluşturmak, sosyal çevreden etkilenmemek bu ve buna benzer engelleri ortadan kaldırıp amaca ulaşma noktasında tavizsiz çalışabilmek, öğrencinin, ebeveynin ve öğretmenlerin işini her zaman kolaylaştırır. Öğrencinin gözünde ders çalışmayı bir yük olmaktan çıkarıp sistematik bir uğraş haline getirir. Bu durumun oluşmasında üçlü saç ayağında (öğrenci-veli-öğretmen) yer alan herkesin kendi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi ile mümkündür. Bugün bu üçlü saç ayağından ebeveynlere ve öğrencilere düşen görevlere değinmek istiyorum. Ebeveynlerin yaklaşım ve tutumlarının çocukların başarısında çok önemlidir. Peki Ebeveynler bu süreçte neler yapabilirler?

1. Öncelikle öğrencinin iyi bir motivasyonla ders çalışmaya başlaması ve ders çalışmasını sürdürebilmesi için uygun bir oda oluşturmalıdır. Öğrencinin ders çalışırken kullanabileceği ayrı bir oda mümkün değilse bir ders çalışma köşesi ayarlamak iyi olacaktır. Eğer odayı kardeşleri ile birlikte kullanıyorsa, sessizliğe ihtiyaç duyduğunda mümkünse kardeşlerini başka bir odada tutmaya çalışmak gerekir.

2. Çocuklarınıza psikolojik destek de vermeniz gerekir. Çocuklarınız bir yandan ergenlik dönemi sorunlarıyla uğraşırlarken bir yandan da okullar kapalı koronovirüs sorunu nedeniyle okula gidemiyorlar, evden çıkamıyorlar, sınavların akibeti ne olacak halen belirsizliğini koruyor. Bu stresli süreçte çocukların rahatlamaya, rahatlatılmaya daha çok ihtiyaçları olduğunu gözden kaçırmayın.

3. Çocuğunuzla mutlaka empati kurarak size nasıl davranılmasını istiyorsanız siz de çocuğunuza o şekilde davranmalısınız. Sınav sürecinin kolay bir süreç olmadığını unutmayın.

4. Çalışma ortamının ders çalışmaya uygun hale getirilmesi çok önemli dedik. Çalışma ortamının aydınlık, yeterince havalandırılmış ve derli toplu olması ders çalışmayı ve derse motivasyonu olumlu yönde etkiler. Çocuğunuz odasını kendisi derleyip toparlamalıdır. Ancak size ihtiyaç duyduğunda devreye girmelisiniz. Yoksa; o ders çalışsın başka bir şey istemem düşüncesi ile kendisinin yapabileceği her şeyi onun yerine siz yaparsanız çocuğunuzdaki sorumluluk duygusunun gelişmesine engel olacaksınız demektir. Unutmayın ki; ders çalışmak sorumluluk duygusu isteyen bir davranıştır.

5. Eve misafir almak ya da misafirliğe gitme noktasında çocuğun programını göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz. Bunları yaparken çocuğunuzun programına engel olmamaya dikkat edilmelidir. Misafir alırken de misafirliğe giderken de çocuğunuzun çalışma yoğunluğunun daha az olduğu ya da dinlenme zamanlarını kollamak daha doğru olacaktır.

6. Odasında televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve dikkat çekici afiş, posterler bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Bu gibi araç- gereçler dikkati dağıtırken aynı zamanda hesapta yokken bile teknolojik aletlerle oynama veya izleme ihtiyacı oluşturabilir. Ayrıca ortama yayılan önemli sağlık sorunlarına yol açan radyasyonu da unutmamak gerekir.

7. Uyku saatlerine dikkat etmek gerekir. Bu yaşlarda bir çocuğun günlük 7-8 saat uykuya ihtiyacı olduğunu düşünerek yeterince uyumasına , bedenen ve zihnen dinlenmelerine zemin hazırlanmalıdır. Yetersiz uyku yorgunluğa neden olduğu gibi çocuğunuzun ders çalışmasını da derse motive olmasını da olumsuz etkiler.

8. Beslenme ve yeme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Özellikle kahvaltı alışkanlığının oluşturulması, çocuğunuzu daha zinde ve enerjik kılacağından dolayı öğrenmeyi de kolaylaştıracaktır. Kahvaltı yapan öğrencilerin kahvaltı yapmayan öğrencilere göre öğrenme düzeylerinin daha iyi olduğu bilinmektedir. Bu kahvaltı kültürünün önce ailede oluşturulması ve çocuklara da öğretilmesi gerekir. Kahvaltıda mümkünse bal, reçel, gibi glikoz içeren gıdaların yer alması iyi olacaktır. Ayrıca; yemek yeme saatlerinin çocuğunuzun programına göre ayarlanması da önemlidir. Okul dönemlerinde çocuklar sabah erken kalktıklarından iştahları olmamakta ve sabahları kahvaltı yapmayı istememektedirler. Bunun için erken yatma alışkanlığının beslenme alışkanlığı ile paralel olduğunu söyleyebilirim.

9. Çocuğunuzun sağlığı önemlidir. Sağlığı bozuk, sık hastalanan çocuklar dikkatlerini yoğunlaştıramazlar, derse adapte olmakta zorlanırlar. Bu nedenle sağlıklı bir okul dönemi ve sınavlara hazırlanma dönemi geçirmek istiyorsanız sağlıkla ilgili gerekli tedbirlerin de alınması gerekir. (Grip aşısı, mevsime uygun giyinme, sağlıklı yiyecekler tüketme, periyodik tahlil ve tetkikler yaptırma v.b)

10. Öğretmenleriyle ve gittiği okul, dersane, etüt v.b işbirliği içinde olmak önemlidir. Çocuğunuzun gelişimini (ruhsal, akademik, eğitim, sosyal) takip etmelisiniz.

11. Aile olarak sosyal aktiviteleri doğru planlamasını yapmanız gerekir. Çocuğunuzun bu yoğun tempoda sosyal anlamda bir eksiklik ve doyumsuzluk yaşamasının önüne geçmelisiniz. Özellikle haftada bir gün birkaç saatliğine bile olsa piknik, tiyatro, sinema, yemek v.b etkinlikleri birlikte yapmalısınız. Kendi başına yaptığı yapacağı etkinliklere de izin vermelisiniz. (spor, yüzme, yürüyüş v.s) bu tür etkinlikleri zaman kaybı olarak görmemelisiniz. Dinlenmiş ve moral depolamış olarak ders çalışmak başarıyı artırır. Baltayı bilemesine izin vermelisiniz.

Baltayı bileme hikayesini duymayanlar, bilmeyenler için hikayeyi paylaşmak istiyorum; Bir ormanda iki Oduncu ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devrilirken hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş. Aksamları da arkadaşından bir kaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş. İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar. İkinci adam çok daha fazla ağaç kestiği anlaşılmış.

Birinci adam öfkelenmiş : ” Bu nasıl olabilir ? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken ise başladım, senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Böyle bir şey nasıl olabilir? bir yanlışlık olmalı demiş.

İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş : ” Ortada bir yanlışlık yok. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir.”

12. Çocuğunuzun motivasyonunu sürekli canlı tutmaya çalışın. Zaman zaman çocuğunuzun ders çalışma motivasyonunda veya deneme sınav sonuçlarında düşmeler olabileceğini göz ardı etmeyin. Bu durumda çocuğunuzla sakin bir şekilde konuşmalısınız. Bu tür durumların bazen yaşanabileceğini, çok büyük bir problem olmadığını ifade etmelisiniz.

13. Ders çalışma programı uygulanırken iyi bir kontrol de sağlanmalıdır. Bunu yaparken çocuğunuzu dedektif gibi takip ediyormuş havasında ya da eleştiri yapıyormuş havasında değil de çocuğunuzu destekliyor havasında ya da ona daha fazla yardımcı olmaya çalışmak şeklinde yapılması daha doğrudur.


İdeal bir ders çalışma programında öğrencilere düşen görevler nelerdir?

1. Hedef, motivasyonun sağlanmasında en önemli unsurların başında gelir. Hedefsiz çalışma rotasız bir gemiye benzer ve yanaşacağı hiçbir limanı da yoktur. Bunun için Öncelikle ulaşılabilir bir hedefiniz olmalıdır. Kendi kapasitenizi, yeteneklerinizi göz önünde bulundurarak ulaşılabilir hedef belirlemelisiniz.

2. Neyi, nerede ve nasıl çalışacağınızı gösteren kapsamlı bir program dahilinde çalışmanız gerekir. Bu çalışma programında; yatma ve kalkma saatleriniz, okul ve dersanede geçirdiğiniz zamanlar, dinlenme zamanlarınız, ödev zamanları, ders tekrarı zamanları, test çözme zamanları, kitap okuma zamanları, yemek yeme zamanları, eğlenme, dinlenme, spor gibi aktiviteler de mutlaka olmalıdır. Yalnız burada şu hataya düşülmemelidir. Sizler bir robot değilsiniz, programda yer alan aktiviteler dakika dakika uygulanamayabilir. Dakikaları bile kalın çizgilerle ayırmak yerine ara zamanlar olacağı da unutulmamalıdır. Çalışma programına büyük oranda uyabiliyorsanız problem yok demektir.

3. Günün hangi saatlerinde çalışacağınızı belirleyin. Bu her gün farklı da olabilir. Yeter ki yorgun olamayacağınız saatler olsun. Günlük plan yapılması lazım; Her öğrenci planını kendisi yapmalıdır. Çünkü her insanın bedensel ruhsal, zihinsel , psikolojik ve ailevi durumu farklıdır. Ve bunu en iyi bilen yine sizlersiniz. Yapılacak planda aşırı bir idealistlik yerine gerçekçi olmak her zaman daha iyidir. Eğer günde 2 saat çalışabilecekseniz 2 saat, yarım saat çalışabilecekseniz yarım saat ders konulmalıdır.

4. Yapamayacağınız kadar çok konuyu bir güne yüklemeyin. Bu bıkkınlık, yorgunluk, tükenmişlik oluşturur.

5. Ders araç gereçlerinin kolay ulaşılabilir bir yerde, el altında olması gerekir. böylece çalışacağınız materyale en kısa zamanda ve hızlı bir şekilde ulaşmış, zaman ve motivasyon kaybına uğramamış olursunuz.

6. Önceden belirlenmiş çeşitli aralıklarla eski konuların tekrar edilmesi gerekir. tekrar edilen konular böylece unutulmamış ve uzun süreli hafızaya kodlanmış olur.

7. Günlük tekrarların ihmal edilmemesi çok önemlidir. Çözülecek testlerden önce günlük tekrarlar yapıldığında daha iyi ve kalıcı bir öğrenme gerçekleşmiş olur. Hatta çözümlenmiş soruların da yeniden çözülmesi daha iyi bir sonuç için gereklidir. Tekrar yapmak az çalışıp çok verim elde etmenin yollarından biridir. Zira öğrenilenlerin en çok ilk sekiz saat içinde unutulduğunu unutmayın.

8. Dersi derste dinlemek, dersi derste öğrenmek önemlidir. Öğrenmenin önemli bir kısmı dersi derste dinleyerek yapılır. Hatta şöyle desem abartmış sayılmam; Dersi derste dinleyen, anlayan, öğrenen öğrenci için geri kalan iş, evde iyi bir tekrar ve test çözmektir.

9. İdeal ders çalışma için kitap okuma, ihmal edilmemesi gereken önemli bir noktadır. Ayrıca gazete ve dergilerden köşe yazılarının okunması, bunlarla ilgili düşüncelerin ifade edilmesi, dikkat ve ilgi sorunlarınızı ortadan kaldırmaya yardımcı olurken, yorum yapabilme yeteneğinizi de geliştirir.

10. Haftada bir gününüzü boş bırakın. O güne, aksayan, daha çok çalışmak istediğiniz veya plan dışı konuları alabilirsiniz ya da planı başarıyla uygulamışsanız ödül olarak istediğiniz gibi bir gün geçirebilirsiniz.

11. Çalışmakta zorlandığınız konuyu bir günde çalışmak yerine parçalara bölerek bir haftaya yayabilirsiniz. Ders çalışmaya da bu konudan başlayabilirsiniz. Çünkü daha sonra yorulup erteleyebileceğinizi gözden kaçırmayın. Unutmayınız ki, sevmediğiniz bir yemeği doyduktan sonra yiyemezsiniz. Ama aç karnına bir kaşık yedikten sonra sevdiğiniz yemek daha çok tad verecektir.

12. Kesinlikle hedeflediğiniz programı ertelemeyin. Keyif veren şeyleri çalışmaktan önce değil, sonra yapın. Programının başarılı olmasındaki en önemli şeylerden biri de budur.

Son olarak; Sınavları, ”ÖLÜM-KALIM” savaşı haline getirmeyin.

• Sınavlardan önce zihninizde geçmişteki başarısızlıkları değil, başarılarınızı düşünün “Kendinize, kendi değerinizin altında değer biçmeyin.” Sınavlar, bilgilerin değerlendirilmesidir. Sınav, kişiliğinizin değerlendirilmesi değildir. Bu sebeple sınav başarınızla kişilik değerinizi eş görmeyin. Sınavlarda uygulanan testler, kişilik testleri olmayıp, bilgi ve başarı testleridir.

• Lise veya üniversite sınavlarını kazanmayı istek ve tercih haline getiriniz. “Mutlaka başarmalıyım, şu okula girmeliyim” yerine “Sınavı kazanmak istiyorum, şu okula gitmek istiyorum.”diye düşünmek daha gerçekçidir. Kesinlik belirten yasalara uyulmamasının bedeli ve faturası ağırdır. Bu sebeple isteğinizin bir tercih olduğunu, bir yasa olmadığını unutmayın.

Erol AKDAĞ
Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul ve Sınav Başarısında Ebeveynlere ve Çocuklara Düşen Görevler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Erol AKDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Erol AKDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     29 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erol AKDAĞ Fotoğraf
Psk.Erol AKDAĞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi38 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Erol AKDAĞ'ın Makaleleri
► Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Okul ve Sınav Başarısında Ebeveynlere ve Çocuklara Düşen Görevler' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayal Kuran Çocuklar Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top