2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çene Estetiği
MAKALE #21252 © Yazan Op.Dr.Ekrem KESKİN | Yayın Nisan 2020 | 1,341 Okuyucu
Çene estetiği daha genç bir görünüm sağlamak için, yüzde orantılı bir görünüm ve çene yapısındaki doğuştan gelen sorunların düzeltilmesi için uygulanır.

Çene de burun gibi yüzün orta hattında bulunan, simetriyi ve yüzün harmonisini (uyumu) oluşturan önemli yapılardan biridir. Orta hatta olduğu için yüzün yapılarının birbirleri ile uyumlu görünmesinde önemli bir yeri vardır. Küçük bir çene yüzünüzü olduğundan büyük ya da uzun gösterebileceği gibi tam tersi de mümkündür.

Eğri duran bir çene tüm yüzün eğri gibi durmasına neden olabilir. Erkeklerde ve kadınlarda çene için ideal bir büyüklük-oran tarif edilmiştir. Erkeklerde biraz daha belirgin bir çenenin varlığı erkeksi görünüme katkıda bulunmakta bu nedenle de talep edilmektedir.

Çenemdeki sorunu nasıl fark ederim?

Güldüğünüz zaman üst dişleriniz ya da diş etleriniz çok görünüyorsa üst çeneniz çok uzun oluyorsa, ağzınızı kapattığınızda üst ve alt dişleriniz aynı hizada kapanmıyorsa, aralarında mesafe varsa çene kusurları olabilir. Alt çenenizin en ön noktası yandan bakıldığında dudaklarınızdan çok geride ya da ilerideyse alt çenenizde problem olabilir.

Bu durum genellikle hastaların ya da yakınlarının kolaylıkla fark edemediği, profesyonel bir tecrübe gerektiren bir husustur. Estetik çene ameliyatı yaptığım birçok hastam ameliyat öncesindeki görüşmemize kadar böyle bir sorunları olduğunun farkında değillerdi. Ameliyat öncesi görüşmemizde çektiğimiz fotoğraflar ve bunlar üzerinde yaptığımız analizler bize oldukça yardımcı olmaktadır.

Kimlere çene ameliyatı yapılır?

Eskiden çene ameliyatları sadece üst veya alt çenesinde çok belirgin sorunları olan, bu nedenle ısırma ve çiğneme problemleri yaşayan hastalara yapılırdı.

Günümüzde ise yüz harmonisinin (yüzün parçalarının birbirleri ile uyumunun yüz güzelliğindeki önemini) ve çenenin burada aldığı görevin daha iyi anlaşılması nedeniyle ısırma ve çiğneme sorunu olmayan hastalarda da estetik çene ameliyatları yapılabilmektedir.

Çene estetiği nasıl yapılır?

Çene ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılır. Çene estetiği süreleri yapılacak operasyonun tek ya da çift çene olmasına bağlı olarak 1,5 saat ile 3 arasında değişim göstermektedir.

Hastanın ihtiyacına uygun ölçülerdeki çene implantı çene altından veya ağız içinden yapılan küçük bir kesiden girilerek çene kemiği üzerinde uygun yer ve planda hazırlanan kısma yerleştirilmektedir.

Çenemin Küçük Olmasının Yüzüme Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Yüzüyle kıyaslandığında daha küçük bir çenesi olan hastaların burunları olduğundan daha da büyük olarak algılanmaktadır. Bu hastaların burunları ameliyatla ne kadar küçültülürse küçültülsün hala büyük gibi algılanabilmektedir.

Bazı durumlarda ise kişinin çenesi olması gerekenden küçük olduğundan dolayı boyun bölgesindeki yaşlanma ve sarkma yaşıtlarına oranla daha hızlı gelişebilmektedir.

Eğri çene yapısından dolayı ısırma problemi yaşayan hastalarda ise gece ağzı açık uyuma, ağız kuruması, ağız kokusu, diş eti hastalıkları gibi bir çok ağız ve genel sağlık sorunları oluşabilmektedir.

Estetik çene ameliyatı ister yanlış ısırma gibi fonksiyonel kaygılarla isterse sadece estetik nedenlerle yapılmış olsun, yukarıda özetlenen sorunların tamamını ortadan kaldırmayı amaçlar.

Kaç Tip Estetik Çene Ameliyatı Vardır?


Estetik çene ameliyatları hastanın ısırma ve çiğneme sorunu olup olmamasına göre iki tipe ayrılır.

Ortodontik tedaviye (tel tedavisi)
Ortognatik cerrahi (çene kemiklerinin kaydırılması işlemi)
Diş hekimleri tarafından ortodontik tedaviye (tel tedavisi) yönlendirilen ancak ciddi derecede ısırma ve çiğneme sorunları olan hastalarda sadece ortodontik (tel tedavisi) tedaviyle yanıt alınamaz. Bu hastaların ortognatik cerrahi (çene kemiklerinin kaydırılması işlemi) ile tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu ameliyatlar sadece estetik nedenlerle yapılan çene ameliyatlarına kıyasla daha kapsamlı, iyileşme dönemi daha uzun olan, diş hekimleri ve ortodonti hekimleri ile ekip olarak çalışmayı gerektiren ancak sonuçları oldukça çok yüz güldüren ameliyatlardır.

Isırmasında, çiğnemesinde problemi olmayan hastalar ise çenelerinin yüz harmonisini olumsuz etkilemesi nedeniyle estetik amaçlarla ameliyat edilebilirler. Bu ameliyatlar ise nispeten basit olmalarının yanı sıra iyileşme dönemleri de daha kısadır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürmektedir ve ameliyat sonrası dönemde yemek yeme ile ilgili sorunlar yaşanmamaktadır.

Çene Estetiği Sonrası İz Kalır mı?

Ameliyat sırasında ağız içinden ya da çene altından kesi yapılabilir. İki tekniğin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Ağız içinden yapılan kesinin en önemli avantajı ameliyat sonrasında hiç iz kalmamasıdır, dezavantajı ise bazen alt dudaklarda bir miktar hissizliğe neden olabilmesidir. Çene altındaki kırışıklıktan yapılan kesinin avantajları dudaklarda his kaybı oluşturmamasıdır ancak kesi yerinde kişisel özelliklere göre bir miktar iz kalabilmektedir.

Ben hastamın ağız hijyeni iyi ise ağız içi kesileri tercih etmekteyim.

Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Dönemi Nasıldır?

Çene cerrahisi işlemi sonrasında yaklaşık bir hafta boyunca çene etrafında şişlik, hafif gerginlik ve ağrı oluşabilir. Alt dudaklarda geçici süreyle hafif hissizlik olabilir. Bu ilk haftalık süre içinde ve sonrasında ısırmakta ya da yemek yemekte zorluk yaşanmaz, ancak yemek sonrası iyi bir ağız temizliği çok önem taşır. Ağız içine yapılan kesi yerleri birinci haftanın ardından iyileşirler ve çene etrafındaki şişlikler yine birinci hafta içerisinde neredeyse tamamen yok olurlar.

Çene ameliyatı fiyatları yapılacak müdahaleye göre değişim göstermektedir. Hastanın muayene olması çene estetiği fiyatı alma açısından daha sağlıklıdır.

Çene Törpüleme Ameliyatı

Çene bölgesinde bulunan kemiğin şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla yapılan ameliyata çene törpüleme denir. Bu ameliyat tüm çene estetiği ameliyatları arasında en çok kullanılan teknik olarak bilinmektedir. İnsanların genel yüz estetiğini bozan şekil bozuklukları çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Genel olarak söylemek gerekirse öne ve yanlara doğru olan fazlalıkların ortadan kaldırılması için en etkin yöntem çene törpüleme operasyonlarıdır.

Çene Törpüleme Ameliyatı Hakkında

Günümüzde yüz estetiği oldukça önemli bir husus halini aldı. Yüzün bir bütün olarak estetik görünmesi nerdeyse herkes tarafından amaçlanıyor. Günümüzde kullanılan estetik operasyonlar da en fazla yüz bölgesinde uygulama alanı buluyor. Güzellik anlayışı devamlı değişen ve gelişen bir olgu olsa da güzel bir yüzün nasıl olması gerektiği az çok bellidir. Bu “nasıl olması gerektiği” sorusunun cevaplarından en önemlisi de yüzün şekliyle alakalıdır. Genel olarak kaş, göz, burun ve dudaklarla birlikte çene bu görünüşün ana hatların belirler. Bazı durumlarda çene hariç diğer tüm belirleyiciler ideal konumda bulunsa bile çenenin şekli dolayısıyla estetik bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Çene törpüleme ameliyatları da bu görünüş bozukluklarını cerrahi yöntemler kullanarak ortadan kaldırmaya yarayan teknikleri içerisinde barındırır. Çene törpüleme ameliyatları tamamen estetik kaygılar için yapılabileceği gibi; doğuştan veya sonradan oluşan ve sağlık ile ağız fonksiyonlarını kısıtlayan durumlar için de gereklikten dolayı yapılabilir.

Çene Törpüleme Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Çene törpüleme ameliyatı, çene bölgesinde bulunan kemiğin şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla yapılan ameliyattır. Bu ameliyat tüm çene estetiği operasyonları arasında en çok kullanılan teknik olarak karşımıza çıkar. Kişilerin genel yüz estetiğini bozan şekil bozuklukları çeşitli şekillerde mevcut olabilir. Genel olarak bahsetmek gerekirse öne ve yanlara doğru olan fazlalıkların ortadan kaldırılması için en etkin yöntem törpüleme operasyonlarıdır.
Çene törpüleme ameliyatları yatay ve dikey eksende mevcut bulunan fazlalıkların ve şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla yapılır. İki yönde gelişme olanağı bulmuş olan bu fazlalıkların genel anestezi altında cerrahi araçlar kullanılarak törpülenmesi ve hasta ile müzakere ederek önceden karar verilen ideal şekle sokulması mümkündür. Çene törpüleme ameliyatları sanıldığının aksine yüzün alt bölgesine dışarıdan değil, içeriden yapılan müdahalelerle uygulanır. Ağızın iç bölgesinden açılan kesiler yardımıyla ortaya çıkarılan ve fazla olarak işaretlenen kemik yapısı uzman hekimler tarafından törpülenir.


Operasyonun süresi genelde bir saati geçmez. Komplike bazı sağlık problemlerinin olması durumunda ise bu sürenin aşıldığı olur. Komplike problemlerinin eksenini ise genelde diş yapısıyla alakalı problemler oluşturur. Operasyon genel anestezi altında yapılır. Bu sebepten ötürü hastalar operasyon anında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Operasyonun ağız içinden yapılıyor olmasından dolayı sonradan hekim tarafından alınması gereken dikişler değil, zamanla eriyerek kendiliğinden yok olan dikişler kullanılır.


Günümüzde, hekimlerin bu operasyonu çok sık uyguluyor oluşu, deneyim açısından oldukça büyük katkıları onlara sunarken; hasta sağlığı ve operasyon başarı açısından olumlu etkilerini de hastalar üzerinde göstermiştir. Günümüzde uygulanan çene törpüleme operasyonlarının neredeyse tamamı ideal çene tipinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmaktadır. Operasyondan sonra çenenin tam olarak fonksiyonlarına kavuşması yaklaşık iki ayı bulmaktadır. Ameliyattan sonraki üçüncü saatten itibaren hasta aşırı soğuk ve sıcak olmamak kaydıyla sıvı besinleri tüketebilirken; ilk günün sonunda taburcu olabilir. İkinci günden itibaren ise çok sert olmamak kaydıyla kat gıda tüketimine başlayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çene Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ekrem KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ekrem KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekrem KESKİN Fotoğraf
Op.Dr.Ekrem KESKİN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ekrem KESKİN'in Makaleleri
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çene Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karın Germe Estetiği Mayıs 2019
► Sırt Germe Estetiği Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:51
Top