2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlamak: Ayrılık Kaygısını Yönetme
MAKALE #21267 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Nisan 2020 | 1,790 Okuyucu
Bir çocuğa “okula dönmeye hazır mısın?” diye sorduğunuzda belli bir yaş grubunun büyük bir kısmı yazın çok çabuk geçtiği hakkında sızlanıyor olacaktır. Aynı soruyu daha genç bir gruba sorun, muhtemelen aynı coşku eksikliğine sahip olacaksınız, ancak farklı bir nedenden dolayı. Onlar için sorun yaz mevsimini ve beraberinde gelen eğlenceyi geride bırakmak değil, sizi ve aileyi terk etme fikri okula gitmeme isteğini doğurmaktadır. Çocuklar, özellikle ilk kez okula başlayanlar, okulla ilgili ciddi kaygı durumu yaşayabilirler. Yabancılarla dolu büyük bir gri bina için evden ayrılma fikri sadece yeni öğrenci için değil, ebeveynleri için de zordur. Bu bağlamda; okula dönüş sezonunda sizin ve çocuğunuzun kaygısını hafifletmenin bazı yolları vardır:

Ayrışma Alıştırmaları

Okuldan ayrılmak, odasına, oyuncaklarına veya evcil hayvanlarına sonsuza kadar veda etmek anlamına gelmez; bunu biliyoruz, ama çocuğunuz bilmeyebilir. Evden uzakta olmak sizden uzakta olmak anlamına gelirse çocuklar için göz korkutucu olabilir.Bu küçük bağımsızlık eylemi, herhangi bir beceri gibi, pratik yapılarak öğrenilebilir. Çocuklarınızı bir gece için bir akrabanızın evinde bırakarak ayrışma alıştırması yapın. Bunu zaten yapıyorlarsa, yumuşak bir geçiş için şansları daha yüksek olacaktır.

Etkinliği Kutlayın

Okulun ilk günü bir kişinin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır, bu yüzden ona biricik bir eylem gibi davranın! Sınıfın ilk gününü evinizdeki takvimde işaretleyin, aynı zamanda çocuğunuzun heyecanını artırmak için parlak işaretler ve küçük şekilli etiketler kullanabilirsiniz. Okul alışverişine çocuğunuzu da götürün; bir çocuk yeni kalemlere, renkli defterlere ve yeni bir kıyafete girdikten sonra okul hakkındaki önyargıların aniden nasıl ortadan kalkabileceğine şaşıracaksınız.

Kıyafetlerden bahsetmişken, çocuğunuzun sabah rutine alışması için okulun ilk gününü birkaç gün önce simüle edebilirsiniz. Kıyafetlerini onlar için hazırlayın ve bir okul günü gibi bir alarm ayarlayın, böylece herhangi bir huysuz davranışı önceden görüp değerlendirebilirsiniz.

Onlara Bir Parça Ev Verin

Bir çocuğun zihni hem karmaşık hem de basittir; yüzlerce yabancıyla tanımadığınız bir yere gitmek korkunç olabilir, ancak evinizin küçük hatırlatıcıları bu tür duyguları azaltabilir. Sırt çantasında tutmak için küçük bir oyuncak ya da sizin gibi kokan bir şey götürmelerine izin verin. belirli bir kokunuz varsa, ceketlerine veya çantalarına hafifçe püskürtebilirsiniz. Bu çok fazla önemli görünmeyebilir, ancak evin bu küçük duyusal hatırlatıcıları endişe verici bir zihni sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

Endişeli hisseden ben isem?

İlk kez okula giderken, uzun süreliğine evden ayrılırken, hatta belki de “yeni çocuk” olarak yaklaşık 25 çift gözün üzerinizde olduğu bir sınıfa girerken yaşadığınız deneyimleri hatırlayın. Hafıza şeridinde gezinirken, olumsuz duyguları not edin ve bunu çocuğunuzun nasıl hissettiğini keşfetmenin bir yolu olarak kullanın. Ayrıca, çocuğunuzun okula gitmesi konusunda da endişeli hissetmek tamamen normaldir. Çocuğunuz bağımsızlığa doğru büyük bir adım attığından - eşit derecede sizden uzağa doğru büyük bir adım attığından - bu, herkesin endişe ve hatta üzüntü duymadan yönetmesi zor olan bir durum olabilir. Kendi kaygınızla başa çıkmak çocuğunuzun kaygılarını yönetmesine yardımcı olmanın anahtarıdır, bu yüzden kendi duygularınızı da önemseyip inceleyin. Günlük tutmak bu noktada size yardımcı olabilir. Çocuğunuz endişeli ve mutsuz hissettiğinde bir kaç saniye durup kendinize nasıl hissettiğinizi sorun, çocuğunuzla aynı duyguları yaşıyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Panik anında en güvendiğiniz kişinin güvensiz ve kaygılı duruşu size nasıl hissettirirdi? Kaygı duygularıyla başa çıkmayı öğrenmek, bugünün ne olduğunu görmenize yardımcı olacaktır: Çocuğunuzun parlak ve güzel geleceğinin başlangıcı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlamak: Ayrılık Kaygısını Yönetme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Yazıları
► Okula Başlamak-Okula Merhaba Psk.Serap DUYGULU
► Okula Başlamak Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
► İlk Ayrılık / Okula Uyum Psk.Ebru YEREBAKAN
► Sınav Kaygısını Yenmek Psk.Büşra GÜNEŞ
► Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okula Başlamak: Ayrılık Kaygısını Yönetme' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Fobiler Aralık 2021
◊ Panik Atak Aralık 2021
◊ Cised Katılım Belgesi Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:11
Top