2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Covıd-19 Sanırım Seni Seviyorum
MAKALE #21289 © Yazan Psk.Kubilay MERCAN | Yayın Nisan 2020 | 1,061 Okuyucu
CORONA VİRÜSÜ PSİKOLOJİSİ

KİMBİLİR COVİD-19 HANGİ ACI ÇEKEN ÇOCUĞUN DUASIYDI

Dünyayı etkisi altına alan bir bulaşıcı hastalık ile karşı karşıyayız. Kod adı : Covid-19

Orijinal ismiyle Korona virüsü. Virüse hiç girmeyeceğim. Sadece merak ettiğim bu virüs bizlere ve siz değerli okuyucularımıza neler öğretti?

Senaslarda ve toplumda gördüğümüz bir gerçek var. Korku, panik, karamsarlık ve bencillik. Etrafınıza bakıyor musunuz ? Savaşlarda vb. olaylarda hatta afrikada yılda binlerce çocuğun açlıktan öldüğünü gördüğümüz veya bildiğimiz halde sessizdik…

Şimdi ise hasta olabiliriz diye korkuyoruz. Ölüm korkusunu hissettikçe KAYGILARIMIZ artıyor. Kaygılarımız arttıkça bunu TAKINTI haline getiriyoruz.
Bu kayginin bize bazi yansimalari su sekilde olabilir:

Toplam belirti sayısını en az 4’e tamamlayacak şekilde aşağıdaki belirtilerin olması
1. Kendine güven ya da özsaygının azalması
2. Makul olmayan bir şekilde aşırı pişmanlık veya suçluluk
3. Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri ya da her tür intihar girişimi
4. Düşünme kabiliyetinde dikkat toplamada azalma kararsızlık bocalama
5. Psikomotor aktivitede değişme
6. Her tür uyku bozukluğu
7. İştahta değişme buna eşlik eden biçimde kiloda değişme.

Yaşadığımız tüm bu psikolojik baskının belki de güzel bir yanı var. Hastalığın her türlüsü tabi ki çok acı ve hiç istemediğimiz bir durum. Bir çok insan hastaoluyor ve hayatını kaybediyor abi ki çok üzücü. Ancak biz bu acıları, bu psikolojik baskıları yıllardır yaşıyoruz. Maalesef ki sadece susuyoruz. Afrika da açlıktan ölen çocuklar, Tayland da parayla satılan binlerce küçük kız çocuğu, FİLİSTİN,SURİYE,ÇİN,KENYA vb ülkelerde savaşlarda yok olan binlerce insan. Açlıktan ülkemizde hayatına kıyan insanlar ve daha niceleri. Bir düşünün hiç mi sessiz kalmadık ? Evet kaldık. Şimdi yaşadığımız psikoloji belki de bu suskunlukların VİCDAN AZABI.

Evde kalıyoruz. Sokağa çok çıkmıyoruz. Aslında evde mahkum olan ve hastanede yıllarca yatan insanların neler hissettiğini daha iyi anlıyouz. EMPATİ yapmayı öğreniyoruz. Doğal yaşamından mahrum ettiğimiz HAYVANLAR. Kapalı kutuya kapattığımız CANLILAR.

Doğal yaşam belki de ilahi güç, inancınıza göre istediğinizi söyleyebilirsiniz belki de artık bize kısa mesajlar veriyor.

Lütfen biraz daha insan gibi düşünelim artık. BENCİL olmayalım. TAKINTI haline getirmekten vazgeçelim bazı şeyleri. OBSESYONLARIMIZI sürekli ölüm sayıları üzerine kurmayalım. Biz bize düşen görevleri yapalım. Temizliğimize dikkat edelim. Kronik rahatsızlıklarımız var ise evde kendimizi izole edelim. Psikolojik olarak kendimizi daha rahat hissedebiliriz.

Peki biz bu hastaliklarin overthing olma durumunda yani artmasinda neler yapiyoruz:

Bilişsel modeli-duygu düşünce ilişkisinin açıklanması, su sekilde yapmaktayiz.

Otomatik düşünceleri inceleme
Ara inançların bulunması ve ele alınması
5. Kronik depresyonda ve/veya kişilik bozukluğunda şema çalışması
6. Yinelemeyi önleme
Tabi bu durumlarda sadece Bilissel veya ACT terapisi degil, SEMA terapiside etkilidir.
Onda da gidis seklimiz su sekildedir:

Hasta, olumsuz otomatik düşünceleri tanıyıp, sorgulayarak alternatif düşünce tarzlarıyla onları değiştirme becerisi kazandıktan sonra, tedavide iyileşmenin daha kalıcı olabilmesi için şemaları oluşturan temel varsayımların sorgulanması gerekir.

Ancak, bu işlevsel olmayan varsayımların (temel inançların) ortaya çıkarılması otomatik düşüncelerin ortaya çıkarılmasından daha zordur.
Bunları ortaya çıkarmak için bazı ipuçlarından faydalanılır.

Bunlar tedavi yontemlerimiz. COVID -190 geldiginden beri bircok hasta online basvuruyor. Ben sadece COVID-19 icin Online seans yapmiyorum. Hastalik Kaygisi Bozuklugu olarak adlandirdigimiz bu durum gelip gecicidir. Sadece bunun fazla artmasi durumu ve fizyolojik yansimalari olursa yani OVERTHING olursa ozaman kabul edebilirim.
Ancak tekrar demek istiyorum ben COVID-19 seviyorum...

Belki de COVİD-19 tam zamanında geldi… Kim bilir hangi acı çeken çocuğun duasıydı. Kim bilir…
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Covıd-19 ve Okb Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Eşimi Seviyorum, Beni Aldattı! Dr.Mehmet TEKNECİ
► Ben Seni Hep Aldattım Psk.Bahar TURUNÇ
► Ama Ben Seni Arkadaşım Olarak Görüyorum Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Covıd-19 Sanırım Seni Seviyorum' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top