2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Özgürleşme Tekniği (Eft)
MAKALE #21296 © Yazan Psk.Meral KAYA | Yayın Nisan 2020 | 2,601 Okuyucu
Hepimizin kendini çok kötü hissettiği anlar olmuştur. Bu bazen iş yerinde yaşadığımız bir sorundan, bazen eşimizle- anne babamızla- çocuğumuzla yaşadığımız bir tartışmadan, bazen başımıza gelen bir talihsizlikten dolayı, bazen de ortada somut hiçbir sebep yokken, durup dururken olabilir. Ve böyle zamanlarda bu duygular ile baş etmek oldukça zordur. Öyle ki insanların çoğu bu duygulardan kaçmak için kendini, kendine yada çevresine zarar verici şeylere bile yönlendirebilir. Kimi pöfür pöfür sigara kullanarak, kimi kendini alkole vererek, kimi tıkınırcasına yiyerek, kimi rastgele cinsel deneyimler yaşayarak, kimi delicesine çalışarak, kimi sürekli temizlik yaparak (ve daha birçok farklı şekilde)… bu duygularından kaçmaya çalışabilir. Peki bu olumsuz duygulardan kurtulmanın daha işlevsel, daha faydalı ve tedavi edici bir yolu var mı?

Evet var, hatta birçok yolu var; ama ben bu yazımda bu yollardan bir tanesi olan EFT tekniğini anlatacağım. EFT (Emotional Freedom Techniques), yani Duygusal Özgürleşme Tekniği…

Nedir duygusal özgürleşme?

Olumsuz duygulardan ve o duyguların esaretinden kurtulmaktır.

Peki bunu nasıl başarabiliriz? Duygusal özgürleşmede EFT’yi nasıl kullanabiliriz? Dahası nedir bu EFT?

EFT, vücutta belli akupunktur noktalarına dokunuşlar yaparak vücudun enerji akışını düzenleme ve olumsuz duygulardan özgürleşerek iyi hissetme tekniğidir.

Kısacası EFT’nin amacı iyi hissetmektir.
İyi hissetmek nedir?
Gözümüzü kapattığımızda baştan ayağa bedenimizin rahat hissetmesidir. Durgun suyun içine düşen bir taşın dalga dalga yayılırken hissettirdiği huzur gibi…

Fiziksel bedenimizin iyi olması ve rahat hissetmesi enerji bedenimize bağlıdır. Enerji bedenimizdeki enerji sağlıklı akarsa fiziksel bedenimizdeki hastalıklar da kalkmaya başlar ve kendimizi baştan ayağa iyi ve rahat hissetmeye başlarız.

İyi hissetmemizi engelleyen şey nedir?

Enerji kanallarımızda sıkışmış duygulardır. Ne zaman ruhumuzun kaldırabileceğinden fazla olumsuz duygu yaşasak bu duygular bir boruya takılan pisliklerin boruyu tıkaması gibi enerji kanallarımızda sıkışır ve enerji akışımızı bozar. Daha anne karnındayken başlayan bu süreç hayat boyu devam eder.
EFT, vücudumuzdaki belli akupunktur noktalarına vuruşlar yaparak sıkışmış duyguları titreştirip akışkan hale getirmek ve bu olumsuz duyguların akıp gitmesini sağlamaktır. Bu anlamda bu tekniği uygularken yapacağımız vuruşlar önemli; fakat sadece vuruş yapmak duygularımızdan özgürleşmek için yeterli değil.

Peki başka ne yapmalı?

EFT’yi uygularken vuruşların yanında; çalıştığımız anda, çalıştığımız konu ile ilgili hissettiğimiz duyguları ritmik bir şekilde, sözel olarak ifade etmemiz de önemli (bizi üzen bir konuyu çalışıyorsak ‘üzüntü, üzüntü’ şeklinde tekrar etmek gibi) . Ama burada da dikkat etmemiz gereken bazı püf noktaları var:

1. Tekniği doğru bir şekilde uygulamak: neyi, neden yaptığımızı, nasıl çalışacağımızı bilmeliyiz.
2. Duyguyu hissetmek: Duygunun boşalması için o duyguyu mekanik bir şekilde tekrar etmek değil, tabiri caizse o duyguyu o anda yaşamak lazım.
3. Kararlılık ve devamlılık: EFT’yi kararlı ve ısrarcı bir şekilde devam ettirmeliyiz.

Kısacası EFT’nin etkili olabilmesi için mutlaka zihnimizin bütün içerisinde ona odaklanması lazım.

Peki EFT’yi hangi durumlarda, hangi amaçlarla kullanabiliriz?

1. Anlık rahatlama (Örn: Önemli bir toplantı öncesi hissettiğimiz stresi azaltmak için)
2. Kendimize olumlu telkin vermek (Örn: ‘Bazen hata yapsam da kendimi olduğum gibi kabul ediyorum’ gibi)
3. Belli bir anının bize olan olumsuz etkilerinden kurtulma (Örn: Geçmişte şiddete maruz kalmışızdır ve şiddet içeren bu anıların bizi olumsuz etkilemesinden kurtulmak için)
4. Bedensel rahatsızlıklar (Enerji bedenimizde sıkışan duygular beden sağlığımızı da olumsuz etkiler ve bu sıkışan duygulardan kurtuldukça beden sağlığımızda da düzelmeler olur)

EFT, bizi bilinçdışımızın derinliklerine götüren bir araçtır, toprağın derinlerine doğru yol açan bir sondaj aleti gibi, hem derinleştiren hem de bilinçdışını değiştiren bir tekniktir.

Doğru kullanıldığında EFT bizi geçmişteki bir çok travmatik anının esaretinden kurtarır, hem bedenimizi hem de ruhumuzu olumsuz duygulardan özgürleştirerek, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar ve bugünümüzü çok daha kaliteli yaşamamıza yardımcı olur.

Dipnot: Bu yazıda, EFT’yi kendi bireysel uygulamalarım ve deneyimlerimi de katarak anlattığım için standart EFT’den farklılıklar bulunabilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Özgürleşme Tekniği (Eft)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Meral KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Meral KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral KAYA Fotoğraf
Psk.Meral KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meral KAYA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygusal Özgürleşme Tekniği (Eft)' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:45
Top