2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmaların İzlerini İyileştirmek: Geri Çağırma Terapisi (Call-Back Therapy) Nedir?
MAKALE #21297 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Nisan 2020 | 2,352 Okuyucu
Geçmiş gerçekten geçmişte mi kalır? Bunun cevabı aslında bugünde gizli. Eğer bir türlü başarılı olamıyorsanız, işlevselliğinizi bozan takıntılarınız ve bağımlılıklarınız varsa, ilişkileriniz yolunda gitmiyorsa veya bir türlü kilo veremiyorsanız, geçmiş aslında geçmemiştir. Tüm bunlar sizin istemediğiniz ve önleyemediğiniz korkuları meydana çıkaran bellek ağlarından geliyor. Bir türlü kilo veremiyorsanız muhtemelen geçmişte bu “kilo kalkanını” örmenize sebep olan bir travma yaşadınız. Zihninizi bir türlü rahatlamıyorsanız ve zihniniz sürekli aynı acı filmi oynatıyorsa, belli ki orada tamamlayamadığınız bir iş var. Bunların yarattığı stresle baş etmek için belki yemek, alkol, sigara veya başka bağımlılıklarda kaybolmuş durumdasınız. Kontrolünüzü kaybetmiş gibi hissediyor olabilirsiniz. Ama şunu bilmelisiniz ki, tüm bu sorunların bir çözümü var.

Geri Çağırma Terapisi nedir?

Geri Çağırma Terapisi, 14 yıllık mesleki tecrübe ve eğitimlerime dayanarak geliştirdiğim, bir çok terapi yaklaşımının işe yarayan noktalarıyla sentezlenmiş bir terapi tekniği. Zihnin (sinir sisteminin) çalışma prensibine uygun, travma temelli ve sorunun kaynağına odaklı bir teknik. Burada “terapi” ifadesi hiçbir şekilde tıbbi bir terimi ifade etmiyor. Geri Çağırma Terapisindeki “terapi” ifadesi bir tür psikolojik yardım tekniği anlamında kullanılıyor. Birçok psikoterapi kuramında olduğu gibi, Geri Çağırma Terapisi de geçmiş yaşantıların bugünkü sorunlar üzerindeki etkilerini temel alıyor. Ebeveynlerle ilişkiler, çocukluktaki duygusal ev ortamı, bitirilmemiş işler, travma sonrası büyüme ve duygusal dayanıklılık kavramları Geri Çağırma Terapisinin temellerini oluşturuyor. Geri Çağırma Terapisinin en önemli özelliği, sorunun asıl kaynağına ulaşarak hızlı sonuç vermesi. Böylelikle, uzun sürmesi muhtemel bir psikolojik danışma sürecini hızlandırıyor. Asıl konuya ulaşıldıktan sonra psikolojik danışma sürecinin daha etkili ilerlediği tarafımca defalarca gözlendi.

Travmatik stres ve beyin

Geri Çağırma Terapisi özellikle travmatik stres üzerinde duruyor. Stres, stresör olarak bilinen belirli fiziksel ve psikolojik olaylara yanıt olarak ortaya çıkan çeşitli fizyolojik, ruhsal ve davranışsal tepkimelere verilen isim. Bir başka ifade ile stres, “homeostasis”in bozulmasına uyumsal bir yanıt. Homeostasis ise vücuttaki fizyolojik değişkenlerdeki denge hali olup ilk defa Walter Cannon tarafından tanımlanmış. Beynin strese yanıt vermesi ardışık birçok sürecin etkileşimi sonucunda oluşuyor. Bu süreç basit olarak iki ayrı parçaya ayrılabilir: Birincisi hızlı olan; sempatik sinir sistemi, yani “savaş ya da kaç” (veya don-kal) yanıtını derhal etkinleştiriyor; gecikmiş olan ise; iyileşme ve uyumu destekliyor (Gündüz & Aker, 2015). İşte travmatik yaşantılarda bu denge bozuluyor ve sempatik sinir sistemi etkinleşiyor. Eğer beyin ikinci aşama olan iyileşme ve uyum aşamasına geçemezse, ilgili dosya kapatılamıyor ve çeşitli psikolojik sorunlar ortaya çıkıyor.

Geri Çağırma Terapisi hangi sorunlarda işe yarar?

Geri Çağırma Terapisi, özellikle travma ve travmayla bağlantılı sorunlarda, takıntılarda, kaygı ve endişelerde, bağımlılıklarda (sigara, yeme bağımlılığı gibi), kilo probleminde, psikolojik ağrılarda, psikosomatik rahatsızlıklarda, fobilerde ve bir çok psikolojik sorunda etkili bir teknik.

Geri Çağırma Terapisi nasıl uygulanır?

Bir Geri Çağırma Terapisi seansında, öncelikle yaşam öykünüz dinlenir. Bugüne kadar olan yaşam öykünüz sizin “zaman çizginizi” oluşturuyor. Öncellikle 0-7 yaşları arasındaki zaman çizginizde nasıl bir duygusal ortamda büyüdüğünüz, ebeveynlerinizle ilişkileriniz tespit edilir. Bu dönemde yaşananlar otomatik olarak bilinçdışına kaydedildiği için çok önemli. Çünkü bu dönemde yaşanmış ve travmatik etki bırakmış herhangi bir şey, ilerde aynı sahneyle tekrar karşınıza çıkarak iş, ilişkiler veya sağlık konusunda çeşitli problemler yaşamanıza sebep olabiliyor. Genellikle anne ve babayla olan “bitirilmemiş işler” ergenlik ve yetişkinlik döneminde çözülmeyi bekliyor. Bunları yaparken olay, kişi, beden ve nesne yöntemleri kullanılır.



Geçmişi yani başlangıcı bilinen bir sorununun üstesinden gelmenin ilk ve en kolay yolu olay yöntemi. Olay yönteminde sorun “geri çağrılarak” hikaye ediliyor. Bu olay, travma, kriz gibi beklenmedik bir anda gerçekleşen, bundan sonra hayatın eskisi gibi olmadığı olaylar ile duygusal olarak yalnız, çaresiz ve değersiz hissettirmiş herhangi bir olay olabilir. Buna göre zihnin akışı bir olay yüzünden kesintiye uğruyor ve zihin soruna dikkat çekmek için sürekli aynı olayı tekrarlıyor ve bunu sorun ele alınıncaya kadar sürdürüyor. Buna “var oluş olayı” da deniyor. Zihnin zaman çizgisinde olaydan öncesi, var oluş olayı ve olaydan sonraki yankılar olarak kaydoluyor. Olaydan sonraki yankılar olayın tekrarları gibi ve kişiler, dekor ve ortam değişse bile senaryo hep aynı kalıyor.

Travma olaylarında yankılar bu olayla ilgili istenmeyen düşünce ve duyguları yeniden canlandırıyor ve olay anımsandığı anda yeniden tetikleniyor. Bu belirtilerin tümüne “travma sonrası stres bozukluğu (tssb)” denir. Travmadaki geri dönüşler kişinin kontrolünde olmuyor. Kontrol dışı olan ve düzenli olarak tekrarlanan davranışlar, düşünceler ve duygular bir var oluş olayının yaşandığını ve bunun yankılarının sürdüğünün işareti. Zihin ve bedende bir sorun yaşanıyordur ve bunu ele alıp çözmediğimiz takdirde yaşanmaya devam edecektir. Kişi yöntemi, anne, baba, kişinin kendi geçmiş veya gelecek görünümü veya travmatik iz bırakan olaydaki kişilere karşı yapılıyor. Beden yöntemi, bazı sorunlarla ilgili net bir anı yok ise kullanılır. Bedendeki fiziksel duyumlardan yola çıkılıyor. Nesne yöntemi, duyguyu tetikleyici bir nesneye, bir eşyaya veya dışarıdaki bir uyarana odaklanarak yapılıyor.

Ne kadar acı verici olursa olsun, ne kadar değişmeyecekmiş gibi görünürse görünsün, problemlerin bir çözümü var. Bu noktada sorunun asıl kaynağına ulaşmamızı kolaylaştırmak için bir psikolojik danışmandan online veya yüzyüze psikolojik destek alabilirsiniz. Sağlıklı ve özgür günlerimize en yakın zamanda kavuşmak dileğiyle.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN


Yazı ilk olarak 17.04.2020 tarihinde www.uplifers.com da yayınlanmıştır.

Kaynaklar:

Gündüz, N. & Aker. A. (2015). Travmatik stres ve beyin. Turkiye Klinikleri J Psychiatry-Special Topics, 8(1)

Herman, J. (2016). Travma ve iyileşme. Gözden geçirilmiş 4. basım. Literatür Yayınları

Keskin, A. (2020). Geri Çağırma Terapisi (Call-Back Therapy) nedir? Tavsiyeediyorum.com

Keskin, A. (2017). Alice harikalar diyarında, algılarımız ve yeni bir terapi yaklaşımı: Geri Çağırma Terapisi. Tavsiyeediyorum.com

Keskin, A. (2017). Alice in wonderland, our perceptions and a new approach to therapy: Call-Back Therapy. Tavsiyeediyorum.com

https://www.uplifers.com/travmalarin-izlerini-iyilestirmek-geri-cagirma-terapisi-call-back-therapy-nedir/

https://www.uplifers.com/zamanda-yolculukla-iyilesmek-geri-cagirma-terapisi/

https://www.uplifers.com/zihin-nasil-calisir-geri-cagirma-terapisi-ile-zihninizi-iyilestirin/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travmaların İzlerini İyileştirmek: Geri Çağırma Terapisi (Call-Back Therapy) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Geçmiş Yaşamları İyileştirmek Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Travmaların İzlerini İyileştirmek: Geri Çağırma Terapisi (Call-Back Therapy) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:02
Top