2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İkili İlişkiler Üzerine: Kurtarıcım Olur Musun?
MAKALE #21314 © Yazan Psk.Meral KAYA | Yayın Nisan 2020 | 1,799 Okuyucu
Bir kadın ve bir erkek bir yerde karşılaşır, daha birbirlerini gördükleri ilk anda birbirlerine karşı bir çekim hissederler, sonra tanışırlar, bir süre sonra da sevgili olurlar/evlenirler. Her şey çok güzel gidiyordur; öyle ki, birbirleri için yaratıldıklarını düşünürler.

Gelin görün ki çiftlerden birinin başından dert eksik olmaz, ailesi onu anlamıyordur, zaten bu zamana kadar kimse onu anlamamıştır, arkadaşı onu aşağılamıştır, işte patronu ile tartışmıştır, kardeşi ona haksızlık etmiştir, bugün hava bulutludur ve bu onun moralini çok bozuyordur… Kısacası bir gün yüzü görmemiştir ve eşinin onu anlamasına, onun dertlerini çözmesine çok ihtiyacı vardır.

Eşi de hakikaten onu anlamaya, onun dertlerine derman olmaya çalışan, her daim onun yanında olan, -bazen söylense de- sürekli eşinin dertlerine çözüm bulmaya çalışan ve çoğunlukla çözüm bulan biridir.

Ne kadar güzel bir ilişki değil mi? Gerçekten de birbirleri için yaratılmışlar sanki…

Peki gerçekten bu ilişki güzel midir? Gelin bu ilişkiyi birlikte bir inceleyelim.

**Öncelikle belirtmem gerekir ki her insan bazen sorunlar yaşar ve desteğe ihtiyaç duyar ve eşinin ya da çevresinde onu seven kişilerin ona destek vermesi ve onun yanında olması mükemmel bir şeydir.**

Ama bu yazıda değineceğimiz çiftte durumlar biraz farklı.

Buradaki çiftimizde bir taraf sürekli dertlerin içinde olan (dert yoksa da kendine dert bulan) ve ‘kurtarılmayı bekleyen’ iken diğer taraf sürekli eşinin dertlerini çözmeye çalışan bir ‘kurtarıcı’ pozisyonundadır. Aslında gerçekten de birbirleri için yaratılmış gibidirler; çünkü yapboz parçası gibi birbirlerini tamamlıyorlardır.

Peki bu ne kadar sağlıklı bir ilişki?

Böyle bir ilişki ebeveyn-çocuk arasında olsaydı ‘kısmen’ sağlıklı olabilirdi; fakat söz konusu iki yetişkin insan olduğunda açıkça söylemek gerekirse bu oldukça sağlıksız bir ilişkidir. Çünkü çiftler birbirlerine iki yetişkin gibi davranmamaktadır. Bir taraf ilgi görmek, içindeki boşluk duygusundan kaçmak ya da eşinin yanında olduğu güvenini hissetmek için sürekli dert bulmak zorunda kalırken diğer taraf kendini güçlü ve önemli hissetmek için eşini kurtarmak zorundadır. Yani aslında burada mükemmel bir çift değil, birbirine muhtaç iki insan vardır karşımızda.

Peki bu şekilde davranmayı bırakırlarsa ne olur?

Eğer bu çiftten ‘biri’ yaptığı şeyin yanlışlığını fark edip bu davranışını bırakır ve yetişkin gibi davranmaya başlarsa (kurtarılmayı beklemeyi bırakırsa ya da karşıdakini kurtarmayı bırakırsa) ve diğeri ısrarla eski davranışlarını sürdürürse muhtemelen bu ilişki bozulacaktır.

Eğer her iki taraf da sorunun farkına varır, içlerindeki zayıflıklarla yüzleşme cesaretini gösterir ve o zayıf noktalarını güçlendirirse; olgun iki yetişkin olarak sağlıklı bir çifte dönüşürler. Bazen sorunları olan, sorunlarının bireysel sorumluluğunu alan, yeri geldiğinde birbirine destek olan… Bazen de sorunsuz hayatın tadını çıkaran… Hâsılı kelam ‘gerçek’ bir ilişki yaşayan iki olgun insan haline gelirler.

**Burada şunu belirtmemiz gerekir ki, bu tarz bir ilişki sadece çiftler arasında yaşanmaz. Bazen arkadaşlarımızla, bazen dostlarımızla, bazen aile içerisindeki diğer bireyler ile tam da bu tarz bir ilişki içinde olabiliriz.**

Şimdi, hadi bir cesaret siz de sorun kendinize “Benim ilişkilerim ne kadar gerçek?” diye…

Thoreau’nun eşine söylediği şu sözlerle yazımızı noktalayalım:

“SANA GELECEĞİM DOSTUM, SANA ARTIK İHTİYAÇ DUYMADIĞIM ZAMAN. O ZAMAN BİR SARAY BULACAKSIN, DÜŞKÜNLEREVİ DEĞİL.”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İkili İlişkiler Üzerine: Kurtarıcım Olur Musun?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Meral KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Meral KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral KAYA Fotoğraf
Psk.Meral KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meral KAYA'nın Makaleleri
► Kadınlar ve İlişkiler Üzerine Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Keskin Bitişler / İlişkiler Üzerine Psk.Gülşah PINAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İkili İlişkiler Üzerine: Kurtarıcım Olur Musun?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:36
Top