2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgür Ruhlar - Kendini Gerçekleştirme Olgusu
MAKALE #21364 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Mayıs 2020 | 2,388 Okuyucu
“Özgür ruhlar enderdir, ama gördün mü bilirsin. En basitinden, yanlarındayken, iyi, çok iyi hissedersin.”

Charles Bukowski

‘Kendini gerçekleştirme’, Amerikalı Psikolog Abraham Maslow’la özdeşleşmiş bir kavram olup aslında birçok psikoloji araştırmacısının kuramında yer verdiği bir olgudur. Maslow ve diğer insancıl kuramcılara göre insan doğası; temelde iyi, akılcı, sosyal, yaratıcı ve ileri doğru gelişmeye meyillidir. Tüm bu kuramcılar her insanın özel ve biricik olduğunu da kabul etmekle beraber derinlerinde keşfedilmeyi bekleyen bir potansiyelle var olduğuna inanırlar. Bu potansiyeller kişilere göre değişmektedir ve her insanın dünyadaki amacı farklı olabilmektedir. Bu amacı, icra edilen bir meslek ya da emek verilen bir uğraş olarak da düşünebiliriz. Bu, işini aşkla yapan bir sporcu, müzisyen, doktor, yazar, öğretmen, ev hanımı, aşçı, tamirci, asker, sivil toplum örgütü üyesi olabilir hiç fark etmez. Ortak nokta; kişinin potansiyelinin hangi yönde olduğunu keşfetmesi neticesinde içinde bir tohum olarak taşıdığını fark ettiği bu potansiyelini beslemesi ve sulaması neticesinde o tohumun zamanla yeşermesi ve sonrasında çiçek açmasıdır. Böyle bir durum da; insanın kendisini bilen, potansiyelinin farkında olan, kendisiyle ve dünyayla barışık, üreten, özgün ve yaratıcı işler ortaya koyan, yaptığı işten keyif alırken başkalarına da katkı sağlayan, hayata kaynaklık ederek yaşamda kalıcı bir iz bırakan birine dönüşmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kendini gerçekleştirme, insanın tüm yetenek ve niteliklerini aktif olarak kullanabilmesidir; bu, doğuştan getirilen ve her insanda var olabilen en yüksek düzeydeki insan ihtiyacıdır.

Kendini gerçekleştirmiş insanların genel özellikleri şu şekildedir:

1) Yaratıcı ve üretken insanlardır: Kendini gerçekleştirmiş bireyler, mevcut potansiyellerini büyük oranda hayata taşıyabilmişlerdir. Özgün kişilikleri, yetenekleri ve becerileri doğrultusunda sürekli üreterek hayata kaynaklık ederler. Aynı zamanda oldukça yaratıcı insanlardır ve bu özelliklerini sanat, zanaat, bilim, felsefe gibi alanlara aktararak -taklitten uzak- özgün eserler ortaya koyabilirler.

2) Dürtülerinin ve duygularının yönetir konumdadırlar: Birçok dürtüsünü kontrol edebilmiş bir konuma gelmiş bu bireyler, sabırlı ve sebatkâr insanlardır. İradeleri son derece güçlüdür ve başlarına gelen olumsuz olay ve durumlar karşısında son derece sağduyulu ve olgun davranabilirler.

3) Kapsayıcı ve rahatlatıcı bir ruh haline sahiptirler:Bu bireyler; zekâları, öngörüleri, insani yönleri, erdemli ve faziletli yaşam tarzları ile kendilerini toplumda belli ederler. Onları görmek, onların yanında olmak bize kendimizi iyi hissettirir.

4) Başkalarını olumlu yönde değiştirme potansiyeline sahiptirler: İnsanları olduğu gibi kabul edebilen bir ruhsal olgunlukta olan bu bireyler, başkalarını eleştirmek, yargılamak ya da başkalarının dedikodusunu yapmak gibi eylemlerden uzaktırlar. Başkalarının iç dünyasından neler yaşadığı ya da neler hissettiği konularında oldukça gelişmişlerdir. Bu bağlamda, tam manasıyla empati kurabilme yeteneğine sahiptirler.

5) Evrensel ahlak ilkelerini içselleştirmiş insanlardır: Genellikle hayatlarında geliştirdikleri bir dünya görüşleri ve tutarlı bir yaşam felsefeleri vardır. Bu felsefelerini bir din, bir öğreti ya da bir ideoloji ile bütünleştirmiş bir şekilde yaşarlar ve yeri geldiğinde olaylar karşısında tevekkül göstermesini bilirler.

6) İç referanslarıyla hareket ederler: Kendini gerçekleştiren bireyler, başkalarından gelen övgülerden ve yergilerden etkilenmeyen bir kişilik yapılarına sahiptirler ve kendi davranışları ile ilgili yegâne referansları yine kendileridir.

7) Özgür insanlardır: Kelimelerin etimolojik kökenleri onların asıl anlamlarını anlamak açısından bizlere son derece önemli ipuçları verirler. Her ne kadar özgürlük kavramı günümüzde istek ve arzuları doğrultusunda hareket etme hürriyeti olarak anlaşılsa da, bu kelimenin temel manası insanın ‘öz’ünü gürleştirmesidir. Burada kast edilen ‘öz’ ise; ruhsal manada her insanda mevcut olan kendilik çekirdeği olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda, kendini gerçekleştirmiş insanlar; bu ‘öz’lerini hayatta gürleştirmeyi başarmış, dürtü ve duygularının esiri olmaktan kurtulmuş, başkalarına bağımlı bir yaşamı reddeden, tam manasıyla özgürleşebilmiş bireylerdir.

8) Toplumsal olaylara duyarlı ve diğerkâm insanlardır: Kendini gerçekleştirmiş bireyler, genellikle toplumsal olaylara da son derece duyarlı insanlardır. Başkalarına faydalı olmak amacıyla gönüllü faaliyetlerde bulunmak, yeni fikirler geliştirmek ya da projeler üretmek konusunda isteklidirler. Bu özellikleri ile yaşama ve insanlara faydalı çalışmalarda bulunurlar.

9) Varoluşlarını doyasıya hissederler: Kendini gerçekleştirmiş bireyler, hayatı coşkuyla yaşamasını bilirler. Kurdukları ilişkiler sahtelikten öte, içtenlik ve samimilik barındırır. Genellikle insanlara, tüm diğer canlılara ve yaşadıkları hayata karşı sevgi ve saygı doludurlar. Haset, kıskançlık, çekememezlik gibi olumsuz duyguları kendi içlerinde olgunlaştırmayı başarabilmiş; yaşama ve diğerlerine karşı derin bir şükran duygusu hisseden kişilerdir.

Faydalanılan Kaynaklar

Akçakaya, Ümit (2019). Uyanış-Kişiliğin Gizil Kodları. İstanbul: Kanon Kitap

Ümit AKÇAKAYA

Uzm. Psikolojik Danışman & Online Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgür Ruhlar - Kendini Gerçekleştirme Olgusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
► Kendini Gerçekleştirme Psk.Bahar ERDEN
► Kendini Gerçekleştirme Yolunda Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
► Yarık Ruhlar Psk.Hülya MACİT
► Çocuğum Ne Kadar Özgür Olmalı? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özgür Ruhlar - Kendini Gerçekleştirme Olgusu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:26
Top