2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Modern Çağın En Büyük Günahı;rutin
MAKALE #21422 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN | Yayın Mayıs 2020 | 1,441 Okuyucu
Ne çok kötülenen bir kavram şu rutin değil mi? Bir sürü slogan cümle yerin dibine batırıyor aynı düzende yapılan şeyleri. “Hayatını renklendir”. “Anı yaşa”. “Kurtul rutinlerinden farklılığa kucak aç”.



Yiğit Özgür’ün o ünlü karikatürünü bilmeyen yoktur sanırım. Adam perdeyi sıyırmış dışarı bakar ve “Bu ne ya dünün aynısı” der. Çok sayıda paylaşım alan karikatürüne bakınca insanların orada ne bulduğunu düşündüm. Ne kadarı slogan bombardımanından, ne kadarı gerçekten rutine sıkışmış hissettiğinden paylaştı bu karikatürü?
Sabah zili kapat, zorla bir şeyler ye, trafikte yollara düş, işe git, paydosu bekle, yemek ye, öğlen çalışmak isteme, saatleri say, aynı yoldan dön, evde film/dizi izle, ev hanımı isen aynı işleri yap ev ahalisinin dönmesini bekle. Hafta sonu kahvaltıcıya, aynı mekânlara git. Yazın turlar, belki de kendi düzenlediğin gezilere, ailenin yazlık, yayla ya da köy evine ziyaretler. Karikatürü uyarlasak: bu ne ya geçen yılın aynısı…
Uzmanları dinlersek kafalar karışık. Bir kısmı diyor ki rutinlerden kurtulun hayatınızı renklendirin olabildiğince farklı şey yapın. Bir kısmı rutinleriniz olsun, spor, yemek, uyku gibi konularda kendinize bir düzen koyun diyor. Hangisini dinleyeceğiz? Hayat rutinlerle yürüdüğü, yarı rutinlerin köprüsü ile farklılıklara gidildiği için hepsini dinlemelisin.
Şunu belirtmekte fayda var, psikolojik olarak beyin farklılıkları kolay algılar ancak kolay kolay kabul etmez. Beynimiz farklılığı görmeye yatkın ama rutin oluşturmaya daha yatkın. Çünkü rutin alan TANIDIK ALAN’dır. Tanıdık yerde daha rahat hissedersin değil mi? Çünkü bilinçdışı kendisini tanıdık yerde daha huzurlu hisseder. Kendimizi huzurlu hissettiğimiz yere koşarız. Tam olarak da bu yüzden rutine yatkınız: içsel olarak huzura ermeye çalışmamamızdan. O halde huzurlu olduğun her yer seni her zaman mutlu eder mi? Mutlu eder ama “her zaman” değil. Çünkü güvenli olan yer her zaman eğlenceli ve renkli değil. Bu yüzden ya siyah ya beyaz düşünce şeklinden çıkıp her ikisini birleştirebileceğimiz bir noktaya yürüyelim.



Öncelikle bedeni anlayarak düşmeli yola. Bedenimiz tamamen rutinlerden oluşan alt sistemlerin bir araya getirdiği kocaman bir mekanizma. Rutinlerle çalışan bir sisteme karmaşa ile yaklaşırsan bir süre sonra sistem hata verir. İhtiyacın olduğu halde aç, uykusuz ya da ihtiyaç fazlası hareketsiz kaldığında sistemi kapatır ve ihtiyacı giderilene dek seni durdurur. Bir de beden, gizli takıntılı, dediğim dediktir. Ne kadar onu kendine uydurmaya çalışırsan çalış sonunda onun dediği olur ve seni kendi rutinine uydurur. O yüzden aynı rejim, spor uzun süre yapılamaz, illaki değiştirmek gerekir. Sen onu şaşırttıkça o kendi alışkanlığına uydurur. İşte kilo vermenin durduğu, şekillenmenin aksadığı ya da aynı şeyi yapmanın alışkanlığa döndüğünü hissedersen, bedenine farklılığı göstereceğin zaman gelmiş demektir.



Peki ya ilişkiler? İlişkilerle ilgili çok başka bileşenler var. Ebeveyn çocuk ilişkisi söz konusu olduğunda, belli bir yaşa kadar rutin bakım alamayan çocuk yaşamını idame ettiremez, ama belli bir yaştan sonra rutini dayatırsan kendisine bir kişilik inşa edemez. Duygusal ilişkilerde durum başka boyutlar kazanır. Farklılık, renklilik, çeşitlilik arıyorsun değil mi? Rutinlerin, sınırın ve kuralların olmadığı bir ilişkide nasıl güvende hissedebilirsin ki? Söylediklerine ve yaptıklarına vereceği tepkileri bilmek, iyi ve kötü zamanlarda nasıl yürüteceğini bilmek de aslında rutindir. Bunlar da sürprizler ve renkler kadar gereklidir yoksa güvensiz ve tekinsiz bir ilişkide ne yapacağını bilmez halde bulursun kendini. Dostluk kısmında rutinler ve güvenlik adaları daha da öne çıkarken söz konusu işin olduğunda tanım rutinleri hayati ihtiyacın olur. Bir gün önce yapmanı istediğin şey için ertesi hafta azar işitirsen bunun adı mobbing olur ama patronun sana farklı işlere ayak uyduramadığın ve çeşitliliğe açık olmadığın suçlaması ile gelir. Bir de bakmışsın sen suçlu olmuşsun.



İşte iki boyutlu düşünceyi yıkman gereken zaman. Modern çağın en büyük günahı rutinlik değil. Kural gereken yerde sınırsızlık, farklılık gereken yerde herkese uyman dayatıldığı için sıkışmış hissediyorsun. Her ikisine de nefes alabilmek için ihtiyacın var. Bedenin ve ilişkilerde bazı şeylerin yolunda gitmesi için nerde ne yapman gerektiği ya da hangi hallerde ne olacağı bilgisine ihtiyacın var. Bunlar rutinlerin ve olmazsa olmazların. Oturduğun yerde azıcık aşım ağrısız başım, her şey bir şekilde gidiyor, kimse de bana dokunmuyor diye otururken bir anda tatminsizlik ve ruhsuzluk sarmalına girersen bu da senin kırmızı alarmın. Ruhunun sana verdiği “Artık zamanı geldi” mesajın. O zaman konfor alanından çıkıp, güvenlik adanı az da olsa terk etmenin, farklı bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş demektir.



Rutinler seni koruduğu gibi fazla kollayan ebeveyn gibi boğabilir. Farklılıklar seni mutlu ettiği gibi zamanla öngörülmez olduğu için seni yorabilir. İkisi ergenliğe yeni girmiş iki erkek kardeş gibi. Eğer doğru potada buluşurlarsa ileride birbirlerinin en iyi arkadaşı olurlar. O yüzden doğru köprüleri kurmalı ve doğru zamanda hangisini öne çıkaracağını, hangisini karşına alıp konuşacağını bilmelisin. Hikaye senin! Ne olursa olsun tüm renklerine sahip çıkmalı, tüm renklerini sevmelisin ki hikayen de seni takip etsin…
Rutinler ve farklılıklarla kol kola bir hikaye dilerim hepinize...

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Modern Çağın En Büyük Günahı;rutin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümran ÖRKÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi42 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN'ün Yazıları
► Çağın Hastalığı: Depresyon Psk.Handan ERDOĞAN
► Çağın Vebası: Narsisizm Psk.Hülya MACİT
► Çağın Hastalığı Depresyon Psk.Aysel ÜLGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Modern Çağın En Büyük Günahı;rutin' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayır De! Nisan 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top