2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Ergenlerde Kaygı
MAKALE #21442 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Mayıs 2020 | 1,755 Okuyucu
Anksiyeteyi yönetmede güçlük, çocukları ve gençleri etkileyen en yaygın sorunlardan biridir. Her 10 kişiden 1'i, ellerinden gelenin en iyisinin altında performans gerçekleştirebilecekleri, daha az arkadaşları olacaklarını ve akademik hayatında daha kötü olacaklarına dair inançlardan dolayı kaygıyla mücadele ediyor. Kaygıyı yönetmekle mücadele eden çocukların ebeveynleri, genellikle çocuklarının üzülmemesi için ailenin günlük çalışma şeklini değiştirmeleri gerektiğini bildiriyor. Uzun vadede, bu çocukların yaşamları boyunca ruhsal sağlık sorunları yaşamaları daha olasıdır ve bağımsız yaşama geçişte güçlük çekebilirler.

SOSYAL FOBİ
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Çocuklarda bu genelde arkadaş edinememe, içe kapanıklık, sınıf içinde performans gösterememe, öğretmene anlamadığını soramama, proje ödevini sunamama, problemle karşılaştığında yardım isteyememe, yeni insanlarla tanışamama, gruba girememe, partiye gidememe, yetişkinlerle konuşamama gibi gözükebilir.

Sosyal kaygı genellikle fark edilmez çünkü çocuk veya genç okulda genellikle sessiz ve itaatkâr davranır ve korkularını dile getirmeyebilir. Tabi ki de utangaçlık kendi başına bir problem değildir. Bazı çocuklar yavaş yavaş birine ısınabilir. Sosyal kaygısı olanlar genellikle
sosyal durumlarda sıkıntı yaşar ve sıklıkla günlük aktiviteleri kaçınma nedeniyle bozulur.
Ayrıca fiziksel semptomlar yaşayabilirler mide bulantısı, mide ağrısı, kızarma veya titreme gibi.

YAYGIN ANKSİYETE
Yaygın anksiyete, kişinin nedeni belirsiz bir endişe içinde olması ve olumsuz olayların gerçekleşeceği ile ilgili beklentisinin süreklilik göstermesidir. Yaygın anksiyete bozukluğunda kaygının belli bir nedeni yoktur ve kişi abartılı bir endişe hali içindedir. Yaygın anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin gün boyunca süren ve denetlenemez endişeleri, genellikle sağlık, aile, para ile ilgilidir.

Çocuklarda okul görevlerinde (işleri doğru yapmak, yapmamak hatalar, zamanında yapmak), aile ilişkileri ve ekonomik durum, arkadaşlıklar, sağlık ve güvenlik, potansiyel tehlikeler ve yeni durumlara dair konularda gözlenebilir.

Bu çocuklar genellikle göz ardı edilir, çünkü sınıfta çok vicdanlı olabilirler ve bazen sürekli endişe ettiklerini bilmek zordur. Endişe belirtilerinden bazıları mide ağrılarını, baş ağrılarını, yorgunluğu ve dikkatsizliği içerir. Özellikle yeni durumlarda sıklıkla tekrar tekrar birçok soru sorarlar veya ertesi gün için endişe duydukları için gece uyumakta zorlanabilirler.

AYRILMA ANKSİYETESİ
Kişinin gelişim sürecine uygun olmayan, bağlanılan kişiden (anne, baba, yakın bir aile ferdi vb.) ayrılmayı düşününce bile kişide yoğun strese ve korkuya sebep olan anksiyete bozukluğudur.

Çocuklar ebeveynlerden, ayrıldıkları zaman aşırı derecede kaygılı ve sıkıntılı gözükürler, ağlamaklı halleri olabilir, evden ayrıldıklarında sevdiklerinin başına önemli zararlar geleceğine inanırlar. Sık sık irtibat kurmak isterler. Bu yüzden sevdiklerinden ve evlerinden ayrılmak istemezler. Anne babalarından ayrı bir şekilde herhangi bir sosyal ortamda bulunmak istemezler.

ÖZGÜL FOBİ
Belirli bir nesne ya da duruma karşı, panik oluşturacak derecede yoğun ve inatçı bir korku hali söz konusudur. Örneğin; köpek korkusu olan biri köpek gördüğünde saldırıya uğrayıp ısırılacağı beklentisine girer ve panikler. Asansör korkusu olan biri asansörün kapıları kapandığında dışarıya çıkamayacağı, içeride bayılıp kalacağı endişesiyle korkabilir.

Çocuklarda ve gençlerde bazı yaygın spesifik fobiler karanlık veya fırtınalar, köpekler, köpekbalıkları veya diğer hayvanlar, örümcekler, hamamböceği veya diğer böcekler, kostümlü karakterler, doktorlar veya dişhekimleri, kusma veya boğulma, kan veya iğne olabilir.

NE ZAMAN YARDIM ALMALI?
Şiddetli kaygı çocuğun mutluluğunu etkileyebilir. Bazı endişeli çocuklar korkuları sayesinde büyüyecekler. Diğer çocuklar, tedavi görmedikleri sürece, kaygılarından ve sonraki yaşamları boyunca ortaya çıkan sorunlardan etkilenmeye devam edecektir. Çocuğun kaygıları
-Çocuğun veya ailenin günlük işleyişine ve rutinine önemli ölçüde müdahale ediyorsa
-Yaşına uygun değilse
-Zaman içinde azalmıyorsa (ortalama 6 ayda) bir yardım almakta yarar olabilir.

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir kaç sorun vardır bu süreçte:
• Kaygı çocuğun yapmak istediği şeyleri yapmasını engelliyor mu? Belki gerçekten kaygı duymasını gerektirecek bir okul ortamı ya da arkadaş çevresi olabilir
• Aynı yaştaki diğer çocukların çoğunda aynı korku ya da endişe var mı? Örneğin lisede sosyal kaygı normaldir ama 10 yaşında ayrılık kaygısı normal değildir.
• Çocuğun tepkisi ne kadar şiddetli? Teselli edilince geçiyor mu?

ÇOCUĞUNUZU KAYGI PROGRAMINA DAHİL ETMEK
Bir çocuğun korkutucu bulduğu şeyleri yapmaya zorlamak onun nadiren kaygısının azalmasına neden olabilir. Bunun yerine, bir psikologdan yardım almak çok daha etkili olacaktır. Çok sayıda kanıta ve araştırmaya dayalı KAYGI PROGRAMI ile birlikte çocuğunuzun kaygısını yönetmesine destek olabilirsiniz. Program hakkında daha fazla bilgi almak için ÇOCUK VE ERGENLERDE KAYGI PROGRAMI adlı makaleme bakabilir ya da iletişime geçebilirsiniz. Çocuğunuz kaygı belirtileri gösteriyorsa bu program etkili olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Ergenlerde Kaygı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Kaygı Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Esra KESKİN
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Ergenlerde Kaygı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:21
Top