2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Psikolojik Danışma Nedir?" ve "Elimizde Sihirli Değnek mi Var?"
MAKALE #21454 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Okan TİRİNG | Yayın Mayıs 2020 | 1,628 Okuyucu
Öncelikle hepinize güzel bir hoş geldiniz demek istiyorum. Umarım iyi bir gün geçiyorsunuzdur. Bu güzel gününüzün bir kısmını burada yazımı okuyarak geçirdiğiniz için ayrıca teşekkürlerimi size borç bilirim. Bugün izin verirseniz sizlere iki konudan bahsetmek istiyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.

Öncelikle sizlere şu soruyu sormak istiyorum. Sizce Psikolojik Danışma nedir?

Aklınıza gelen bir cevabını var mı?

Bir cevabınız vardır elbette. Herkesin cevapları vardır. İnsan işte böyle bir karmaşık yapı içerisinde hemen hemen her konuda belli cevapları olan bir canlıdır. Sizce de öyle değil mi? İnsanın çok komplike bir canlı olduğu konusunda kimsenin şüphesi yoktur diye düşünüyorum. Peki ya bu "insanın ruhunun mühendisleri" kimler?

Eskiden beri duyduğum bir şeydi bu; "Sizler insan ruhunun mühendislerisiniz..."

Evet; Psikolojik Danışman bir bakıma bu mudur? Bence hayır, çok daha fazlası... Satırların yeteceğini sanmıyorum. Bu yüzden izninizle "Psikolojik Danışma" kavramına geri dönüyorum.

Psikolojik danışma, insan ruhunun kendini kabulü sürecidir. Ona empatik yaklaşır, ona saygı gösterir, onu anlar, onu koşulsuz kabul eder ve onu kendisiyle yüzleştirir. Burada sayamayacağım kadar çok fazla teknik ve terapötik becerilerle kişiyi bir bakıma kendine döndürür.

Bilimsel olarak da size bir tanım sunarak, kafanıza daha net oturmasını istiyorum.

Karaköse, Yılmaz ve Şahin (2002)'e göre psikolojik danışma; kişinin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.

Peki; psikolojik danışmaya kimler gelir?

Cevabı sizce ne?

Cevabı herkes. Herkesin psikolojik danışmaya ihtiyacı vardır.

Şimdi diğer konuya değinmek istiyorum; psikolojik danışman ve psikolog gibi meslekteki insanların yaşadığı bir durum. Sihirli değnek...

Danışanlarımdan ilk danışmada sıkça duyduğum istek şu:"Bir şeyler yapın da, bu olayım çözülsün".

Danışanlar yukarıda gördüğümüz gibi bazen olayı bizim çözeceğimizi düşünüyor. Maalesef ki olayları çözecek bir sihirli değneğimiz mevcut değil. Evet ben de isterdim tabi ki elimde böyle bir sihirli değnek olmasını ancak maalesef yok.

Siz güzel okur, danışan ve gelecekte psikolojik danışma almayı düşünen herkese söylemem gereken şey aslında şu:

Psikolojik danışma süreci beraber ilerleyerek devam eden bir süreçtir. Süreç ilerledikçe danışan kendini daha fazla tanır, psikolojik danışman ona ayna görevi görür. Böylelikle kendini tanımaya başlayan siz güzel danışanlar problemlerinizi daha iyi ve farklı açılardan görmeye; hayatınızda daha çok kendiniz olmaya başlar ve daha kaliteli bir hayata adım atarsınız.


Danışanlarım sonlandırma oturumuna doğru ilerlerken ne demek istediğimi daha iyi anlıyor ve bu kaliteli hayata geçmenin, o sihirli değnek olup çözüm üretmeden daha önemli olduğunu dile getiriyorlar.

Daha kaliteli bir hayata adım attığınız günleri hep birlikte görmek ve kendini olduğu gibi kabul etmeye hazır hissetmek isteyen herkesi psikolojik danışma sürecine beklerim.

Sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkürlerimi iletiyorum.

Mutlu kalın. Sağlıcakla kalın.

KAYNAKÇA

Karaköse, B., Yılmaz, E. ve Şahin, S.(2002). Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Kayseri: Kayseri Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü.

Psk. Dan. Okan TİRİNG

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
""Psikolojik Danışma Nedir?" ve "Elimizde Sihirli Değnek mi Var?"" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Okan TİRİNG'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Okan TİRİNG'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Okan TİRİNG Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Okan TİRİNG
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Okan TİRİNG'in Makaleleri
► Online Psikolojik Danışma Nedir? Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Psikolojik Danışma Kuramları ÇOK OKUNUYOR Adalet SEVİM
► Psikolojik Danışma Kuramları ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '"Psikolojik Danışma Nedir?" ve "Elimizde Sihirli Değnek mi Var?"' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top