2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkinler ve Çocuklar İçin Psikolojik Sağlamlık
MAKALE #21455 © Yazan Uzm.Psk.Şimal AYDIN | Yayın Mayıs 2020 | 1,756 Okuyucu
Psikolojik Sağlamlık

"Öldürmeyen şey güçlendirir." Mi?
Nietzsche

Evet, bilim insanları Nietzsche ‘nin bu sözünü doğruladı. Northwestern Üniversitesi de yapılan çalışmalarda mesleki hayatlarında başarısız olan ve denemeye devam eden insanların, uzun vadede çok daha başarılı olduğunu keşfetti.

Sürekli değişen ve yeni deneyimler edinmek durumunda kaldığımız dünyada her birimizin karşı karşıya kaldığı stresli yaşam olayları, olumsuz durumlar söz konusu olmaktadır. Bireylerin karşı karşıya kaldıkları stresli yaşam olaylarında , olumsuz yaşantılarda bakış açılarının nasıl olduğu, problemlere karşı nasıl bir yol izledikleri, baş etme becerileri ve çözüm üretme becerilerinin psikolojik sağlamlık konusu ile bağlantılı olduğu bilinmektedir.



Psikolojik sağlamlık, stresli yaşam deneyimlerine, olumsuz ve zorlu yaşam koşullarına rağmen mevcut zorlukların üstesinden gelebilen ve beklenenden daha iyi gelişme gösterebilen, bireylerin ayakta kalmalarını sağlayan, geliştirilebilir tutum ve becerilere sahip olmak olarak da ifade edilmektedir. Garmezy’e (1993) göre, psikolojik sağlamlık toparlanma gücünde gizlidir.


Psikolojik sağlamlık kavramı temel olarak olumsuz yaşantılar karşısında güçlü kalmayı ifade etmektedir.


Çocukların olumsuzluklardan çok daha derinden etkilendiği bilinmekle beraber, düşünülen şey neden bazı çocukların daha olumsuz etkilendiği, bazılarının ise aynı olumsuzluklara uyum gücünün ve baş etmesinin kolay olduğudur.

Psikolojik Olarak Sağlam Bireyler tanımını kimler için kullanabiliyoruz?
Uzun yıllar yapılan çalışmaların sonucunda araştırmacılar psikolojik olarak sağlam olan bireylerden oluşan üç farklı grup tanımlamışlardır;

1. Grup, olağanüstü durumların üstesinden gelen ve hayatındaki olumsuzlukları beklenenden daha iyi şekilde halleden yüksek riskli gruplardan oluşmaktadır.
2. Grup boşanma, ölüm gibi bireysel stresler yaşasa bile kendisini bu deneyimlere uyum sağlayabilen gruptur.
3. Grup, erken çocukluk döneminde olumsuz yaşantılara maruz kalsa bile bu gibi travmatik deneyimlerden kurtulan bireyleri içerir.


Psikolojik Sağlamlığı arttırmak adına ne yapabiliriz?

Psikolojik sağlamlık dinamik bir yapıda olup, zamanla gelişebilmektedir. Sağlamlık konusu ile ilgili literatür bilgilerine baktığımızda bu kavramı geliştirici risk faktörleri ve koruyucu faktörler ortaya çıkmaktadır. Burada stresli yaşam olaylarını risk faktörleri ile anlatmak, sağlamlığımıza katkı sağlayan yapıları ise koruyucu faktörler içerisine almak gerekir.

Risk faktörleri; doğal afetler, terör, savaş, göç, yoksulluk, sosyo-ekonomik düzey, hastalık şeklinde özetlenebilir.
Koruyucu faktörleri ise ; iyimserlik, sosyal beceriler, problem çözme becerileri, ebeveynler ile yakın ilişkiler, güvenli ve koruyucu aile ortamı, sosyal ilişkiler şeklinde aktarılabilir.
Ayrıca kişinin sahip olduğunu bireysel özelliklerin ( özgüven, özsaygı, öz yeterlilik, esneklik vb.) de koruyucu faktörler olarak ele alındığını söyleyebiliriz
Haertel ve Walberg’in Koruyucu faktörleri çevreleyen 5 temasından söz edecek olursak bunlar,
Başarılı hissetme,
Değerli hissetme,
Yararlı hissetme,
Güçlü hissetme,
İyimser ve umutlu hissetmedir. Dolayısı ile gerek yetişkinlerin gerek çocukların kendisinde bu temalardan değerler bulması esastır.

Önerilerimiz;

-Sahip olduklarınızı fark edin.
Problem çözme becerileriniz, dikkatiniz, baş etme yöntemlerinizi gözden geçirin, sahip olduğunuzu düşündüğünüz olumlu yanlarınızı ve kaynaklarınızı listeleyebilirsiniz. Bunu çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz.
-Sahip olduklarınızı analiz edin.
Olumlu yanlarınızı ve kaynaklarınızı listelediyseniz , son zamanlarda sizi koruyan özelliğinize odaklanın.
En son ne zaman kötü bir şey yaşadınız? Sizi tekrar ayağa kaldıran ne oldu?
Olumsuz olaylar size neyi öğretti? Olay olmasa ne olurdu? Daha farklı olsa ne olurdu? Soruları ile yaşadığınız süreçleri ve kaynaklarınızı analiz etmiş olacaksınız. Bunu çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz.
- “Psikolojik Sağlamlık” la ilgili konuşun.
Çocuklarınızla birlikte tartışın. Mizah, iletişim beceleri, atılganlık, duygular ne kadar çok konuşulur ve devrede olursa baş etmemiz o kadar kolaylaşıyor.
-Pozitif bakmaya çalışın.
İyisimserlik ve umut etmenin, geleceğe dair olumlu hayaller kurmanın bize sağladığı yarar inanılmaz, kendinizi tanımaya ve kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeye özen gösterin. Pozitif bakma çalışmalarınızı tek başınıza değil, pozitif saat sohbetleri şeklinde bir takım çalışmasına dönüştürebilirsiniz.
-Duygulara yer açın.
Mutluluk, neşe, umut, huzur,ilgi, üzüntü, rahatlama, öfke her bir duygunuzu anlamaya, bedeninizin neresinde bu duygulara yer bulduğunuzu kavramaya çalışın. Özellikle aile paylaşımlarınızda, evde duygularınızı sık sık dile getirin.
-Sosyalleşin!
Yaşadığımız süreçte fiziksel mesafeler aramıza girse de sizler ve çocuklarınız duygusal mesafeler oluşturmuyın. Sevdiklerinizi, arkadaşlarınızı, dostlarınızı ve ailenizi arayabilir, konuşabilirsiniz. Sosyalleşmek koruyucu faktörlerden biridir.
-Rutinler oluşturun
Ev içerisinde kendiniz ve aileniz için bir rutin belirleyin, bunu bir akış çizelgesi ile yapabilrsiniz. Rutinler ortaya çıkarken aile bireylerinin kendi içerisinde ki rutinlerine kulak verin, ev için en sağlıklı koşulları oluşturmaya çalışısın. işlerin normal gitmeye başladığını zihninize göstermek sağlamlığınızı destekleyecektir.
-gelişime açık olun
Evde her bir aile bireyinin yaratıcılığını, hayallerini gözden geçirmesi ve yeni uğraşlar edinmesi öz yeterlilik, öz saygı gibi bireysel koruyucu faktörlerimize iyi gelecektir.
-fiziksel aktivitelerde bulunun
Zihnin dinamik bir yapısı var, bedeninizle de bu dinamizme katkı sağlayın. Evde spor, pilates, yoga saatleri oluşturabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yetişkinler ve Çocuklar İçin Psikolojik Sağlamlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şimal AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şimal AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şimal AYDIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şimal AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şimal AYDIN'ın Makaleleri
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Namık ACAR
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Psikolojik Sağlamlık Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Psikolojik Sağlamlık, Uyum ve Ruh Sağlığı PDF Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yetişkinler ve Çocuklar İçin Psikolojik Sağlamlık' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! ÇOK OKUNUYOR Aralık 2022
► Çocuklarda Bağlanma Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top