2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Nedir? ve Burun Estetiği Teknikleri Nelerdir?
MAKALE #21461 © Yazan Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ | Yayın Mayıs 2020 | 1,404 Okuyucu
Burun estetiği, estetik ve plastik cerrahi ameliyatları arasında en çok yapılması talep edilen işlemlerden birisidir. Burun estetiği ve burun estetiği teknikleri ile ilgili detaylı yazımız sizlerle. Keyifli okumalar.

Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği, cerrahi olarak burnun düzeltilmesi ameliyatıdır. Estetik ve Plastik Cerrahları ve Kulak Burun Boğaz Hekimleri tarafından yapılmaktadır.
Burnun dış kısmında var olan deformeler sonucu kişi kendisini psikolojik olarak iyi hissetmeyebilir. Kişinin kendisi ile barışık olamamasına ve hatta özgüven eksikliklerine neden olabilmektedir. Bu nedenle burundaki deformasyonların giderilmesi için cerrahi olarak burun estetiği ameliyatı devreye girmektedir.

Burun Deformasyonları Nelerdir?

Burun üzerinde yer alan deformasyonlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Burun Kemeri : Burun sırtı üzerinde kambur veya kemerli görüntüye sahip olan deformasyon türüdür.
Eğri Burun : Burnun bir kısmının veya tümünün eğri olma durumudur.
Asimetrik Burun : Burun üzerindeki yapılar üzerinde asimetrileri oranlarının fazla olması durumudur.
Uzun Burun : Burun oranının yüze kıyasla uzun olması halidir.
Kısa Burun : Uzun burnun tam tersi, burnun yüze oranla daha kısa olması halidir.
Geniş Burun : Burun yapısının yüze kıyasla geniş ve yayvan olmasıdır. Burun taban ve burun kanat kısmında en çok görülen bölgelerdir.
Kalın Derili Burun : Burun derisinin olması gerekenden daha fazla kalın olması halidir. Burun derisi kalın olan kişiler ameliyat öncesinde deri inceltici alternatif tedaviler önerilmektedir.
Burun Deliklerinin Birbiri ile Oranı : Her iki burun deliği oranının birbiri ile uyuşmaması veya çok büyük veya çok küçük kalması halidir.
Nefes Alamama : Burnun fonksiyonel özelliklerini yerine getirememesi halidir.

Burun Deformasyonları Nasıl Oluşur?

Burun deformelerinin oluşmasının ilk sebebi alınan darbelerdir. Bebekken veya çocukken alınan darbeler, çarpmalar veya vurmalar sonrası burun hasar görebilmekte ve ilerleyen yaşın etkisi ile gelişimini yanlış tamamlayabilmektedir. Bundan dolayı bebek veya çocuklardaki düşmelere, çarpmalara vurmalara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Yetişkinlik döneminde de geçirilen kazalar, çarpmalar, vurmalar veya bazı hastalıklar burun deformelerinin oluşmasında etkili rolü mevcuttur.


Burun deformasyonlarının oluşmasının ikinci sebebi ise genetik özelliklerdir. Genetik olarak kemerli bir buruna sahip iseniz (anne ve / veya babada, dedelerde, amcalarda, dayılarda, hala veya teyzelerde) otomatik olarak burun deformasyonlu olacaktır.
Burun deformasyonlarının oluşmasında etkili olan diğer bir konu ise geçirilen burun ameliyatı öyküsüdür. En çok duyduğumuz durumlardan birisi de daha önce sadece nefes alamadığı için burun ameliyatı olmuş ancak ameliyattan sonra burnunda daha önce olmayan deformeler meydana gelmesi durumudur.

Burun Estetik Ameliyatının Teknikleri

Burun deformelerinin düzeltilmesi cerrahi işlemi burun estetiği ameliyatıdır. Burun estetiği için iki farklı teknik uygulanmaktadır. Bunlardan ilki açık burun estetiği ameliyatı ve ikincisi kapalı burun estetiği ameliyatıdır.

Açık Teknik Burun Estetik Ameliyatı

Açık burun estetiği ameliyatında adından anlaşılabileceği gibi açık olarak yapılmaktadır. Burnun uç kısmında yer alan deri ve dokular kesilmekte ve alına doğru bu doku kaldırılarak gerçekleştirilmektedir. Hala bir çok hekim tarafında yapılan tekniktir. Burnun açık bir şekilde ortada olması hekim açısından kolaylık sağlasa da burun uç kısmından kesilen doku, sinir ve bağ yapıları kesildikten sonra tekrar eski haline gelememektedir. Kesilen yerde iz ve his kaybı yaşanmaktadır.

Kapalı Teknik Burun Estetik Ameliyatı


Kapalı burun estetiği ameliyatında açık tekniğin tam tersi burun uç kısımları kesilmemektedir. Tüm işlem kapalı olarak burun içerisinden gerçekleşmektedir. Bu durumdan dolayı atravmatik özelliğine sahiptir. Diğer teknik ile kıyaslandığında hasta açısından avantajlıdır. Hekim açısından zorludur. Ciddi tecrübe ve uzmanlık isteyen tekniktir. Burun uç kısmında kesi olmadığından iz olmamaktadır. Yine kesi olmadığından hasta açısından iyileşme süreci çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Şişlik ve morluk durumu yok denecek kadar azdır. Tüm müdahaleler burun içerisinden yapıldığından yazın ve güneşli günlerde yapılmasına engel bir durum da yoktur. Mevsim ayrımı olmaksızın gerçekleştirilebilir. Önemli olan ameliyat olacak olan kişinin kendisi için yeterli ve kaliteli istirahat sürecini ayırabileceği zaman dilimidir.


Kapalı teknik, ameliyatı gerçekleştiren hekim açısından daha zorludur. Bu kısımda kafada soru işaretleri oluşabilir. Ameliyatı hekim açısından zorlu olması alınacak olan sonucu olumsuz etkilememektedir. Tam tersi ameliyattan sonra alınacak sonuç hem hastayı hem doktoru mutlu edebilmesi için yapılan uğraştırıcı ve çok özen isteyen tekniktir. Kapalı tekniğin avantajlarından dolayı bir çok burun estetiği olmak isteyen kişinin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle son dönemlerde hastalardan gelen artan talep üzerine bir çok hekim kapalı ve atravmatik tekniğe yönelmeye ve uygulamaya başlamışlardır.

Kapalı Burun Ameliyatı Süresi


Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı teknik olarak yapılmaktadır. Kapalı teknik ile yapılan burun ameliyatı süreleri aşağıdaki gibidir;
Septoplasti, burnun iç kısmında fonksiyonel sorunları düzeltmeye yönelik yapılan cerrahi işlemdir. Septoplasti ameliyatı 30 – 40 dakika civarıdır.
Rinoplasti, burnun dış kısmındaki estetik ve görünüş deformeleri düzeltmeye yönelik yapılan cerrahi işlemdir. Rinoplasti ameliyatı 1,5 saat civarıdır.
Septorinoplasti, burnun hem iç kısmındaki fonksiyonel sorunları hem de dış kısmındaki estetik ve görünüş sorunlarını baz alan ve düzeltmeye yönelik yapılan cerrahi işlemdir. Septorinoplasti ameliyatı ise 2 saat civarıdır.

Kapalı ve Atravmatik Teknik Ameliyatı Sonrası

Kapalı teknik ameliyatı sonrası iyileşme süreci hızlı olmaktadır. Ameliyat sonrası ilk 2 aylık periyot iyileşmenin en hızlı tamamlandığı kısmıdır. Sonraki süreçte doku iyileşmesine bağlı olarak iyileşme 1 yıla yayılmaktadır.


Kapalı ve atravmatik teknikte genel anestezi kullanılmaktadır. Ameliyattan sonra 1 gece hastanede yatış önerilmektedir.


Ameliyat esnasında burun içerisine silikon tamponlar ve burun üzerine termoplastik atel uygulaması yapılmaktadır. Silikon tamponlar, burun içerisinde fonksiyonel bir bozukluk var ise ve düzeltmesi yapıldı ise kullanılmaktadır. Termoplastik atel ise ameliyattan sonra oluşacak olan ödemi kotrol altına almaktadır. Silikon tamponların ve atelin alınma süresi ameliyattan 1 hafta sonrasıdır. 1 hafta boyunca kaliteli istirahat önerilmektedir.
Aktif spor hayatı olanlar, ameliyattan 6 – 8 hafta sonra başlayabilmektedir.
Yüzme için ameliyattan sonra 1 ay beklemek yeterlidir.


Güneş gözlüğü veya numaralı gözlük kullananlar ise ameliyattan 2 ay sonra kullanabilmektedir. Bu süre zarfında lens kullanımı önerilmektedir.
Ameliyattan sonraki dönemde özellikle proteinden ağırlıklı beslenme iyileşme sürecini pozitif etkileyen unsurlardan birisidir. Aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan su miktarı da tüketilmelidir.


Ameliyat sonrası en önemli nokta kaliteli istirahat sürecidir. Ameliyat olacak kişinin ameliyat sonrası 1 hafta veya 10 günlük zaman dilimini kendisine ayırmalı ve kaliteli istirahat sürecini tamamlaması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Nedir? ve Burun Estetiği Teknikleri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman TAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ'ın Makaleleri
► Tamponsuz Burun Estetiği Nedir? Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Burun Estetiği Op.Dr.Murat TEZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Nedir? ve Burun Estetiği Teknikleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nazal Polip Nedir? Haziran 2020
► Mezoterapi Uygulamaları Haziran 2020
► Dolgu Uygulamaları Haziran 2020
► Kepçe Kulak Estetiği Haziran 2020
► Saç Ekimi Nedir? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:51
Top