2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyi Bir Ebeveyn Olmak
MAKALE #21473 © Yazan Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ | Yayın Mayıs 2020 | 1,092 Okuyucu
Gelişimin farklı aşamalarındaki çocuklar birbirlerinden farklı davranış ve duygular sergilerler. Örneğin 5-6 yaşlarındaki bir çocuk, ergenlik çağındaki bir gençten daha farklı davranır. Bu ve diğer sebeplerle çocuğun psikolojik ihtiyaçlarını anlamak ebeveyn için kolay olmamasına karşın, önemli ve gereklidir.

Çocuğunuzun sevdiklerini ve sevmediklerini, özelliklerini (hem iyi hem kötü) anlamak ve kabul etmek iyi bir ebeveyn olmanın anahtarıdır. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul ettiğinizde güvenlik arayışı ve diğer ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılamış olursunuz.

Çocuğunuzu daha iyi anlamanıza ve tanımanıza yardımcı olacak bazı öneriler:

1. Gözlemleyin

Çocuğunuzu anlamak istiyorsanız, onu tanımalısınız. Bunu başarmanın en kısa yolu onun etrafında olmak ve gözlemlemektir. Çocuğunuzu oyun oynarken, bir şeyleri sorduğunda, durumlara tepki verirken, başkalarıyla iletişim kurarken vb. zamanlarda gözlemleyebilirsiniz. Böylece, genel kişiliği hakkında pek çok şey öğrenebilirsiniz.

2. En İyi Arkadaşı Olun

Çocuğunuza ihtiyaç duyduğu her zaman onun için orada olduğunuzu fark ettirin. Bu davranışınız; ona güvende olduğunu, sevilen ve istenen biri olduğunu hissettirmekle birlikte size açılmasına yardımcı olacaktır.

3. Kaliteli Zaman Geçirin

Çocuğunuzun yalnızca etrafında olmak yeterli değildir. Onu daha iyi tanımak için birlikte oyun oynamak, yemek yapmak, dolaplarını veya odasını birlikte temizlemek gibi farklı çok etkinlik yapmak işinize yarayabilir.

4. Övün

Başarıları, kazanımları veya yerine getirdiği sorumlulukları için çocuğunuzu övmek, benlik saygısını artıracaktır. Bununla birlikte, aşırı övgüden kaçınmalısınız, çünkü bu çocuğunuzu kibirli ve şımarık bir hale getirebilir.

5. Dinleyin

Çocuğunuzu dinleyerek onu daha yakından tanırsınız. Bunu yapmak, onun hayatıyla ilgilendiğinizi hissetmesini sağlayacaktır. Bu da ikiniz arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

6. Konuşun

Çocuğunuzla ilgilenmek ve onunla konuşmak, size açılmasına yardımcı olacaktır. Bu yolla, iletişimi daha kolay başlatmasına yardım etmiş ve onu daha iyi tanıma fırsatı bulmuş olursunuz.

7. Konuşurken Dikkatinizi Verin

Çocuğunuzla konuşurken devamlı göz teması kurun. Böylece, çocuğunuzun; onu dinlediğinizi ve söylediklerinin sizin için çok önemli olduğunu anlamasını sağlarsınız.

8. Saygı Gösterin

Çocuğunuz kaygılarından, korkularından veya utanç duyduğu herhangi bir durumdan söz ettiğinde, gülmeyin veya alay etmeyin. Bir çocuk için (özellikle ergenlik yıllarındaki bireyler için) kendini size açmanın kolay olmadığını unutmayın. Hissettiklerine saygı duyun.

9. Açıklayın

5-6 yaşına kadar olan çocuklar kurallara veya kuralların iyileştirilmesi için yaptığınız değişikliklere uyacaktır. Asıl çatışmayı ergenlik dönemindeki çocuklar ile yaşarsınız. Bu gibi durumlarda neden bir kural koyduğunuzu, değişiklik yaptığınızı veya belirli bir şey yapmak zorunda olduğunuzu açıklamaya çalışın. Açıklamanız esnasında size kızıyor gibi görünebilirler ama zamanla anlayacaklardır.

10. Görüşünü Alın

Gerekli durumlarda görüşlerini sorun. Bunu yapmak çocuğunuza önemli hissettirecek ve öz değerini artıracaktır.

11. Davranışının Arkasındaki Sebepleri Keşfedin

Çocuğunuz olumsuz bir davranış sergiliyorsa, bunun nedenini bulmaya çalışın. Bunu yaparak, nerede problem olduğunu öğrenmeye ve çözüme dair becerilerinizi geliştirme şansı elde edersiniz.

12. Sevdiği ve Sevmediği Şeyleri Bilin

Çocuğunuzun neyi sevdiğini ve sevmediğini öğrenmek de onları daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır.

13. İfade Özgürlüğü Sağlayın

Çocuğunuzun kendisini istediği şekilde ifade etmesine izin verin. Böylece nasıl düşündüğünü ya da ne istediğini anlayabilirsiniz.

14. Çok Meraklı Olmayın

Her ebeveyn çocuğunun yaşamında neler olduğunu bilmek ister. Özellikle çocuğu ergenlik döneminde olanlar, aşırı bir merak etme hali içindedirler. Lakin çok fazla merak, çocuğunuza ona inanmadığınızı hissettirebilir ve bu durum ikiniz arasındaki bağı zayıflatabilir.

15. Onun Gibi Düşünün

Çocuğunuz ile konuşurken veya birlikte bir etkinlik yaparken onun gibi düşünmeye çalışmanız önemlidir. Bu ona bir aşinalık duygusu verecektir ve daha fazla yakınlık hissetmesini sağlar.

16. Hayal Gücünü Kullanmasına İzin Verin

Çocuğun hayal dünyası, onun iç dünyası hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Hayal gücünü kullanmasına ve ifade etmesine olanak verin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İyi Bir Ebeveyn Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ'ın Makaleleri
► Ebeveyn Olmak Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
► Türkiye`de Ebeveyn Olmak Psk.Damla KANKAYA
► Önce Ebeveyn Olmak Psk.Ülkü AYTİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İyi Bir Ebeveyn Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top