2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Gençler ile Psikoterapi
MAKALE #21488 © Yazan Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ | Yayın Mayıs 2020 | 1,193 Okuyucu
Birçok çocuk ve gencin davranışlarını, duygularını, düşündüklerini veya öğrendiklerini çeşitli şekillerde etkileyen problemleri olabilir. Terapi bu problemler için bir çözüm üretmeyi amaçlar. Terapide, bireyler konuşur ve problemlerini nasıl çözeceklerini öğrenirler. Terapiye gitmek bireylerin problemleriyle daha iyi başa çıkmalarına, daha iyi iletişim kurmalarına ve daha iyi hissetmelerine yardımcı olur.

Terapistler Hangi Sorunlara Yardımcı Olur?

Terapistler birçok soruna yardımcı olmak üzere eğitim almışlardır. Örneğin, çocuklar ve gençlerin aşağıdaki gibi zor süreçlerden geçmelerine yardımcı olurlar:

Aile Problemleri,

Okul Sorunları,

Zorbalık,

Ebeveynlerin Ayrılması vb.

Aşağıdaki gibi duygularla baş etmede yardımcı olurlar:

Üzüntü,

Öfke,

Stres ve Endişe,

Kendine Güvensiz,

Yas vb.

Aşağıdaki gibi durumlarda yardımcı olurlar:

DEHB,

Depresyon,

OKB ve Kaygı,

Yeme Bozuklukları,

Kendine Zarar Verme,

Yıkıcı Davranış Bozuklukları,

Travmaya Bağlı Bozukluklar vb.

Çocuklar ve Gençler Neden Terapiye İhtiyaç Duyuyor?

Çocuklar ve gençler başa çıkamayacakları problemleri olduğunda terapiye ihtiyaç duyarlar. Ya da söz konusu problemler gösterdikleri performansı, duygularını veya davranışlarını etkilediğinde yardıma ihtiyaçları olabilir. Çocuk ve ergenler ile çalışırken bazı problemlerde (iletişim kurmak, öğrenmek ve sınırlar oluşturmak gibi) tüm aile desteğe ihtiyaç duyabilir veya tüm ailenin sürece katılımına gereklilik oluşabilir.

Psikoterapi Nasıl Çalışır?

Terapide, çocuklar eylemlerle öğrenir. Küçük çocuklarla bu; tüm aile ile çalışmak, çizim yapmak, oynamak ve konuşmak anlamına gelir. Daha büyük çocuklar ve gençler için terapistler, bireylerin ihtiyaç duydukları becerileri birlikte bulmaya ve öğrenmeye odaklanan iletişim şekli, etkinlikler, ödevler vb. aracılığıyla çalışılar. Duygularla konuşurlar ve problemleri çözerler. Çocukların kendilerine inanmalarına ve güçlü yanlarını bulmalarına yardımcı olurlar. Danışmanın sağladığı destek yararlı düşünme kalıpları ve sağlıklı davranış alışkanlıkları oluşturur.

Bir terapist gerekliliğe göre çocuk ve ebeveyn ile birlikte veya yalnız çocukla buluşabilir. Bu durum kullanılan yönteme, probleme, çocuğun yaşına göre değişebilir. Bir terapist ayrıca, çocuklarına evde nasıl yardım edeceklerine dair ipuçları ve fikirler vermek için de bir ebeveynle buluşabilir.

Terapide Neler Olur?

İlk başta, terapist konuşmak için sizinle ve çocuğunuzla buluşacaktır. Sorular soracak ve dinleyecektir. Bu yol terapistin, çocuğunuz ve problemi hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Daha sonraki seanslarda ve ziyaretlerde çocuklar ile örneğin şunlar yapılabilir:

Konuşma: Konuşma, duyguları ifade etmenin sağlıklı bir yoludur. Çocuklar duygularını eylemleri yerine kelimelere döktüklerinde, çözüme daha çok hizmet eden bir tutumdan söz edilir. Birinin onu dinlediğini ve onun nasıl hissettiğini anlamaya çalıştığını bilmek çocuklar için iyileştirici etkiye sahiptir.

Faaliyet Yapmak: Terapistler bazı duyguları ve onlarla baş etme becerilerini öğretmek için çeşitli aktiviteler ve teknikler kullanırlar. Örneğin; stresi azaltmanın bir yolu olarak odaklanmayı ve sakince nefes almayı öğretebilirler.

Yeni Beceriler Geliştirmek: Terapistler çocukların öğrendiklerini uygulamalarına yardımcı olurlar. Çocuğun sırasını beklemesini, kendi kendini kontrol etmesini, sabırlı olmasını, yönergeleri takip etmesini, dinlemesini, paylaşmasını, tekrar denemesini veya kaybetmeyle başa çıkabilmesini öğrendiği aktiviteler yapabilir ve oyunlar oynayabilirler.

Sorunları Çözmek: Daha büyük çocuklar ve gençlerde terapistler terapilerini, iletişime dayalı olarak problemlerin nedenlerine, etkilerine ve çözümlerine yönelik yürütebilirler.

Terapi Ne Kadar Sürer?

Terapinin ne kadar süreceği ebeveynin, çocuğun ve terapistin belirlediği hedeflere bağlıdır. Çoğu zaman, bir terapist çocuğunuzla birkaç ay boyunca haftada bir kez görüşmek isteyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Gençler ile Psikoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.A.Kaan YILMAZ'ın Makaleleri
► Gençler ve Eski Kuşak.. Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Gençler ile Psikoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İyi Bir Ebeveyn Olmak Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top