2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi
MAKALE #21496 © Yazan Dr.Sinan KAYA | Yayın Haziran 2020 | 1,301 Okuyucu
Saç her cinsiyete özgü dış görünüşe katkıda bulunan keratinize dokudur. Belirli periyodlarda büyüme özelliğine sahiptir. Kişinin beslenmesi,hormanal durumu, sahip olduğu sistemik ve mikrobik hastalıklara bağlı olarak saç kayıpları yaşanabilmektedir. Saç kökünü kaybetmiş hastalarda bunu tedavi etmenin en iyi yöntemi saç ekiminden geçmektedir. Ülkemiz saç ekimi açısından dünyada önemli bir yer tutmaktadır.
Saç ekimi özel ameliyathane şartlarına uygun ve bu işi yapabilinecek uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Bu uzmanlar Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları, Dermatoloji Uzmanları ve Sertifikalı Tıp doktorlarıdır. Saç ekiminde bugün en çok tercih edilen ekim yöntemi FEU tekniğidir. Bu teknikte mikromotor ile uygun bölgeden alınan saç kılları özel olarak kalite kontrolü yapılarak hazırlanır ve ekim yapılacak bölgeye açılan kanallara tek, tek ekilir.



Diğer saç ekim yöntemleri FUT, DHI ve PRP'li Mezoterpil'li saç ekimi gibi yöntemlerdir.Yine kadınlarda ve sosyal hayat gereği bazı hastalarda saçlarda traş yapılmadan ekim uygulanabilmektedir.Kısaca saç ekim aşamaları şu şekilde özetlenebilir.


a. Hasta ile ilk muayenede iyi bir anemnez alınarak olası nedenlerin
belirlenmesi ve gerekirse tedavisi
b. Ekim öncesi hastanın bilgilendirilmesi, fotoğraflanması ve ne kadar saç kılı
gerekliliği hakkında planlanmanın yapılması
c. Ekim yapılması
Ekim hastanın greft alınacak ve ve greft ekilecek yerlerin, ön saç
çizgisinin belirlenmesi yapılır. KIsaltılmış ve antisepsisi yapılmış verici alandan
lokal anestezi yapıldıktan sonra mikromotor ile greftler alınır. Alınan greftler
uygun solusyonlarda sıralanarak bekletilir.
Hasta biraz dinletildikten sonra alıcı alan anestezi yapılır ve uygun hale
getirildikten sonra özel aletlerle kanallar açılır.Daha sonra açılan kanallara
tek tek saç kılları özel ekim pensetleri ile ekilir.

Bu işlemin arkasında greft alınan bölgenin ve ekim yapılan bölgenin pansumanları yapılır. Hastanın kullanması gerekli olan ilaçları için eğitimi yapılır.
Ekimi takiben 2. veya 3. günde ilk kontrol ve ilk yıkama için hastaya randevu verilir.
Saç ekimi genellikle lokal anestezi altında ve bazen hafif bir sedasyon eklenerek yapılabilmektedir.Ekim sırasında ekip işlemlerini yaparken hasta ile sohbet edebilir veya hasta başka bir aktivasyon(televizyon seyretme vb) yapabilir.
Saç ekiminde en çok merak edilenler genelde saç ekim miktarın ile ilgilidir. Genellikle sağlıklı bir insanda 60.000 saç kılı vardır. Bu saç kılları tekli , ikili ve bazen üçlü kıllar halinde olabilmektedir. Saç sağlığı yerinde olan bir kişide santimetre karede 80-120 saç kılı bulunur. Ekim yapılan insanlarda her santimetre kareye 40-45 folikül(saç kılı) ekimi optimal kabul edilir. Santimetre kareye 25 folikül altı ekim genellikle başarısız olarak kabul edilir. Bu ekipmana bağlı kriterlerin yanında hastalarda bulunabilecek vitamin ve mineral eksikliği, hormonsal bozukluklar vb durumlar işlem öncesi çok iyi değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Ekimi takiben 3 haftalık dönem önemlidir. Bu dönemde bakımlar iyi takip edilmelidir. Saç ekimini takiben 3. ayda tutan greftler artık kalıcı saç şeklinde büyümeye başlayacak ve kişinin özgün görüntüsünü sağlayacaktır.

Sağlıklı saç ekimi için dikkat edilmesi gerekli kurallar.
1. Uygun hasta seçimi
2 .Ekim öncesi tetkik ve planlamanın iyi yapılması
3. Ekimin konunun uzmanlarınca yapılması
4. Ekim sırasında kullanılan malzemenin kalitesi
5. Ekim sonrası bakım konusunda hastanın iyi bilgilendirilmesi ve bakım
takiplerinin yakinen yapılması
6. Beslenme, fiziksel aktivite ve lokal saç bakımının programlara uygun
olmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sinan KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sinan KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinan KAYA Fotoğraf
Dr.Sinan KAYA
Denizli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sinan KAYA'nın Makaleleri
► Saç Ekimi Op.Dr.Diren ÇELİK
► Saç Ekimi Dr.Güner UYSAL
► Saç Ekimi Nedir? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Saç Ekimi ve Saç Tedavileri Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Op.Dr.Zekeriya KUL
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Fue Yöntemi ile Saç Ekimi Dr.Yasin ÜNAL
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:53
Top