2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



EMZİRME TEKNİKLERİ ( EMZİRME POZİSYONLARI )
MAKALE #21497 © Yazan Didem AŞAN | Yayın Haziran 2020 | 1,417 Okuyucu
EMZİRME TEKNİKLERİ ( EMZİRME POZİSYONLARI )

Bebeğiniz için uygulayabileceğiniz emzirme tekniği çok çeşitlidir. Yaygın olarak kullanılan 4 teknik vardır. Bebeğinizi emzirme tekniğinizin nasıl olduğu hem siz hem de bebeğiniz için çok önemlidir. Sizin için önemlidir çünkü oturuyor ya da yatar pozisyonda olma durumunuza göre sizi en az yoracak tekniği seçmelisiniz. Zira emzirme hem fiziksel güç hem de sabır gerektiren bir iştir. Bebeğiniz için önemlidir; zira onu yormayacak ve bütün enerjisini çene kaslarına verecek pozisyonda onu tutmalısınız. Hangi oturma pozisyonunda hem sizin hem de bebeğiniz için en uygun tekniğin ne olduğunu deneme yanılma ile kısa zamanda bulmuş olacaksınız. Hatta kendinize gore yeni teknikler ve yöntemler de geliştirmiş olacaksınız.

Bu emzirme şekli yanlış bir emzirme duruşudur. Hem anne hem de bebek için eziyet verici olabilir. Ayrıca başarılı bir emzirme için engel teşkil edebilir. Dolayısıyla anneler bu şekilde bebek emzirmemelidirler. Aşağıda annelere çeşitli emzirme teknikleri ( pozisyonları ) ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.

Kucaklama Tekniği

Bir sandalye, koltuk yada yatağın kenarına oturunuz. Dizinizin üstüne, mümkünse; bir yastık koyup, bebeğinizin baş tarafı kolunuzun iç dirsek kısmına gelecek şekilde ve yüzü memenize doğru olacak şekilde bebeğinizi kucaklayınız. Diğer elinizi ise meme başınızı bebeğinizin ağzına yerleştirmek için kullanınız.

Ayak altınıza yastık konmasının amacı bebeğin göğsünüze daha yakın durmasını sağlamaktır. Özellikle uzun boylu anneler için bu önemlidir. Oturduğunuz sandalye veya koltukta sırt desteği ve kolçak olması önemlidir. Kolçak sizin bu pozisyonda yorulmadan uzun süre durmanıza ardımcı olacaktır.

Ayağınızın altına alçak bir tabure, sehpa veya benzeri bir şey koyunuz. Bu da sizin pozisyonunuzu yorulmadan korumanızı sağlayacaktır. Bu pozisyondaki diğer kritik kontrol noktalarınız şunlardır: Bebeğinizin leğen kemiği hizası sizin mide hizanızda, burnu sizin meme hizanızda olmalıdır. Zaten, uyguladığınız teknik hangi teknik olursa olsun, bebeğin emiş rahatlığından ve sizin rahatlık ihtiyacınızdan nerede hata yaptığınızı anlıyor olacaksınız. Ona gore pozisyonunuzda ufak değişiklikler yapıyor olacaksınız.

Bu teknikde omuzlarınızı ya da vücudunuzun üst kısmnı bir miktar bebeğinize doğru eğerek onun memenize daha dolay yerleşmesine yardımcı olunuz. Dizlerini kendinize doğru yaklaştırınız. Duruşu yatay ya da kafası hafif yukarı gelecek şekilde hafif eğimli bir duruş olmalıdır Özetle bu teknik bebeğin yatar pozisyonda olduğu ve sizin onu kucaklayarak emzirdiğiniz tekniktir. Bebeğinizi belirtilen şekilde kucakladıktan sonra dudaklarının memenize tam yerleşmesi için yatay ya da düşey yönde pozisyon değiştirmelerle memenize tam yanaşmasını da sağlarsınız.

Püf noktası: Bu teknik daha çok normal zamanında normal doğum yapan anneler için uygun bir tekniktir. Bazi anneler bebeğin dudaklarının bu pozisyonda meme başına yaklaştırmanın zor olduğunu belirtmekteler. Bu durum bebeğinizin boyun kaslarının göreceli olarak zayıflığından kaynaklanıyordur. Eğer sizde de böyle bir durum söz konusu ise bu tekniği uygulamayı bir müddet erteleyip, bebeğinizin boyun kaslarının daha da güçlenmeye başladığı dönem olan 1 aylıktan itibaren uygulayabilirsiniz. Sezaryenle doğum yapan anneler kucaklama pozisyonunda bebeğin ağırlığı annenin ameliyat yerine baskı uyguladığından dolayı, bu tekniği ameliyat ağrıları azalana kadar kullanmaktan kaçınabilirler.

Ters Kucaklama Tekniği

Bu tekniğin “kucaklama”dan farkı; bu teknikde bebeğiniz yön olarak aynı pozisyonda olmasına karşın, siz onu kucaklamak için diğer kolunuzu kullanıyor olmanızdır. Bir başka ifadeyle; bu kez bebeğiniz başı sizin iç dirseğinize değil, diğer elinizin avuç içine doğru yaslanmıştır. Yani; kollar yer değiştirmiştir. Bu pozsiyonda da kucaklama pozisyonunda da bebeğinizi bir memeden diğer memeye geçirirken, kollarınızın pozisyonunu da simetrik olarak değiştirirsiniz. Bu pozisyonda avuç içlerinizin bebeğinizin kafasını tutuşuyla onun dudaklarını sizin meme ucunuza yaklaştırırsınız.

Püf noktası: Bu teknik daha küçük bebekler ve emme güçlüğü çeken bebeklerde daha çok işe yarayabilir. Adından da anlaşılacağı üzere bu teknikde bebeğinizi koltuğunuzun altında basen seviyenizin biraz yukarı seviyesinde tutarsınız. Yine bebeğinizin altına bir yastık koymak işinizi kolaylaştıracaktır. Ayakları sizin arkanıza doğru, baş kısmı sizin önüze doğrudur. Bebeğinizin yüzünü memenize doğru yaklaştırıp, onun dudaklarının meme başınıza yaklaşmasını sağlayınız. Elinizi bebeğinizin başının altına ve kolunuzu(diğer kolunuzu değil) ise yastığınız üzerine doğru bırakınız. Bundaki amaç, onun rahatlığı ve boyun kaslarını yormamanız için avuç içinizle onun başına destek olurken, kolunuzu da yastık üzerinde dinlendirmiş ve aynı zamnda onun sırt bölgesine de destek olmuş olursunuz. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için uygun açıyı biraz da el yordamı ile bulursunuz. Bebeğinizin baş ve omuz kısmını biraz yukarı doğru eğimlendirmeniz uygun olacaktır. Tersine bir eğimde olmasından kaçınınız.

Koltukaltı Tekniği


Adında anlaşılacağı üzere bu teknikda bebeğinizi koltuğunuzun altında basen seviyenizin biraz yukarı seviyesinde tutarsınız. Yine bebeğinizin altına bir yastık koymak işinizi kolaylaştıracaktır. Ayakları sizin arkanıza doğru, baş kısmı sizin önüze doğrudur. Bebeğinizin yüzünü memenize doğru yaklaştırıp, onun dudaklarının meme başınıza yaklaşmasını sağlayınız. Elinizi bebeğinizin başının altına ve kolunuzu(diğer kolunuzu değil) ise yastığınız üzerine doğru bırakınız.

Bundaki amaç, onun rahatlığı ve boyun kaslarını yormamanız için avuç içinizle onun başına destek olurken, kolunuzu da yastık üzerinde dinlendirmiş ve aynı zamnda onun sırt bölgesine de destek olmuş olursunuz. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için uygun açıyı biraz da el yordamı ile bulursunuz. Bebeğinizin baş ve omuz kısmını biraz yukarı doğru eğimlendirmeniz uygun olacaktır. Tersine bir eğimde lmasındana kaçınınız.


Püf Noktası: Bu emzirme tekniği sezaryanla doğum yapmış annneler için uygundur. Zira, bebek bu teknikde ameliyat yerine bir baskı uygulamaz. Ayrıca, küçük bebeklerle emme güçlüğü çeken bebekler için de diğer tekniklere gore daha uygundur. İri göğüslü annelerle meme başı küçük olan anneler için de uygun bir teknikdir. Ayrıca, ikiz anneleri için de uygun bir teknikdir.

Yatarak Emzirme Tekniği

Yatarak emzirme pozisyonunu uygulayacaksanız, eşinizden sırtınıza destek olmak üzere yastık koymasını isteyiniz. Bir yastık baş altınıza bir yastık da sırtınıza gelecek ve sizi arkadan destekleyecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Amaç sizi konforlu bir şekilde, yormadan kısmen ya da tamamen yan yatar durumda tutabilmektir. Bebeğiniz de size dönük olmak üzere yan yatar pozisyonda olmalıdır. Başına, hangisi (sağ ya da sol) ile daha rahat edebiliyorsanız bir elinizin iç kısmıyla destek olunuz.
Eğer, meme başınız bebeğinizin burun seviyesinden çok yüksekte kalıyorsa, onun da altına (baş altına değil) katlanmış bir battaniye ya da küçük bir yastık koyunuz. Böylelikle onun daha yüksek bir platforma koymuş olursunuz ve meme ucunuza daha kolay yanaşmasını sağlarsınız. Siz ya da bebeğiniz memenin onun burun hizasına (ya da dudaklarına) yanaşması için zorlanmıyor olmalısınız.

Püf noktası: Bu emzirme tekniği de sezaryen sonrasında ameliyat bölgesine baskı olmasına engel olan bir teknikdir. Ayrıca, gece uyku arasında uyguladığınız emzirme için de uygun bir teknikdir. Ayrıca aşağıda da açık alanda emzirme ve ikiz bebeklerim emzirilmesi hakkında iki tane örnek resim verilmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"EMZİRME TEKNİKLERİ ( EMZİRME POZİSYONLARI )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Didem AŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Didem AŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Didem AŞAN Fotoğraf
Didem AŞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Hemşire
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Didem AŞAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'EMZİRME TEKNİKLERİ ( EMZİRME POZİSYONLARI )' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Ek Gıda Dönemi Temmuz 2020
◊ Tıkalı Meme-Mastit Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:43
Top