2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yöntemleri
MAKALE #21519 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ | Yayın Haziran 2020 | 1,318 Okuyucu
“Sınavlar sırasında ya da sınavın varlığını düşündüğümde sanki zihnim bir anda donuyor ve bildiğim her şey uçup gidiyor. Ya da bunu gerçekten yapamayacağımı düşünüyorum. Kalp atışım hızlanıyor, ellerim terliyor, karnıma ağrılar giriyor, sanki aldığım nefes yetmiyor gibi geliyor”. Eğer siz de bu tür şikayetlerden muzdaripseniz, muhtemelen sınav kaygısı yaşıyor olabilirsiniz.

Üniversite sınavına bir ay gibi bir süre kalmışken, pandemi süreci ya da sınav tarihlerinin değişkenliği de hali hazırda üç milyon öğrencinin kaygısını tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Birçok insan sınava girmeden önce kaygılanıyor, ancak araştırmalar bazı kişilerin diğerlerine göre sınav kaygısından daha çok rahatsızlık duyduğunu ifade ediyorlar.*

SINAV KAYGISI NEDİR?

Sınav kaygısı, bir sınav veya değerlendirme öncesinde ve/veya sırasında yoğun bir korku ve panik hissetme deneyimidir.*

Sınav kaygısı aslında bir tür performans kaygısıdır. Kişilerin performanslarının değerlendirileceği durumlarda kişiler kaygılı hissedebilirler bu nedenle istedikleri performansı gösteremeyebilirler.*

İki tür sınav kaygısından bahsedebiliriz:
Düşük kaygı yaşayan öğrenciler gelecek bir sınav için biraz gergin hissedebilirler, ancak yine de dikkatlerini çalışmalarına veya sınav sırasında sorulan sorulara odaklayabilirler. Düşük kaygılı öğrenciler sınav ile ilgili olumsuz ve rasyonel olmayan düşüncelere çok takılıp kalmazlar.*

Yüksek kaygı yaşayan öğrenciler ise korktukları sınava maruz kaldıklarında hemen bir kaygı reaksiyonu gösterirler. Sınava girmeyip durumdan kaçınmaya çalışırlar ya da kaçınamıyorlarsa aşırı korku duyarlar. Odaklanmakta zorlanırlar, yoğun bedensel tepkiler verirler. Yüksek kaygıda bazı fiziksel tepkiler arasında kalp atım hızında artış, ellerde terleme, kısa ve hızlı nefes alıp verme, bulantı hissi sayılabilir.*

Yüksek ve düşük kaygılı öğrencilerin sınava karşı tutumları farklıdır. Ancak araştırmalar psikoterapi ile sınav kaygısının kontrol altına alınabileceğini gösteriyor.*

SINAV KAYGISININ NEDENLERİ

Sınav kaygısnın kişiden kişiye farklılık gösterebilecek pek çok nedeni vardır. Ancak en genel nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 Normal şartlarda kaygılı olan ya da çabuk kaygılanan kişiler, sınav gibi performans gerektiren durumlarda daha çabuk ve daha çok kaygılanma eğiliminde olabiliyorlar.

 Daha önce olumsuz bir sınav deneyimi yaşamış öğrenciler de aynı şeyleri yeniden yaşama korkusu ile kaygılanabiliyorlar.

 Bazı öğrenciler ise sınava hazırlık sürecini son aylara bıraktıkları için ve yeterince hazırlanmamış oldukları için kaygı duyuyorlar.

 Mükemmeliyetçi bir kişilik özelliği kaygıyı artıran diğer nedenlerden. Bu özellikteki kişiler için yeterince başarılı olmak diye bir durum kabul edilemez,sadece en iyi olunmalıdır.

 Sınava ilişkin yüklenilen anlamlar kaygının bilişsel nedenleridir. “Bu sınavı
kazanamazsam hayatım mahvolur”, ”Rezil olurum”, “Ailemi hayal kırıklığına
uğratırım” vb.*

 Aile üyelerinin çocuklarını başkalarıyla kıyaslaması, öğrencilerde ailesin hayal kırıklığına uğratma ihtimalini düşündürerek kaygıyı tetikleyen diğer bir neden olarak karşımıza çıkıyor.

PEKİ KAYGI BU KADAR ZARARLI MIDIR?

Aslında belirli düzeyde kaygının faydalı olduğu söylenebilir çünkü bizi zihinsel olarak daha tetikte hissettirerek sınavda zorlukla baş etmemize yardımcı olur.
Araştırmalar uyarılmışlık düzeyi ile performans arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Aslında artan uyarılmışlık düzeyi sınavda daha iyi bir performans göstermeye yardımcı oluyor ancak belirli bir noktaya kadar. Sınav esnasında kişinin kaygısı bu noktayı geçince, test başarısına zarar veriyor.

Odaklanmayı, hatırlamayı, bilgilere ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu da bildiğiniz soruları bile yapamamanıza neden oluyor.*

SINAV KAYGISIYLA NASIL BAŞ EDEBİLİRİM?

Öncelikle yoğun bir kaygı duyuyorsanız bununla baş etme yöntemlerini öğrenmelisiniz.

Sınav kaygısı ile ilgili başetme becerilerinin yararları kaygı düzeyinizin yüksekliğine göre değişiklik gösterecektir. Eğer çok yoğun bir düzeyde kaygı yaşıyorsanız mutlaka psikoterapi ve belki yanında ilaç tedavisi almanız önemlidir. Sınava haftalar kalmışken EMDR Terapisi denilen bir psikoterapi yaklaşımı çok daha hızlı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.*

Kaygı düzeyiniz daha başedilir durumda ise ya da şu anda psikoterapi desteği alacak bir durumda değilseniz aşağıdaki yöntemleri deneyerek kaygınızla baş etmeyi deneyebilirsiniz:

1. Çalışma Planı: Üniversite sınavına bir ay gibi bir süre kalmışken, tüm gününüzü sürekli ders çalışarak geçirmek doğru olmayacaktır, aksine yorgunluk ve bıkkınlık yaratacaktır. Bunun yerine yarımşar saat aralar vererek, haftada bir gün dersten tamamen uzak bir programla gitmek iyi olacaktır

2. Uyku Düzeni: Kalan zamanda daha çok ders çalışmak gerekçesi ile çok erken saatlerde kalkıp , çok geç saatlerde yatmak ihtiyacınız olan uyku süresinin olumsuz etkileyecek bu da uzun vadede unutkanlık ve depresif ruh haline neden olacaktır. Araştırmalar çocuk ve ergenlerin günlük 10 saat uyumları gerektiğini gösteriyor.

3. Sağlıklı Beslenme: Sınava hazırlanırken diğer önemli nokta sağlıklı beslenmek. Abur cubur tüketiminin artırmak dikkat problemlerine neden olduğu gibi uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle zihinsel performansınızı ve duygu durumunuzu dengede tutmak için sağlıklı beslenmek çok önemli.*

4.Hobi ve Eğlence: Öğrenciler sınava hazırlanırken ne yazık ki tüm hobilerinden ve keyif aldıkları şeylerden uzaklaşıyorlar. Oysaki bu durum, çalışma sürecini daha sıkıcı ve katlanılmaz hale getiriyor. Bu nedenle dengeli bir şekilde hobilerinize zaman ayırmaya devam etmek duygusal açıdan daha mutlu ve rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.

5. Egzersiz: Araştırmalar hareket etme ve zihinsel performans arasında güçlü bir ilişkiye değinmektedir. Bunun anlamı her gün (özellikle karantina nedeni ile harektliliğimiz azalmışken) en az yarım saat fiziksel egzersiz yapmak zihinsel performansınızı artıracak ve kaygınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.

6.. Gevşeme Egzersizleri: İnternetten çokça nefes egzersizi, meditasyon, yoga* ya da mindfulness gibi gevşeme egzersizleri bulabilirsiniz. Bu tür gevşeme egzersizlerinin duygu durumunu ve zihinsel performansı düzenlediği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.*

SINAVDAN BİR HAFTA* ÖNCE NE YAPMALI?

1. Her gün düzenli olarak gevşeme egzersizi yapmak son derece önemlidir. Bir gece önce de yine yatmadan rahatlatıcı bir bitki çayı içip nefes egzersizi yapmak, öğrendiğiniz gevşeme egzersizlerini yapmak sakin bir şekilde uykuya geçmenizi kolaylaştıracak.

2. Sınava son 4 gün kala artık ders çalışmak hiç bir işe yaramadığı gibi. Kaygıdan bazı konuları unuttuğunuzu sanarak panik olmanıza neden olacaktır.*

3. Son hafta daha çok keyif aldığınız şeylerle ilgilenmek, sınav konusunu ev
gündeminden uzaklaştırmak yerinde olacaktır.

4. Sınav sabahı uyanacağınız saate hazırlanmak için en azında son bir hafta akşamları erken yatıp (10 saatlik bir uyku dilimi) sabahları erken kalkmak fizyolojik olarak sınava hazırlanmanıza yardımcı olacak

5. Yeme düzeni açısından abur cuburda, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, bunun yerine sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürmek önemli.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı DENİZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma ve Çocuk Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:39
Top