2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Sahibi Olmaya Hazır mıyım?
MAKALE #21527 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Haziran 2020 | 1,432 Okuyucu
Bir aile kurma düşüncesi çok çeşitli duygular ortaya çıkarabilir; heyecan, kaygı, korku, umut ve daha fazlası! Çocuklarınız için mutlu, güvenli bir ev yaratmayı ve onlara sahip olduğunuz ya da olmasını dilediğiniz çocukluğu vermeyi hayal edebilirsiniz. Bu dünyaya yeni bir hayat getirme fikri hakkında gergin olabilirsiniz - çocuk yetiştirmeye uygunluğunuzdan emin olmayabilirsiniz veya arada bir yerde olabilirsiniz.

Çocuk sahibi olmak, temel yaşam inançlarınızı, çocukluğunuzdan miras aldığınız değerleri, ebeveynlerinizle olan ilişkinizi, umutlarınızı, hayallerinizi ve endişelerinizi keskin bir şekilde birleştiren bir deneyimdir. Kafası karışmış veya bir sürü farklı duygu hissetmeniz gayet normaldir. Sonuçta, bu büyük bir karar.

Çocuk sahibi olmadan önce karar vermeniz gereken bazı şeyler hakkında düşünmek isteyebilirsiniz. Zaten böyle bir konuyu araştırmaya başladıysanız, bunlardan bir kaçını düşünmeye başlamışsınızdır ama ben belki size farklı bir bakış açısı katması açısından ayrıntılı olarak bahsetmek istiyorum.

Yazı biraz olumsuzluk içeriyor gibi olabilir ama alınacak kararlar bu şekilde düşünülmediği zaman biliyoruz ki ebeveyn tutumlarında çocuğa karşı gelişen yanlış davranışlar, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi klinik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bence olumsuzluklardan bahsetmemek aslında var olan bu olumsuzlukları göz ardı edip bunlara karşı anne ve babanın kendini hazırlamaması dolayısıyla da bocalaması anlamına gelecektir.

1. Çocukları sever miyim? Saçma bir soru gibi görünüyor, değil mi? Aslında değil. Bazı potansiyel ebeveynlerin bir bebek sahibi olmayı düşündüğünde bebeklerinin sevimli mi sevimli, çok ses çıkarmayan ve nasıl olsa sizin çocuğunuz olduğu için ilgilenmekten sıkılmayacağını düşünebilirler. Ancak bebekler sonsuza kadar bebek kalmıyor. Yeni doğanlar bebeklere dönüşür, bebekler küçük çocuklara dönüşür, çocuklar kolej öğrencisine dönüşür, ergenliğe dönüşür... Özünde yaşamın her aşamasına hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun icabına bakabilir misin? Çoğu, ancak dürüstçe sorulduğunda, çocuklarının hayatının belirli aşamalarından diğerlerinden daha çok keyif aldıklarını söyleyecektir. Zor aşamalar, çocuğun onlardan büyüyeceğini ve belki de onlardan öğreneceğini bilerek, sevgiyle devam etmek için zorluklar olarak görülür.

Ne yazık ki, çocuklarının yaşam aşamalarını idare edemediklerini öğrenen bazı ebeveynler oluyor. Bu çocuklarla veya ebeveynlerle hayatınızın bir döneminde karşılaşmışsınızdır. Çocukları sevmek ve sevimli olduklarını düşünmenin ötesine geçer. Onlarla zaman geçirmek, onlara yardım etmek, onlarla oynamak, onlara okumak, onları beslemek, onları değiştirmek, mücadelelerde cesaretlendirmek, kayıplarda teselli etmek, ne olursa olsun sevmek anlamına gelir. Hayatının geri kalanı boyunca.

2. Fiziksel olarak hazır mıyım? Doktorlar gebe kalmaya çalışmadan önce ideal kilonuza ulaşmanızı önerir. Bu hem kadın hem de erkek için geçerli olan bir fiziksel sağlık durumudur. Daha sağlıklı bir kilo ile, bebek doğduktan sonra hamile kalma ve daha sonra hamilelik kilosunu kaybetme olasılığınız daha yüksektir. Bu aralıkta mısın? 'Sıska' teriminden bahsetmiyorum; boyunuz ve vücut tipiniz için önerilen ağırlıkta olmak anlamına gelir, bu da bazı insanlar için kilo vermek yerine kilo almak anlamına gelebilir. İdeal kilonuza ulaşmak için birkaç kilo vermeniz gerekiyorsa yürümeyi deneyebilirsiniz. Yürüyüş, hamileyken bile devam edebileceğiniz harika bir egzersizdir.

Ayrıca,gebe kalmaya çalışırken doğum öncesi bir vitamin almanız önerilir tercihen folik asit, kalsiyum ve demir gibi. Hamile bir vücudu ve sağlıklı bir bebeği desteklemek için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri vücudunuzda depolamanız gerekebilir.

Biraz kas kütlenizi arttırmanız da hiçte fena olmaz aslında. Hamile kaldığınızda, vücudunuzun hamilelik için kazandığınız ekstra ağırlığı desteklemesi gerekir, bu nedenle sırtınızı ve bacaklarınızı güçlendirilmeniz önemlidir. Bebeği aldıktan sonra, bebeği taşımak, bebeği kaldırmak, çamaşır sepetini ve bebeği kaldırmak, çöp torbasını ve bebeği kaldırmak, kahve fincanı ve bebeği kaldırmak ve sonunda koymak için güçlü kollara ihtiyacınız olacaktır. Pilates ve yoga bu süreçte sizin için yararlı olabilir.

3. Finansal olarak hazır mıyım? Bu, özellikle sorulması gereken önemli bir sorudur. Bebekler paraya mal olur. Şöyle düşünün: bir gün boyunca, yeni doğmuş bir bebek günde 15-20 bebek bezine ihtiyaç duyabilir. 30 mendil kullanabilir, 3 kıyafete ihtiyaç duyabilir. Emzirmiyorsanız hazır mamaya ihtiyaç duyabilir. Bu soruyu cevaplarken, finansal kaynaklarınızı ve bebek doğduğunda çalışıp çalışmayacağınızı düşünmenizde yarar vardır.

Annelik izni veya babalık izni ücretli veya ücretsiz olabilir, ancak çoğu zaman ücretsizdir. Birkaç işveren, çalışanların ücretlerinin küçük bir yüzdesini birkaç hafta boyunca öder, ancak çoğu işveren, bir çalışanın herhangi bir ücret ödemeden tatil veya hastalık iznini kullanabileceğini teklif etmektedir. İşe geri dönmeyi seçerseniz, bebeğiniz için bir günlük bakım programına karar vermeniz gerekir.

Bugün birçok ebeveyn evde kalmakta. İkinci bir gelir kaybı ile ya tasarruf etmeniz ya da alternatif bir gelir kaynağı bulmanız gerekir. Birçok çift, çalışan eşin geliri desteklemek için ikinci bir iş bulmasına karar verir. Şimdi yapılacak popüler bir şey online iş bulmak.Bu süreçte seçeneklerinizi değerlendirebiliriniz.

4. Psikolojik / duygusal olarak hazır mıyım? Bebek sahibi olmak, duygusal ve psikolojik varlık durumumuzu değiştirir. Çocuk yetiştirirken ortaya çıkan istikrarsızlığı kaldırabilecek kadar istikrarlı mısınız? Tabii ki, bir bebek doğduktan sonra kadınlar için, destek, danışmanlık ve olası ilaçlarla tedavi edilebilecek potansiyel PPD (doğum sonrası depresyon) vardır, ancak çocuk sahibi olarak tetiklenebilecek diğer psikolojik bozukluklar oluşabilir. Çocuk sahibi olmanın getireceği stres ile nasıl başa çıkacağınız konusunda bir psikologla konuşabilirsiniz.

Şimdiye kadar aklınıza gelebilecek ilk sorulardan behsettim. Şimdi de bebek sahibi olmayı düşündüğünüzde hemen aklınıza gelmeyebilecek bazı sorulardan bahsetmek istiyorum

5. Uykudan vazgeçmeye istekli miyim? Bir kadın hamile kaldıktan sonra, harika ve deliksiz bir gece uykusuna veda edebilir. Göbek büyüdüğünde ve eklemler gerildiğinde, uyku çok rahatsız edici bir durum olabilir. Bu, geceleri tuvalete tekrarlanan ziyaretlerden bahsetmiyor. Bebek geldiğinde, gecenin ortasında beslenmeler ve bez değiştirmek için sık sık kalkacaksınız. Çocuk büyüdükçe kabuslar, yatak ıslanması, hastalıklar, uykusuzlukta eklenecektir.

6. Yaklaşık bir milyon çocuk bezi değiştirmeye hazır mıyım? Ew, biliyorum. Bebekler, ilk birkaç ayında günde 10-15 (veya daha fazla !!) bebek bezi kullanırlar. Yaşlandıkça, bu sayı günde yaklaşık 5 çocuk bezine düşer. Hepsi bedensel süreçlerinin doğal bir parçası. Şu şekilde bakın: Her şey düzenli ve doğru renkler olduğu sürece, bebeğinizin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Bu iyi haber aslında.

7. Sessizliğe ne kadar değer veriyorum? Bebekler, bu dünyaya ilk girdikleri andan itibaren çok gürültü yaparlar. Hayatın bir daha asla eskisi gibi sessiz olmayacaktır. Potansiyel ebeveynlerin ebeveynliğin bu yönü hakkında düşündüklerini düşünmüyorum. Bebekler gürültü yapacaktır.

8.Fiziksel alana / dokunmaya ne kadar değer veriyorum? Bazı insanlar dokunulmaktan veya kişisel alanlarını başkalarıyla paylaşmaktan hoşlanmazlar. Bebek olduğunda, fiziksel alan kaybolacaktır. Tutulması, beslenmesi, sarsılması, kundaklanması, değiştirilmesi vb. İçin 7/24 ihtiyaç duyan küçük bir çaresiz varlık var. Birinin size çok fazla güvenmesi, başka hiç kimsenin olmadığı bir duygu. Bu kadar çok aranmak, güvenilmek, koşulsuz sevilmek bir onurdur.

9. Bebek eşyaları ve oyuncakların evimi ve arabamı ele geçirmeye hazır mıyım? Bu, aramızda en organize olanların bile başına gelecektir.

10. Başka bir insanı kendimden daha çok sevmeye hazır mıyım? Muhtemelen ilerleyen süreçte sessizlik, kişisel alan ve zamanınızı çocuklarınıza bırakmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Sonunda, yuvadan uçmaya hazır olduklarında size geri dönecekler, ancak o zamana kadar, onu özleyeceğiniz gürültüyü, sarılmayı ve meşguliyeti seveceksiniz. Yaşlı bir ebeveyne sorun. Size söyleyeceklerdir…

Sürece başlamadan önce, mutlaka gerekli olmamakla birlikte, doktorunuzu bir kontrol ve hamilelik öncesi danışmanlık için görmek akıllıca olacaktır. Gebe kalmaya çalışmadan önce kendinize nasıl bakacağınız konusunda harika tavsiyeler ve yararlı öneriler verebilir.

Birkaç ay sonra gebe kalma konusunda sorun yaşıyorsanız, tekrar doktorunuza başvurmak isteyebilirsiniz. Birçok doktor, yardım aramak için bir yıl boyunca beklemeyi önerir, ancak muayene olmaktan zarar gelmeyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Sahibi Olmaya Hazır mıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► İlişki ve Çocuk Sahibi Olmak Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Ebeveyn Olmaya Dair Psk.Dnş.F. Senem BULAT
► Kadın Olmaya Dair... Psk.Gizem HÜNERLİ
► Özgüven Sahibi Çocuklar Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuk Sahibi Olmaya Hazır mıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:33
Top