2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Motivasyon
MAKALE #21564 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR | Yayın Haziran 2020 | 3,677 Okuyucu
MOTİVASYON

GÜNEŞ IŞINLARI, BİR NOKTAYA ODAKLANMADAN O NOKTAYI TUTUŞTURAMAZ.
Alexander Graham BELL

NEDEN


Çevrenizden size ulaşan tüm uyaranları bir düşünün. Sokaktan geçmekte olan bir kamyonun sesi, acıkan karnınız, televizyondaki film, telefona gelen mesaj, mutfaktan gelen yemek kokusu, yaklaşan sınavın yarattığı korku, çalan telefon, yeni bir bilgisayar oyunu, yarına yetişmesi gereken ödevler…
Bu liste uzar, gider.


İnsan beyni bilgisayarlar gibi aynı anda birkaç işi birden yapacak şekilde çalışamaz. Belli bir an içerisinde yalnızca tek konu üzerinde çalışılabilir. Öyleyse çevremizden gelen az önce saydığımız örnekler gibi beklide yüzlerce konu içerisinden belli bir tanesini seçerken bizi yönlendiren şey NEDİR?

Farkında olduğumuz şeyler arasından seçtiğimiz konu, motive olduğumuz konudur.
Motive olmak, diğer uyaranları bir kenara bırakıp belli bir konuya dikkatimizi vermemizi sağlar. Aksi halde bir dağınıklık ve akıl karışıklığı sorunu yaşarız ve bu durum öğrenmenin önünde ciddi bir engel teşkil eder.

Bir Motivasyon Sebebi: AÇLIK
Bol malzemeli ve ustaca pişirilmiş bir pizza pek çok insan için yeteli bir motive edici etkendir. O pizza dilimi önünüzde dumanı tüterek dururken çevrenizdeki diğer uyaranları bir kenara bırakmanız çok da şaşırtıcı olmaz.
Peki, aynı pizza dilimi az önce bitirdiğiniz ve tıka basa doyduğunuz öğlen yemeğinin ardından önünüze geldiyse?

MOTİVASYONU SAĞLAYAN NEDİR?


Açsanız, yemeye motive olursunuz ama eğer toksanız bu motivasyon oluşmaz.
İnsanı motive eden en önemli etmen İHTİYAÇ duymaktır.
Söz konusu olan fizyolojik ihtiyaçlarımız olduğunda ihtiyacı fark etmen ve bunu giderecek davranışı göstermek çok rastlanacak bir durumdur.
ANCAK BAŞKA İHTİYAÇLAR DA VAR…

BEKLEMEK ve SIKILMAK ÜZERİNE…
Bir şeyi beklemek çoğu zaman sıkıcıdır. Buluşmaya geç kalan arkadaşınızı beklerken sıkılabilirsiniz, bilet kuyruğunda beklerken sıkılabilirsiniz, dizi saatinizi beklerken sıkılabilirsiniz… Yine de beklemeye devam edersiniz. Muhtemelen bunun sebebi buluşmaya, konser biletine veya o diziyi seyretmeye olan istekliliğinizdir.
Birçok öğrencinin geleceğe yönelik istekleri vardır. Örnek verirsek:
Sınavlardan yüksek not almak,
Üniversiteyi kazanmak
Toplumun takdirini kazanmak
Başarılı bir meslek sahibi olmak
Bu tip uzun vadeli isteklere sıkça rastlanabilir.

Örneklerde saydığımız isteklerin, pizza yemekten en önemli farkı gösterdiğiniz çaba ile onun karşılığı olan ödülün arasına daha uzun bir zaman girmesidir.
Bu zamanın uzunluğu bazen motivasyonun kırılmasına neden olabilir.

SORU?
Konsere gitmeseniz,
Arkadaşınızla buluşmasanız,
Diziyi seyretmeseniz,
Başarılı bir meslek sahibi olmasanız,

DAHA MUTLU OLUR MUYDUNUZ?

CEVAP
Eğer cevabınız “EVET” ise bu yazıyı okumakla boşuna vakit geçiriyorsunuz…

Eğer cevabınız “HAYIR” ise devam edelim…

NASIL MOTİVE OLABİLİRİM?
Kendinize şu soruları sorun:
Nasıl bir gelecek beni MUTLU eder?
Ne olmak istiyorum?
Neye sahip olmak istiyorum?
Hangi koşullarda yaşamak istiyorum?

Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar önünüze sizin için bir yol açtı bile değil mi?

Söz konusu isteklerinize ulaşmanız elbette ki zaman alacak ve uğraş gerektirecektir ama bir de kazanacaklarınızı düşünün.

Hem neden yaşamınızdaki her şeyin bugün akşama kadar olup bitmesini isteyesiniz ki?

Hedeflerinizi belirleyince bir de şu sorulara bakın:
Hedefime ulaştığım zaman yaşamımda neler değişecek?
Hedefime ulaşmak için yeterince çalışıyor muyum?
Zamanım planlı ve çalışmalarım programlı mı?
Küçük bir boşluk doldurma oyunu da size hayallerinizi gerçekleştirecek bir yol haritası çıkarmakta yardımcı olabilir.
Hedeflerinize giden merdivendeki basamakların farkına varmak her zaman işe yarar. Merdivenin tepesine bakar dururken önünüzdeki basamağa takılıp tökezlemezsiniz.
****
Bir basketbolcu koçu, oyuncularına seslenir:
-Micheal Jordan vazgeçti mi?
Oyuncular hep bir ağızdan yanıtlar:
-Hayır.
-Muhammed Ali vazgeçti mi?
-Hayır.
-McBride vazgeçti mi?
Oyuncular “ Hocam onu duymadık, kim o?” diye sorunca koç yanıtlar:
-Tabii duymazsanız çünkü o vazgeçti.

DEMİRYOLU İŞÇİSİ
Nick adında bir demiryolu işçisinin öyküsü bu. Nick güçlü, sağlıklı bir demiryolu işçisi. Arkadaşlarıyla ilişkisi iyi ve işini iyi yapan güvenilir bir insan. Ne var ki, kötümser birisi, her şeyin kötüsünü bekler ve başına hep kötü şeylerin geleceğine inandırır kendisini.
Bir yaz günü tren işçileri, ustabaşının doğum günü nedeniyle bir saat önceden bırakırlar çalışmayı. Tamir için gelmiş olan bir soğutucu vagonunun içine girer Nick, yanlışlıkla içerden kapatır kapıyı, kendini soğutucu vagona kilitler. Diğer işçiler Nick’in kendilerinden önce çıktığını düşünürler. Nick kapıyı tekmeler, bağırır ama kimse duymaz, duyanlar da bu tür seslerin sürekli geldiği bir ortamda çalıştıkları için kulak asmazlar bu gürültülere…
Nick burada donarak öleceğinden korkmaya başlar ve buna inandırır kendini. Eğer buradan çıkamazsam kaskatı donacağım diye düşünmeye başlar. İçeride yarısı yırtılmış bir karton kutunun içine girer, titremeye başlar. Eline geçirdiği bir kağıda karısına ve ailesine son düşüncelerini içeren bir mektup yazar: Çok soğuk, bedenim hissizleşmeye başladı. Bir uyusam! Bunlar benim son sözlerim olabilir.
Ertesi gün soğutucu vagonun kapısını açan işçiler, Nick’in donmuş bedenini bulurlar. Üzerinde yapılan otopsi, onun donarak öldüğünü göstermektedir.
Fakat bu olayı olağanüstü yapan, soğutucu vagonun soğutma motorunun bozuk ve çalışmıyor olmasıdır. Vagonun içindeki ısı 18 derecedir ve vagonda bol hava vardır.
Nick kendini orada donarak öleceğine öylesine inandırmıştır ki bu inancı, kendini gerçekleştiren bir kehanet olmuştur.

SAĞIR KAPLUMBAĞA
Tarihin bir yerinde, canlı varlıklara kazanma hırsı aşılandığı bir vakitte, kaplumbağalar arasında bir yarış düzenlenmiş. Hedef, çok yüksek bir kulenin tepesine çıkmakmış. Vakit gelince, bir sürü kaplumbağa arkadaşlarını seyretmek için yarış yapılacak bölgeye toplanmışlar. Ve yarış başlamış.
Seyircilerden hiçbiri arkadaşlarının kulenin tepesine çıkabileceğine inanmıyormuş. Kimileri bu inançlarını yüksek sesle dile getirmekten kaçınmıyormuş. Öyle ki yarışmacıların bazıları “… Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!” seslerini dahi işitebiliyormuş.
Yarışmaya katılan kaplumbağalar kulenin tepesine ulaşamayınca teker teker yarışı bırakmaya başlamışlar. İçlerinden sadece bir tanesi inatla ve yılmaz bir gayretle kuleye tırmanmaya çalışıyormuş.
Seyircilerin sesleri yükselmeye başlamış; bağıranların sesleri giderek yarış alanında yankılanır olmuş.
“… Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!”
Sonunda, bir tanesi hariç, diğer kaplumbağaların tümü ümitlerini, gayretlerini yitirmiş ve yarışı terk etmişler. Ama yarışta yapayalnız kalan son kaplumbağa, büyük bir gayret ile mücadele ederek, kulenin tepesine çıkmayı başarmış.
Diğer yarışmacı ve seyirciler, hayret içinde bu işi nasıl başardığını öğrenmek istemişler. Bir kaplumbağa ona yaklaşmış ve sormuş, bu işi nasıl başardın diye.
O anda farkına varmışlar ki…
Kuleye tırmanan kaplumbağa sağır…
Sağır kaplumbağanın çıkılmaz sanılan kuleye tırmanmayı başarması ile kaplumbağalar dere tepe demeden yeryüzüne yayılmanın, sabır ve kararlılıkla yol almanın ne demek olduğunu öğrenmişler.

ÖZETLE;
Kendi Kendinizi Motive Etmek İçin;
Yapacağınız çalışmaları ertelemeyin.
Çalışmaya yöneltecek güzel sözler bulun.
Kendinize engel olmayın.
İnanın.
Kendinize zaman ayırın.
Merak edin.
Somut hedeflere kilitlenin.
Mazeretlere sığınmayın.
Moralinizi bozmayın.
Başarısız olmaktan korkmayın.
Kendinize ödül verin.
İsteyin ve azimli olun.

***
Yazan
Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Motivasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
Uzman Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'ın Makaleleri
► İç Motivasyon Psk.Füsun BUDAK
► Başarı ve İç Motivasyon Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Motivasyon ve Özgüven Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Sınavlara Hazırlanmada Motivasyon Psk.Süleyman ÇOKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Motivasyon' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aleksitimi Haziran 2020
► Aşil Sendromu Haziran 2020
► İletişim Engelleri Aralık 2014
► Öğrenme Güçlüğü Aralık 2014
► Aile İçinde Tutumlar Aralık 2014
► Çocuk ve Sosyalleşme Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:30
Top