2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Farklılıkların Önemi
MAKALE #21574 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Haziran 2020 | 1,285 Okuyucu
Biliriz ki her birimiz kendimize özgü deneyimleri olan ve eşi benzeri olmayan bireyleriz. Bu durum her türlü insan ilişkisine doğrudan ya da dolaylı olarak yansır. Ancak bu kişisel farklılıkların dışında kadınlarla erkekler arasında bazı temel farklılıklar vardır. Eşler arasında sevgi dolu, sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi için her iki eşinde bu farklılıkların bilincinde olması gerekir. Çünkü bu farklılıklar eşlerin birbirlerini anlamalarında ya da anlaşmazlığa düşmelerinde birincil rol oynayan faktörlerdir.
Bir ilişkide birbirimizi anlamadığımız ya da görüş ayrılığına düştüğümüz zaman anlaşmazlıklar ortaya çıkar ve sorunlar baş göstermeye başlar. Aynı şekilde bir evlilikte de erkek ve kadın birbirini ne kadar çok severse sevsin farklı olduklarının bilincine varmadıkları sürece birbirlerini anlamaları neredeyse imkansızdır. Çünkü kadınlar ve erkekler, ilişkilerinde genellikle almak istediklerini verirler. Bir kimsenin karşısındakini kendisi gibi bilmesi doğru değildir. Ne yazık ki ilişkilerde tarafların her biri hatalı biçimde diğerinin kendisiyle aynı şeylere gereksinim duyduğunu ve aynı desteğe sahip olduğunu sanır. Böyle olduğunda her iki eşte birbirini anlayamaz ve sonunda ilişkileri kırgınlık, hayal kırıklığı, öfke gibi bazı olumsuz duygularla dolar.
Aralarındaki ilişkiyi iyileştirebilmek için, eşler farklılıklarına önem vermelidirler. Ancak ne var ki bu çoğu zaman pek dikkate alınmaz. Hatta tam tersine eşler genelde yaşamını paylaştığı kişinin kendisine benzemesini bekler ve karşısındakiyle aynı şeyleri istemesini ve aynı duyguları hissetmesini arzular. Bu şekilde daha iyi anlaşacaklarını ve daha mutlu olacaklarını hayal ederler. Eğer eşler birbirlerini seviyorsa, kendi sevme biçimiyle karşısındakinin sevme biçiminin aynı olacağını varsayarlar. Ancak bu yaklaşım eşlerin sevgi dolu, uyumlu bir ilişki kurmalarına engeldir. Eşler farklı olduklarının bilincine vardıkça birbirlerini daha iyi tanıyacak, algılayacak ve sonuç olarak daha uyumlu olacakları bir ilişkiye doğru yol alacaklardır. Bu temel farklılıkların bilincinde olmadıkça eşler ne kadar iyi niyetli olursa olsunlar mutlu olabilmek için birbirlerinin neye ihtiyaç duyduklarını bilemezler ve sonucunda birbirleri hakkında yanlış değerlendirmelere varırlar.
Eşler kadın ve erkek arasındaki farklılıkları algıladıkları ve bu gerçeği kabullendikleri zaman birbirlerinin davranış ve tepkilerini yeni bir ışık altında yorumlamaya başlarlar. O zaman bu davranış ve tepkiler daha bir anlam kazanır ve eşler arasındaki belirsizlik, düş kırıklığı ve kırgınlık bulutları dağılmaya başlar. Birbirlerini daha iyi değerlendirir ve dolayısıyla da aralarındaki anlaşmazlıkları, sorunları ve görüş ayrılıklarını daha kolay çözümleme fırsatı elde ederler.
Kadınlar sevgiye, iletişime, ilişkilere, güzelliğe önem verirler. Doyumu ilişki kurmakta ve paylaşmakta bulurlar. Duyguların kişisel ifadesi onlar için önemlidir. Erkekler insan ilişkileri, kendini geliştirme gibi konulara kadınlar kadar ilgi göstermezler, ilişkilere ve duygulara daha az zaman ayırırlar. Daha özerktirler. Yarışlardan ve rekabetten hoşlanırlar. Avlanmak, balık tutmak, sportif faaliyetlere katılmak gibi açık hava etkinliklerine ilgi duyarlar. Erkekler yetenekli, yeterli, başarılı ve güçlü olmaya önem verirler. Doyumu güç ve başarı da bulurlar.
Kadınlar teknolojiye çok fazla ilgili duymayabilirler. İlişkilerini işten, teknolojiden daha önde tutarlar. Erkekler teknolojiyle içli dışlıdırlar. Daha güçlü arabaların, daha hızlı bilgisayarların, gökdelenlerin, otoyolların, yeni araç-gereçlerin ve daha güçlü teknolojinin nasıl yapılması gerektiğinin düşlerini kurarlar.
Kadın dünyasında giysiler önemlidir ve kadınlar her gün farklı giysiler giymekten müthiş zevk alırlar. Hatta ruh hallerine göre gün içinde birkaç kez kıyafet değiştirebilirler. Kadınlar sezgilerine göre davranırlar. İçgüdüsel olarak başkalarının gereksinimlerini fark etme yeteneği onlarda doğuştan vardır. Kadınlar için iletişim önemlidir. Kişisel duyguların paylaşılması hedefe ulaşmaktan ve başarıdan önde gelir. Birbirleriyle konuşmak ve iletişim kurmak onlar için bir doyum kaynağıdır. Kendi aralarındaki konuşmalar sanki bir terapistle konuşur gibi büyük bir açık sözlülükle gerçekleştirilen ve en mahrem şeylerin paylaşıldığı sohbetler olabilir. Erkeklerde ise hedefe ulaşmak çok önemlidir. Hedefe ulaşmak kendisini yeterli, başarılı ve güçlü hissetmesini sağlar. Hedefine kendi başına ulaşmak ister. Kendi talep etmediği sürece ona öneride bulunmak, ne yapacağını bilmediğini ya da tek başına yapamayacağını ima etmek anlamına gelir. Erkekler bu konuda hassastır. Bu durumu zayıflık olarak görürler.
Kadın ve erkek dünyasında her şey çoğunlukla bu değerlerin yansımasıdır. Biliyoruz ki kadın ve erkekler birçok yönden birbirinden farklıdırlar. Farklı düşünürler, sevgileri ve hisleri farklıdır. Sanki farklı dünyalardan gelmiş gibidirler. Eşler uzun soluklu ve mutlu bir ilişki sürdürebilmek için farklılıklarını öğrenmelidirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Farklılıkların Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     24 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Farklılıkların Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
◊ Çocuklarda Parmak Emme Haziran 2019
◊ Çocuklukta İstismar Aralık 2016
◊ Çalışan Anne Olmak Aralık 2016
◊ Depresyon Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top