2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Düğün Sofrası: Düğününüzde Konuklarınıza Sağlık Sunun…
MAKALE #2159 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Ocak 2009 | 4,692 Okuyucu
En yakınlarınızın ve en sevdiklerinizin sizleri yalnız bırakmayacağı bu günde, onlar için en iyisini hazırlamaya çalışıyorsunuz… Farklı detayların gizli olduğu bir düğününüz olsun istiyorsanız sadece havai fişeklere ve balonlara ihtiyacınız olmadığını unutmayın… Seçtiğiniz zevkli masa örtüleri kadar sunacağınız yemeklerin de onlara özel ve sağlıklı olmasını sağlayarak düğünler arasındaki en büyük “farklılığı” yakalayabilir, her zaman hatırlanacak bir düğüne ev sahipliği yapabilirsiniz.
GELENEKSEL DÜĞÜN SOFRALARI
Günümüzde düğünlerde birçok değişik yemek seçeneği sunulmakta fakat bu seçeneklerin birçoğu sağlıksız seçenekler olmaktadır. Yüksek yağlı ve şekerli atıştırmalıklar, asitli içecekler, kızartma ve kavurmalar, ağır hamur işleri sofraların büyük bir kısmını kaplar. Sofrada terk edilenlerse süt grubu besinler, sebze ve meyve gibi sağlıklı besinler olmaktadır.
Eğer yemekli bir düğün organizasyonu yapılıyorsa, düğün yemeği aperatiflerle başlar. Çok daha sağlıklı seçenekler olduğu halde genelde yağlı soslu yiyeceklere ve kızartılmış yiyeceklere yer verilir. Ana yemek çoğu zaman fırında pişirilmiş olsa da üzerine eklenen ağır soslar dökülür. Salatalar, konuk sayısı fazla olduğu için çok önceden hazırlanmış olabilir. Meyve servisi genelde yokken, düğün pastası dışında da birçok tatlı seçeneği mevcuttur.
Yukarıda anlatılan kadar ağır bir düğün yemeğinin bedeli ağır olabilir. Neden mi?
  • Yüksek şekerli besinler kan şekerini birden yükseltip, birden düşürürler. Bu nedenle konuklarınız bir süre sonra halsiz kalabilir ve düğün eğlencesi cansızlaşır.
  • Yüksek yağlı besinler ve kızartmalar genellikle sindirim sisteminde sorunlara neden olurlar. Bu sağlık sorunları düğününüzün tam ortasında yaşanabileceği gibi düğün ertesinde konuklarınızın rahatsızlık verici zamanlar geçirmesine neden olabilir.
  • Hafif ve sağlıklı besinler yerine ağır yemekler tüketen konuklarınızın düğün yemeğinden sonra yaşayacağı uyku hali, sizlere ve eğlenceye odaklanmalarını zorlaştırabilir.
EN GÜZELİ SİZİN OLSUN İSTİYORSUNUZ…
Bu mutlu gününüzde yakınlarınız ve sevdikleriniz ile güzel zamanlar geçirmek, güzel anılar yakalamak ve düğün sonrasında bu mutlu gününüzün herkesin aklında kalmasını istiyorsunuz. Bu en doğal hakkınız… Fakat ağır yemekler yerine hafif ve sağlıklı seçeneklerin seçilmesi düğününüzün sönükleşmesine neden olmaz. Aksine daha canlı ve renkli bir düğün geçirmenizi sağlar. Sağlıkta ve sofrada yarattığınız farkla daha uzun süre akıllarda kalırsınız.
SAĞLIKLI ve LEZZETLİ DÜĞÜN SOFRASI
Ordövr tabağınız hafif olsun…
Yağlı soslu sebzeler, tereyağı, yağlı peynirler ve kızartmalar yerine, buharda pişmiş sebzeleri, yoğurtlu mezeleri, zeytinyağlı sebze yemeklerini, yarım yağlı peynirleri tercih edebilirsiniz. Küçük zeytinyağlı dolmalar ve çeşitli otlar ile tatlandırılmış mezeler de düğün sofranıza lezzet katacaktır.
Çiğ etleri düğün sofranıza almayın…
Çiğ et veya balık kullanılarak hazırlanan yiyecekleri düğün sofranız için seçmemeniz bir sağlık önlemi olabilir. Çünkü çiğ etler sıcaklığa bağlı olarak çok çabuk bozulur ve besin zehirlenmelerin yol açabilir.
Sağlıklı sosların tercih edilmesini sağlayın…
Mayonez ve kaymak gibi ağır soslar yerine zeytinyağı, sirke, nar ekşisi, limon sosu gibi hafif ve sağlıklı salata soslarını tercih edin. Eğer yüksek tansiyonu olan konuklarınız varsa soya sosunu tercih etmemeniz daha uygun olacaktır.
Doğru pişirme yöntemleri sofranızda olsun…
Kızartma ve kavurma gibi besinler yerine düğün yemeklerinizin ızgara, haşlama, fırında veya buğulama pişirilmesini isteyin. Bu şekilde hem sağlıklı hem de hafif bir mönü elde edebilirsiniz.
Salata ve sebze çeşitlerine yer verin…
Düğünüzde bir salata bar standının olması ne kadar güzel ve büyük bir değişiklik olur düşündünüz mü? Ana yemekten sonra servis edilecek zeytinyağlı sebze yemekleri de sofraya ayrı bir keyif katar.
Taze meyve servisi yaptırın…
Yanardönerli olmasına gerek yok. Sadece taze meyve servisi olması bile konuklar için büyük bir ayrıcalık olacaktır. Birçok düğün sahibi meyveleri düğünlere yakıştıramasa da, aslında mevsimine uygun meyvelerin servisi oldukça şık ve sağlıklıdır.

Meyveli pastaya ne dersiniz?
Farklı ve sağlıklı bir düğün istiyorsanız düğün pastanızı seçerken bazı ayrıntıları göz önünde bulundurun. Üzeri değişik meyveler ile kaplı bir pasta hem çok renkli ve ayrıcalıklı görünür hem de diğer pasta çeşitlerine göre daha sağlıklı kabul edilebilir.

“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”

DOĞRU BESLENİN, DÜĞÜNDE CİLDİNİZ PARILDASIN

Büyük güne az kaldı… Heyecanınız her gün katlanarak artarken bir yandan da o muhteşem günde muhteşem görünebilmek adına kişisel bakım uygulamalarıyla uğraşıyorsunuz. Bu uygulamaların başında da cilt bakımı geliyor. Gelinliğin içindeyken bir prenses gibi görünmek için cildinizin pürüzsüz ve parlak olmasını istiyorsunuz. Mükemmel bir cilt için sadece cildinize değil, sofranıza da bakım yapmanız gerekiyor. Çünkü cilt sağlığının temeli sağlıklı beslenmeden geçiyor. Cildimiz, dış dünyaya açılan pencerelerimizden biri… O ne kadar parlak ve güzel olursa biz de kendimizi o kadar güzel ve güvenli hissediyoruz. Cildimiz aynı zamanda bizi hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimizin de bir parçası. Bu nedenle ona ayrı bir özen göstermemiz gerekiyor.
Yapılan bilimsel araştırmalar, beslenme alışkanlıkları ile cilt sağlığının yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Özellikle kimi vitamin ve minerallerin eksik alınması cilt sağlığını oldukça olumsuz etkiliyor. Yeterli ve dengeli beslenen kişilerde ise cilt sorunlarına daha az rastlanıyor.

Kötü beslenme, egzema, cilt yaraları ve aknelerin oluşumuna yardımcı oluyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda aknelerin 3.sebebinin kötü bir beslenme tarzı olduğu belirlenmiştir. Kadınların %32’si de kötü beslenmenin aknelere yol açtığını savunuyor, %47’si ise sağlıksız beslenme ile ciltlerini daha sağlıksız bir hale getirdiklerinin farkındalar.Cildinizin sağlıklı ve güzel olmasını istiyorsanız onun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini beslenmenizde yeteri miktarda almanız gerekiyor.

Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek aknesiz bir düğün gününe hazır olabilirsiniz.

BU HATALARI YAPMAYIN…

Hata 1: Aşırı karbonhidrat tüketimi

Karbonhidratlar, vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Eksikliğinde beden birçok sağlık sorunu ile mücadele etmek zorunda kalır. Fakat eksikliği gibi aşırı tüketimi de sivilceler gibi kimi sorunlara yol açar. Düğünden önce bedeninize aşırı karbonhidrat yüklemesi yapmayın. Ağır hamur tatlılarının, hamur işlerinin, fazladan tüketilen karbonhidrat zengini atıştırmalıkların düğünden önce beslenmenizde yeri olmasın.

Hata 2: Aşırı yağ tüketimi

Aşırı karbonhidrat tüketimi gibi aşırı yağ tüketimi de cilt sağlığına zararlı. Aşırı yağ tüketen kadınların ciltlerinin daha yağlı olduğu ve akne oluşumuna daha müsait hale geldiği bilimsel çalışmalarla saptanmıştır. Bu nedenle siz siz olun, düğünden bir süre önce kızartma, kavurma gibi yağlı besinlerden ve yüksek yağlı abur cuburlardan uzak durun.

Hata 3: Yüksek glisemik indekli besinlerin tercih edilmesi

Yapılan bilimsel çalışmalarda, yüksek glisemik indeksli besinleri daha sık tercih eden ve aşırı miktarda tüketen kadınlarda akne sorunlarının daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Bu kadınlar düşük glisemik indekli besinlerle beslenmeye başladıklarında akne sorunlarında belirgin bir azalma gözlenmiştir. Beyaz şeker ve beyaz şeker içeren ürünler, saflaştırılmış tahıl ürünlerinin glisemik indeksleri yüksektir. Akne oluşumu riskini en aza indirmek için düğünden önce şekerli besinlerin tüketimini azaltın ve beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci ve bulguru tercih edin.

Hata 4: Yetersiz A vitamini alımı

Cildin en büyük dostlarından biri A vitaminidir. A vitamini yetersizliğinde cilt sağlığında belirgin bozulmalar meydan gelir. Sofralarınızda sarı turuncu sebzelere, süte ve yumurtaya yer açarak günlük A vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Hata 5: B grubu vitaminlerini ihmal etmek

B grubu vitaminlerinden özellikle riboflavin ve niasinin cilt sağlığı üzerinde etkili olduğu bilinir. Bu vitaminlerin yetersizliğinde ciltte özellikle de yüz bölgesinde yaralar açığa çıkabilir. Süt ve süt ürünleri riboflavinin en iyi kaynaklarındandır. Niasin ihtiyacınızı ise et, süt, tahıl ve sebze grubunu yeterli tükettiğinizde karşılayabilirsiniz.

Hata 6: Yetersiz çinko alımı

Çinko yetersizliğinde ciltte akne sorunu oluşabilir. Beslenme ile yeterli miktarda çinko alınmaya başladığında sorunlar giderek azalır. Çinkodan zengin besinlerin başında hayvansal kaynaklı gıdalar ve kuru baklagiller gelmektedir.
“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Düğün Sofrası: Düğününüzde Konuklarınıza Sağlık Sunun…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Düğün Öncesi Diyet Dyt.H.Kübra BAL
► Düğün Öncesi Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Düğün Sofrası: Düğününüzde Konuklarınıza Sağlık Sunun…' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:33
Top