2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Problemimi Çözer mi?
MAKALE #21607 © Yazan Psk.Ceren TATAR | Yayın Temmuz 2020 | 1,654 Okuyucu
Gerçekten konuşarak problemim çözülür mü? Eğer böyleyse sizin yaptığınız işi ailem, dostum veya eşim de yapıyor? Sizin farkınız nedir?

Bu sorunuzun cevabını elbet kendi tarafımdan açıklayacağım. Başka bir psikoloğun fikirleri de farklı olabilir. Ancak dipnot olarak belirtmek isterim ki; psikoloji dediğimiz alan bir çok kuram ve kuramcıdan oluşan bir alandır ve ben de kendi yönümü belirlediğim alandan bu sorunuzu cevaplayacağım.



Eğer yolunuz psikiyatri polikinikliğinden geçtiyse, ilaç tedavisinin sizi bir nebze rahatlattığını belki de iyileştiğinizi sandığınızı görürsünüz. Ancak hiçbir zaman eğer psikiyatride ki nörolojik bir rahatsızlığa (şizofreni,şizoaffektif bozukluk…) sahip değilseniz geliş nedeninizi çözmediğini, sorunların tekrardan başka bir şekilde tezahür ederek ya da aynı şekilde baş gösterdiğinin farkına varırsınız. Buradan sonra da bir psikoloğa gelmeye ihtiyaç duyarsınız. Çünkü ilacın artık sadece semptomunuzu dindirdiği ancak semptomunuzu ortaya çıkaran altta yatan nedenler çalışılmadıkça geçmediğini görmüşsünüzdür.

Şimdi size elimden geldiğince kendi kuramımdan yaptığımız işi açıklayabilirim. Danışanlar, terapiste analizin gerektirdiği bilgileri sadece terapistine özel bir bağ kurması durumunda açacaktır. Çünkü, söyleyecekleri; ruhsal yaşamının mahremiyetini son derece yakından ilgilendiren şeyler olacak, bunların bazılarını ise kendisine bile itiraftan ve yüzleşmekten kaçındığı herşeye göğüs gerebilmesine olanak tanıyacak, kendini savunmasız hissettiği alan da hem yüzleşmesini, belki acı çekmesini ancak asla zarar görmeyeceğini hissedeceği bir terapistin dışında açmayacaktır.

Sizlere S.Freud’ dan bir alıntı yapmak isterim; ‘’Ruhsallığı duygu,düşünce ve isteklerin oluştuğu bir organ diye tanımlar, bilinçsiz olan düşünce ve isteklerin varlığı görüşünü savunur. Kendisini, karanlıkta gizli işler çeviren, bulanık su da balık avlamaya çalışan gizemcilik yandaşlığı olan kuşkuculukla bırakmıştır.’’

Terapi danışanın konuştuğu, terapistin ise gerekli gördüğü yerlerde yorumlamalar yaptığı bir alandır. Bu yorumlamalar görünenin dışında değil görünmeyen ile ilgilenir. Nasıl bir katil cinayeti işlediğini failin yanına adını yazarak ele vermez; dedektif kimsenin dikkat dahi etmediği o karanlık yerlere girerek ipuçlarıyla faile ulaşıyorsa terapistte biz gelen danışanlarımızın geliş nedenlerinin altında yatan nedenleri dedektif edası ile arar, faili çıkarır ve yüzleştirmeye aracı oluruz. Bu yüzleşmeler ise bize geliş nedeniniz olan döngünüze artık ihtiyacınız kalmamasına ve semptomunuzun ortadan kalması ile süreciniz tamamlanır.

Tabiki aklınızda ki diğer bir soru; özelimi bu kadar açarken başkası bunları bilecek mi? Hayır. Aslında bu tamamen sizin yolculuğunuzda bir psikoterapistin sizinle bu yolculukta profosyonel bir şekilde yürümesi. Bu yol da yüreyecek ve yolu bilecek iki kişi var; Siz ve terapistiniz. Yol da birlikte giderken sizin için özel ve değerli olan bir çok insanı terapi de masaya yatıracak; onlara karşı öfkelerinizi, kızgınlığınızı, sevginizi, kırgınlığınızı kısacası tüm duygularınızı açacak ortamı sağlanacak ancak 3. bir kişi bunu asla bilmeyecektir. Siz istemediğiniz sürece seansta hiçbir şey olmayacaktır. Bu kuralın tek ihlal edilebileceği yer var ki onu ilk seansta her zaman belirtirim; O da; terapistiniz olarak kendinize ya da bir başkasına fiziksel,canına zarar verme eylemini gerçekleştirme potansiyelinizi görmemiz olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog Problemimi Çözer mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren TATAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren TATAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceren TATAR Fotoğraf
Psk.Ceren TATAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren TATAR'ın Makaleleri
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Rehabilitasyonda Psikolog Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
► Psikolog Tavsiye ile mi Secilmelidir ? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psikolog Problemimi Çözer mi?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top