2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizma Dostu Besinler
MAKALE #21616 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Temmuz 2020 | 1,601 Okuyucu
METABOLİZMA DOSTU BESİNLER
Hepimizin muzdarip olduğu konulardan birisi olan ve kalabalık arkadaş gruplarında her zaman konuştuğumuz konu; ‘’sürekli yemek yiyorum ama kilo alamıyorum.’’ veya bunun tam tersi ‘’su içsem yarıyor.’’ dur. Peki nedir bu aradaki fark, neden böyle oluyor? Buradaki temel fark metabolizma hızımızdır. Metabolizma hızı yüksek bireyler yediklerini kolayca yakarken metabolizması yavaş bireyler ipin ucunu azcık kaçırsa hemen kilo alırlar. Durum böyle olunca akıllara hemen ‘’Peki metabolizmamı nasıl hızlandırırım?’’ sorusu gelir. Bu sorunun cevabı ise doğru beslenme yolları seçip doğru besinleri doğru miktarda tüketmektir.
• Yanlışlarımızı düzeltirken haydi gelin birlikte metabolizma dostu doğru ve dengeli tüketildiğinde yağ yakan besinlerden bahsedelim.
Yeşil Çay: Yeşil çay ilk olarak kansere karşı etkisiyle bilinir. Bir diğer önemli etkisi ise metabolizmayı hızlandırarak yağların yakılmasını sağlamaktır. Yeşil çay içerdiği Epigallokateşin galat (EGCG) adlı bir bileşik sayesinde yağların depolanmasına engel olur ve vücuttaki yağ yakım hızını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynar. Günlük önerilen miktar ise günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almaktır.
Kafein: Kahvede, çayda ve az miktarda kakao içinde bulun kafein, yağ hücresini küçültmekte, trigliserit miktarını azaltmaktadır. Günde 1,5 su bardağı şekersiz içilen filtre kahvenin, fiziksel aktiviteyle birlikte, uygulanan zayıflama diyetlerinde destek olabilir.
Kırmızı biber: Özellikle acı kırmızı biber metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakıcı etkisi içindeki kapsaisin adlı maddeden geliyor. Acı biber adrenalin salgılanmasını hızlandırır, metabolizma hızını artırır ve kalori yakılmasına destek olur.
Az yağlı süt ürünleri: Kalsiyum kaynağı olmalarının yanı sıra bu besin maddeleri yağ hücrelerinin yakılmasını da hızlandırır. İçinde bulunan Konjuge Linoleık Asit (CLA) yağ yakımına yardımcı olur. Ayrıca içerdikleri protein ve yağ yakımına destek oluyor. Günde 3-4 kez az yağlı süt ürünleri tüketen kadınların yağ yakımı, yemeyenlere oranla yüzde 70 daha fazladır. Kalsiyum vücudun yağları daha hızlı yakmasını sağlar.
Tarçın: Yemek yediğimiz anda vücudumuz buna cevap olarak insülin hormonunu salgılar. İnsülin fazla kalorilerin yağ olarak depolanmasını sağlar. Tarçının içindeki bileşenler insülin salınımını dengeleyerek daha az yağ depolanmasına sebep oluyor. Siz de sularınızı tarçınla lezzetlendirebilir yoğurtlarınıza tarçın ekleyebilirsiniz.
Ananas: İçeriğindeki bromelain ile metabolizma hızlanır. Diüretik özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasında da etkilidir. Aminoasit ihtiyacının karşılanmasına ve mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcıdır. Bunun yanında bizim için önemli olan çok iyi bir yağ yakıcıdır.
Su: Eğer yeterince su içmiyorsanız kilo vermekte kesinlikle zorlanacaksınız demektir. Sıvı eksikliği yavaş metabolizmaya ve kandaki glikoz seviyesinin düşmesine neden olur. Bu nedenle yorgunluk ve baş dönmesi de görülebilir. Günde 2-2,5 litre su içmek metabolizmayı % 30 oranında hızlandırır.

Yumurta: Yağ yakımını hızlandıran besinler arasındadır. Yağ yakıcı özelliğinin yanı sıra yumurta anne sütünden sonra bilinen en iyi protein kaynağı olarak bilinir. Yumurta B grubu vitaminlerinden biri olarak kabul edilen kolin içerir. Kolin yağların depolanmasını azaltıyor ve enerji harcamasını artırır. Yağ yakımının yanında tokluk hissini de sağlar. Mutlaka yumurtayı beslenmenize eklemelisiniz. Haftada 3-4 gün haşlama, rafadan veya çok az yağda sahanda yumurta tüketebilirsiniz.
Greyfurt: Çok yüksek lif içeriğine sahip olan greyfurt, kalorisi az ve yağ yakan enzimleri içermektedir. Ek olarak insülin direncini düşürmeye yardımcı olur. Greyfurt tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta tansiyon hastalar, kalp hastaları ve tiroid hastaları ve bu hastalıklar için ilaç kullanan bireyler yüksek greyfurt tüketiminden kaçınmalı ve dikkatli greyfurt tüketmelidirler. Greyfurt ile birçok ilacın etkileşimi olacağından ilaç kullanan bireylerin besin-ilaç etkileşimi riskinden korunmalıdırlar.
Unutmayın ki hiç bir besin mucizevî değildir. Hiçbir besin tek başına kilo vermenize neden olmazken tek başına kilo almanıza da sebep olmaz. Bu yüzden buradaki besinleri ölçüsünde yemekte fayda vardır. Sırf yağ yakıyor diye 10 bardak yeşil çay içmeniz sizin hem sağlığınıza, hem vücudunuza hem de bağırsaklarınıza zarar verir.
Herhangi bir diyet uygulamadan önce mutlaka bir diyetisyene başvurun. Diyetisyeninizin hazırladığı sağlıklı ve dengeli bir diyet veya sahip olduğunuz sağlıklı yeme alışkanlığınızı bu besinlerle desteklemek yapabileceğimiz en doğru yoldur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizma Dostu Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Yazıları
► Böbreklerin Dostu 8 Besin Dyt.Nilay KEÇECİ
► Pirinç Zayıflama Dostu Mudur? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Metabolizma Hızlandırma Dyt.Müge ÜLKER
► Metabolizma Nedir Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Metabolizma Nasıl Hızlanır? Dyt.Atilla ZEYREK
► Metabolizma Hızı ve Zayıflama Dyt.Elvan ODABAŞI
► Metabolizma Hızınıza Hız Katın Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Metabolizma Dostu Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
◊ Online Diyet Nedir? Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:05
Top