2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bipolar (İki Uçlu) Bozukluk Nedir? Tedavisi Nasıldır?
MAKALE #21621 © Yazan Psk.Ceren TATAR | Yayın Temmuz 2020 | 2,320 Okuyucu
Bipolar (Manik Depresif) Bozukluk, hastalığın kontrol altında tutulması gereken; mani (duygulanımda yükselme) dönemi ile depresyon (çökkün duygulanım) arasında geçişleri barındıran 2 dönem arasında eşik altı belirtiler ile devam eden bir bozukluktur. Genellikle ergenlik ile başlangıç gösterir. Eğer tedavi görülmezse bu dönemlerden birine girildiğinde riskli davranış eğilimlerini fazlasıyla içinde barındıran hem kişinin kendisini hem de çevresindeki bireyler üzerinde ağır etkiler bırakan bir hastalıktır.
Genellikler bu kişilerin Bipolar Hastalığa sahip olduğu depresyon sürecinden geçerken psikiyatriye başvurup antidepresan tedavisi görmeye başlayınca kişi mani dönemine kayar ve bipolar bozukluk olduğu anlaşılır.

Peki ya nedir Mani ve Depresyon Dönemi ?

Öncelikle Mani dönemi denildiğinde en sık akla gelen ancak yanlış olan şey; duygudurumda ki yükselişim olumlu ve enerji de artış gibi güzel atfedilse de bu yükseliş öfke ve saldırganlık şeklinde de olabilmektedir. Bu 2 türlü yükselişte de belirgin bir şekilde artış olur ve etrafı tarafından da farkedilir.
Mani döneminin belirgin özellikleri;
- Yükselen bir benlik saygısı, özgüven, üretkenlik ve cesaret artışı
- Uykuda azalma (Tipik bu kişiler sabahın çok erken saatlerinde ayağa dikilirler.)
-Dikkat ve odaklanma problemleri görülür. (Bir iş yaparlarken tamamlamadan onu bırakıp başka bir şey yaparken görebilirsiniz.)
-Libido artışı ( Bu durum kişiyi perverce seks ya da gerçek dışı aşık olmaya itebilir ve bundan zarar görebili.)
- Alkol,madde, sigara gibi keyif verici ya da kafein gibi uyarıcı kullanımında artış
- Alışılmışın dışında anlamlı /anlamsız konuşma, konuşma da hızlanma ve içeriğinde kopukluk
-zevk veren etkinliklere aşırı katılma (örneğin; elindeki bütün parayı alışverişte harcama, düşüncesizce cinsel ilişkiye girme, aptalca iş yatırımları yapma)
-Bazen de mani dönemindeyken psikotik olmadıkları hal de manileriyle uyumlu psikotik özellikler gösterebilirler (takip edilme düşünceler, ilahi bir güç hissiyatı, telepati yönlerinin arttıklarını söylerler, bu duruma da psikotik özellikli mani denir.)

Depresyon dönemi ise maninin tam tersini duygu durumun çökkün olduğu bir dönemdir. Mani de kişinin fütursuz hareketlerinden dolayı zarar görme ihtimali ne kadar yüksekse depresyon döneminde intihar ve ölme isteği artış göstermesi risktir. Depresyon döneminin belirgin özellikleri;
- Yoğun bir hüzün ve boşluk hissi
- Aktivite yapma isteğinde azalış, zevk alamama, hayattan keyif almama
- Uyku ve iştah da genellikle yoğun bir artış bazen de azalma
-Bitkin ve yorgun hissediş, mümkün olduğunca yataktan çıkmak istemeyiş
- Yoğun mutsuzluk, geçmişe yönelik suçluluk ya da değersizlik duyguları
- Odaklanma da güçlük
Bipolar Bozuklukta, İlaç tedavisi ve psikoterapinin düzenli ve devamlılıkla birlikte gitmesi gerekmektedir. Bipolar Bozukluğun çıkış nedeni tam olarak belirgin olmasa da, genetiğin altta yatan büyük bir etken olduğu, kişinin çocukluk çağı travmaları, ebeveyn tutum ve duygusal ihmal gibi birçok faktör hastalığın ortaya çıkışında büyük bir önem arz etmektedir.
İlaç tedavisinde bu kişilerin antidepresan kullanması bu sefer de kişiyi mani dönemine kaydırdığı için psikiyatri ile entegre duygudurum düzenleyici bir ilaç kullanılmalı ve hasta ilaçlarını kendini iyi hissettiği dönem de dahi asla kesmemelidir.
Psikoterapi ile kişinin duygu durumu, duygu regülasyonu, çocukluk çağı ebeveyn ilişkileri çalışılmalı; hastanın yakın çevresini de yıpratan bir hastalık olduğundan hem danışan hem de aileye Bipolar Bozukluğun psiko-eğitimi verilmeli ve hastalığı kontrol altında tutmaya yönelik bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Bipolar Bozuklukta tedavinin devamlılığının en önemli nedeni; bir sonraki atağın gelme süresini uzatmak mümkünse engellemektir. Çünkü atakların ve geçişlerin sayısı artmaya başladıkça hastalık daha yıkıcı bir hal almaya başlar. Bipolar hastaların çoğunluğu tedaviye karşı dirençli ya da hastalığına göre yaşamadığı için bu duruma kayarlar ve büyük bir kısmının hayatları boyunca en az 1 kere hastane yatışı olur.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bipolar (İki Uçlu) Bozukluk Nedir? Tedavisi Nasıldır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren TATAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren TATAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceren TATAR Fotoğraf
Psk.Ceren TATAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren TATAR'ın Makaleleri
► Bipolar Bozukluk ve Tedavisi Psk.Dnş.Halil İbrahim DURAN
► Bipolar Bozukluk Nedir? Psk.Merve MAMACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bipolar (İki Uçlu) Bozukluk Nedir? Tedavisi Nasıldır?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top