2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde İntihar
MAKALE #21626 © Yazan Psk.Esra BÜYÜKKURT | Yayın Temmuz 2020 | 1,780 Okuyucu
Ergenlik dönemi büyük bir gelişim ve değişim dönemi olması nedeniyle hem fiziksel, hem de ruhsal etkileri açısından zaman zaman zorlayıcı olabilmekte; öyle ki bu dönemin ağır değişimi altında ezilen ergenlerden bazıları canlarına kıymayı düşünmekte hatta bunu gerçekleştirmektedir.

Ergenlik döneminde bazen depresyonlar intiharla sonuçlanabilir. Ergenlik dönemi diğer yaşam dönemlerine göre intihar oranının en yüksek olduğu dönemdir. 2015 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizdeki intihar oranı yüz binde 4,11 dir. İntihar edenlerin %34,3’ü 15-19 yaş aralığındaki gençlerdir.

Ergenlerdeki intiharın en önemli sebebi olarak sevgi eksikliği gösterilmektedir. Reddedilme, hor görülme, sevilmeme ve baskı görme gibi davranışlar ergenin mutsuz olmasına sebep olur. Ebeveyn kaybı, anne babanın boşanması, duygusal ilişkisinde karşılık görememe veya toplum içinde onurunun zedelenip ergenin aşağılanması ergenlerde derin üzüntü sebebidir. Bu problemlerle ilk kez karşılaşan ergen, daha önceden konunun çözümüyle ilgili tecrübe sahibi olmadığı için daha kolay kırgınlığa uğrayabilir. Kırgınlığın aşırı boyutta olması, ergeni çaresiz ve ümitsiz hissettirmesi ölümü bir kaçış olarak görmeye itebilir. Sıkıntılarına tek çarenin ölüm olacağını düşünmeleri ergenlerde intihar riskini önemli ölçüde arttırmadır.

İntihar etme riski olan bireyler bazı işaretler verirler. En önemli işaret kendisinin canına kastedeceğiyle ilgili ifadesidir. Bu tarz ifadelerde bulunan kişilere karşı en yanlış tutum “yapmaz” yaklaşımıdır. Daha önce intihara teşebbüs etmiş bireyler de riskli gruptadır. Geleceğe dair ümitsizlik ve isteksizlik taşıma, ölümle ilgili konuşmalar, sürekli bıkmışlık ve mutsuzluk, kendini değersiz hissetme, uyku düzensizlikleri, madde ya da alkol kullanımı ve davranışlarda ani değişimler intihar eğilimi olan bireylerde öne çıkan özelliklerdir. Alkol ya da madde kullanan bireyler geçici bir cesaret hissine kapılırlar. Bu sayede toplumsal baskılar hissedilmez olur ve gerçek duygu ve eğilimlerin ortaya çıkışı kolaylaşır. Bu nedenle uyuşturucu madde veya alkol kullanan bireylerde intihar teşebbüsü daha rahat ortaya çıkar.

İntihar eden ergenlere bakıldığında, anne babası ayrılmış ve yakın çevrelerinde daha sık intiharla karşılaşanların daha sıklıkla intihara teşebbüs ettiği ya da intihar ettiği görülmektedir (Kulaksızoğlu, 2004).

İntiharı sadece bireysel faktörlerle açıklamak yetersiz olacaktır. Sosyal faktörler de intihar sürecinde incelenmelidir. Bu noktada anne-baba davranışlarının iki önemli boyutu vardır. Birincisi taleplere cevap vermeye hazır olma ve kabullenme, ikincisi ergeni kontrol etme ve yönetmeye karşı talepkar olmadır. Bu iki boyutun birleşimi 4 tür ebeveyn örüntüsü ortaya çıkarır:

Yetkin anne-babalar: Sosyal ve akademik yönde yetkin çocuklar yetiştirir. bu çocuklar kendi ayakları üzerinde durabilen, problem çözme becerisi yüksek çocuklardır.

Baskıcı anne-babalar: Talepkar fakat karşılık vermede yetersiz, kurallara uyumlu ancak düşük benlik algısı olan itaatkar çocuklar yetiştirir.

Hoşgörülü ve rahat anne-babalar: Psikolojik uyumu olan ancak sapmış davranışlarda bulunabilen çocuklar yetiştirir.

İlgisiz anne-babalar: Psikolojik yönden çok güçsüz çocuklar yetiştirirler.

Aile içinde zaman zaman tartışmalar yaşanabilir ancak yüksek dozajlı tartışmalar zararlıdır ve kaygıyı arttırıp olumsuz sonuçlar doğurabilir (Ulusoy, Demir ve Baran, 2005)

Yazımın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka uzmana başvurunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde İntihar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Esra BÜYÜKKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Esra BÜYÜKKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BÜYÜKKURT Fotoğraf
Psk.Esra BÜYÜKKURT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra BÜYÜKKURT'un Yazıları
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Kamil ERTEKİN
► Ergenlik Döneminde Disiplin… Psk.Ebru Ceylan TEZER
► Ergenlik Döneminde Danışmanlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
► Ergenlik Döneminde Koruyucu Faktörler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde İntihar' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:47
Top