2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Kıskançlık Belirtileri Nelerdir? Kıskançlık Nasıl Çözülür?
MAKALE #21663 © Yazan Güldane KAVGACI | Yayın Ağustos 2020 | 3,944 Okuyucu
EVLİLİKTE KISKANÇLIK BELİRTİLERİ NELERDİR? KISKANÇLIK NASIL ÇÖZÜLÜR?


Çift ilişkisi gibi duygusal bağın olduğu yakın ilişkilerde bir miktar kıskançlığın olması doğaldır. İlişkiye bağlılığı, aidiyet, sahiplenme ve sahiplenilme ihtiyaçlarının karşılanmasına hizmet eder. Ancak normal sınırların dışında aşrı olması halinde ilişkiye zarar vermeye başlar.


KISKANÇLIK NEDİR?


Kıskançlık ikili ilişkilerde kişinin üçüncü bir kişiyi tehdit olarak algılayarak sevdiği kişiyi kaybetme, başkaları ile paylaşamama gibi duygular karşısında yaşadığı aşırı çaresizlik halidir. Kişinin bu duygu durumuna öfke de eşlik eder.
Eş üçüncü bir kişi ile ilişkiye girmişse kıskançlık haklı görülebilir. Bu gibi durumlarda kıskançlık çok güçlü bir şekilde deneyimlenir. Kıskançlık zamanla eşler arasında sürekli çatışmaya hatta marazi bir kıskançlığa dönüşebilir.
Bazen de kıskançlık kıskanan eşte depresyon ya da öz saygı düşüklüğü ile ilgili olabilir. Bazı durumlarda ise tamamen haksız yere de olabilir. Başka bir ilişki konusunda hiç bir kanıt yokken kıskanç eş olası ya da olduğunu düşündüğü bir sadakatsizliği bir takıntı haline getirebilir.
Kıskançlık çiftlerin ilişkileri ile ilgili bir sorundur. Kıskanç eş bütün düşüncelerini eşe odaklar. Eşin ne yaptığı, kiminle görüştüğü gibi konularda eşi tekrar tekrar sorgulama ihtiyacı duyar. Eşi beklenmedik bir zamanda ziyaret ederek, arayarak, eşyalarını telefonunu karıştırarak ve arkadaşlarına sorular sorarak bir dedektif gibi eşi takip eder ve araştırır.
Kıskançlık negatif bir duygudur. Kıskançlık sorunu yaşayan eş için aynı zamanda utandırıcı da olabilir. Bu nedenle kıskanan eşler duygularını kabul etmezler. Duygularını direk söylemezler. Bunun yerine takip, sorgulama ve kısıtlama gibi davranışlar sergilerler.
Bazı durumlarda kıskançlık paranoyanın bir parçası olarak psikiyatrik bir durum olabilir. Ancak bu çeşit bir kıskançlık az rastlanan bir durumdur ve psikiyatrik tedaviyi gerektirir. Çiftler arasındaki normal sahiplenmenin abartılmasından kaynaklanan kıskançlık türüne daha sık rastlanır. Kıskançlığın bu türü hafif depresyon, güvensizlik ve evlilik sorunları ile ilişkilidir. Bu tür kıskançlıkta sorunun çözümü için çift terapisi çok faydalıdır.
KISKANÇLIĞIN BELİRTİLERİ NELEDİR?
• Kıskanç kişi devamlı eşini sorgular.
• Dolaylı yollardan eşin kendisini sevip sevmediğini sürekli olarak test eder.
• Doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi özel tarihleri hatırlayıp hatırlamadığını test eder.
• Eşi ile normal iletişim kurmak yerine sürekli eşini sorgular, kısıtlamaya çalışır ve takip eder.
• Eşin yaşantısını sınırlandırmaya çalışır.
• Kıskanılan eş, takip, kısıtlama, sınırlandırma ve sorgulamalar karşısında kendisi gibi olamadığını hissetmeye başlar ve bu durum giderek onu ilişkiden uzaklaştırmaya başlar.
• Kıskançlık çift arasında sık sık kırıcı ve incitici tartışmalara neden olur.
• Kıskançlık sorunu yaşayan kişi duygularını esnek bir şekilde yönetemez. Daha çok tepkisel davranışlarda bulunur.
• Kıskanılan eş ilişkide sürekli bir tedirginlik ve gerginlik yaşamaya başlar. Kendisine güvenilmemesi onu incitir. Bu duruma genellikle eşten uzaklaşarak ya da öfkelenerek tepki verir.
• Kıskanan eş bütün dikkatini eşine odakladığı için zamanla işlevselliğinde bozulmalar oluşabilir.
ÇİFT İLİŞKİLERİNDE KISKANÇLIKLA NASIL BAŞ EDİLİR?
Kıskançlık duygularını genellikle eşten ilgi görme, önem ve değer verilme ihtiyaçları örgütler. Kıskanan kişi çoğu zaman kendini zayıf ve yetersiz hissettiği için kıskançlık duygularına kapılır.
Çift beraberce birbirlerini suçlamadan konuşarak kıskançlığın sebeplerini anlamaya çalışmalı ve ilişkilerinde kıskançlığı tetikleyen bir şeyler varsa her ikisini de memnun edecek makul yeni düzenlemeler yapmalıdır. Aynı şekilde her iki partner de bu konu da kendi duygu ve düşüncelerini gözden geçirmeli ve gerekirse yeni düzenlemeler yapmaya hazır ve istekli olmalıdır.
Kıskançlık çoğu zaman çifttin birbirini yanlış anlamasından kaynaklanır. Bu noktada çift arasında iletişimi arttırmak ve doğru iletişim kurmak kıskançlık tartışmalarının kontrol altına almalarında çiftte çok yardımcı olur.
Çift arasında, zamanla sınırlı ve düzenli konuşma egzersizleri yapmak çiftin birbirlerini doğru anlamalarını, empati kurmalarını, sağlayarak kıskançlığa yol açan unsurların gücünü zayıflatır. Ayrıca kıskanan eş evlilik ilişkisinde neye ihtiyaç duyuyorsa bunu eşine açıkça ifade etmelidir.
Kıskanılan eş, eşinin hassasiyetlerine saygı göstererek doğal sosyalleşme eğilimini ve flörtleşmeyi çağrıştıracak davranışlarını frenleyerek kıskançlık tartışmalarını kontrol altına alamaya çalışmalıdır.
Kıskançlığın altındaki en derin duygu, bana değer ver; bana sevgi göster mesajıdır. Kıskanılan eş sevgi dolu bir bakış, bir tavır gibi eşine önem verdiğini gösteren içten bir davranışla kıskanç eşin kendi kıskanç davranışları ile yüzleşerek kendini sorgulamasını; ben eşime haksızlık yapıyorum diye düşünmesini sağlamış olur.
Kıskanan eş kendi kıskanç davranışlarını tekrar tekrar sorgulamalı; kendi içine bakmalı, kendi öz saygısı, sevilmeye aşırı ihtiyaç duyma ve aşırı sahiplenilme duyguları kıskançlığı tetikliyorsa, eşini daha fazla hırpalamadan ve evliliğine daha fazla zarar vermeden bir evlilik terapistinden destek almalıdır.
Çift kıskançlık duygusunun üstesinden gelemiyorsa kıskançlık aşırı vesvese, takıntı, takip ve şüphecilik boyutuna ulaşmışsa ve evlilik ilişkisini istila ediyorsa bir evlilik terapistinden psikolojik destek almanın zamanı gelmiş demektir.
KISKANÇLIĞIN EVLİLİĞE VERDİĞİ ZARARLAR
• Kişinin eşini sürekli baskı ve kontrol altında tutmaya çalışması bir süre sonra ilişkinin kötüleşmesine hatta bitmesine neden olabilir.
• Çift arasında kronik tartışmalara neden olup her şeyden önce çifti mutsuz eder.
• İlişki kalitesini düşürerek evlilik doyumunu azaltır.
• Her ikisinin de birbirlerine ve kendilerine olan güven duygusunu düşürebilir.
• Çifti duygusal olarak birbirlerinden uzaklaştırabilir.
• Kronik tartışmalar öfkeyi tetikler. Kronik tartışmalar ve öke sahnelerinden çocukları olumsuz bir şekilde etkilenir.
• Kıskançlık çifti duygusal ve cinsel olarak birbirinden uzaklaştırabilir.
• Kıskançlık çift arasındaki güven duygusunu sürekli sorguladığı için çift arasındaki bağı zayıflatabilir.
Shu. Güldane Kavgacı
Aile ve Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Kıskançlık Belirtileri Nelerdir? Kıskançlık Nasıl Çözülür?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Güldane KAVGACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Güldane KAVGACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güldane KAVGACI Fotoğraf
Güldane KAVGACI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
Psikoterapist, Aile ve Evlilik Terapisti,cinsel Terapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi214 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Güldane KAVGACI'nın Makaleleri
► Evlilikte Kıskançlık Psk.Ali Rıza TUNUR
► Kıskançlık Psk.Serap DUYGULU
► Kıskançlık Psk.Gülşah BEŞTAV
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Kıskançlık Belirtileri Nelerdir? Kıskançlık Nasıl Çözülür?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapist Ne Yapar? Kasım 2019
► Vajinismus Tedavisi Kasım 2013
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2012
► Vajinismus Nedenleri Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:24
Top