2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklukta Mastürbasyon ve Ebeveynin Yapması Gerekenler
MAKALE #21678 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER | Yayın Ağustos 2020 | 1,846 Okuyucu
Yaşamın, yaşlılık ve çocukluk gibi bazı dönemleri cinsellikle ilişkisiz gibi düşünülse de insanoğlu, doğumundan ölümüne kadar, seksüel bir canlıdır. Bu gerçeği göz ardı etmek, mastürbasyon gibi cinsel eylemlerin ancak ergenlikten sonra ortaya çıkması gerektiği yönünde bir yanılgı doğurur. Bu nedenle çocuklarında mastürbasyon benzeri davranışlar gözleyen ebeveynler, endişeye kapılmaktadır. Çocukları mastürbasyon yaptığı için istismara ve tacize maruz kalmış olabileceğini düşünen; çocuklarını yetiştirirken çok önemli hatalar yaptıklarını düşünen; çocuklarında patolojik bir durumun söz konusu olabileceğinden şüphelenen ebeveynler görülebilmektedir. Ayrıca mastürbasyonun kalabalıkta yapılması söz konusuysa utanç içinde olabilir, bu duygunun tesiri altında yanlış müdahalelerde bulunarak tamamen sağlıklı olan çocuklarının sağlığını olumsuz yönde etkileyebilirler. Bu nedenle çocukluk mastürbasyonunun doğasını özetleyen ve ebeveynlere müdahale önerileri sunan bu yazıyı kaleme almayı bir ihtiyaç gördüm.

Çocuklar 2.5-3 yaşlarına geldiğinde genital bölgeleri, cinsiyet fark etmeksizin, erotojen bölgeler haline gelir. Dokunmak, sürtünmek, çiş yapmak veya çiş tutmak gibi eylemler birer haz kaynağına dönüşür. Erkek çocuklarında ereksiyon, kız çocuklarında ise ıslanma, rastlantısal olarak gözlenebilir. Çocuklar genital bölgelerine dokunmak veya sürtünmenin onlara haz verdiğini çoğunlukla tesadüfen, günlük yaşam aktiviteleri içinde fark ederler. Örneğin;

• Banyo yaparken, genital bölgeye el veya lif teması olduğunda
• Çişini yaparken
• Tuvalet sonrasında ebeveyni tarafından veya kendi kendine temizlendiği
sırada
• Oyun oynarken tuvalete gitmemek için çişini tutmaya çalıştığı sırada
• Evcilik oynarken
• Yüz üstü uzanıp televizyon seyrederken
• Çoğunlukla kız çocuklarında, oturuş pozisyonlarından dolayı klitorise baskı yapıldığında (Örneğin ayaklarını arkaya atarak topuklarının üzerine oturduklarında tesadüfen keşfedebilirler).

Çocuklar, ilkel benliklerinin baskın olmasına zıt şekilde süperego yönünden gelişmemiş canlılardır. Bu nedenle onlara zevk alacakları bir şey bahşedilirse bunu yaparlar, yaparlar ve tekrar yaparlar. Yaptıklarının, yetişkinlerin bilinç düzeyinde anlamını bilmeden, doğanın tüm insanlara bahşettiği hediyeyi türlü yollarla kabul etmek isterler. Ahlaki yönden gelişmemiş olmaları, mahremiyet bilincinin oluşmamış olması, mahremiyet eğitimi ve cinsel eğitim verilmemiş olması gibi nedenlerle, kalabalık ortamlarda, kreş/okul gibi yerlerde, toplu taşıma araçlarında veya sokakta bu mastürbasyon yapabilirler. Elbette çocuk olduklarından, bunu da çocuksu yollarla yaparlar. Elle veya pelüş ayılar gibi nesnelerle genital bölgeyi okşama; uzanarak, oturarak veya ayakta bir yerlere sürtünme benzeri eylemlerle kendini gösterir. Bazı çocuklar orgazm ve boşalma benzeri bir deneyim yaşayabilirler ancak bu yetişkin orgazmından farklıdır. Çoğunlukla mastürbasyon sırasında donuk bir yüz ifadeleri olur, kızarabilir, terleyebilirler.

Çocuklarında mastürbasyon gözleyen ebeveynlerin kesinlikle uzak durması gerekenler çocuğu ayıplama, cezalandırma, dalga geçme veya engellemeye çalışmaktır. Birçok ebeveyn, çocuğun yalnızken yapsa sorun olmayacağını ancak başkalarının yanındayken yapmasının yanlış olduğunu düşünerek başkalarının yanında yapılan mastürbasyonu “ayıp”, “günah” gibi gerekçelerle engelleme yoluna gider. Ebeveynin niyeti aslında çocuğun mastürbasyon yapmasını değil, başkalarının yanında mastürbasyon yapmasını engellemek olsa da, çocuklar ben merkezci bir düşünme yapısına sahip olduğundan mastürbasyonlarının ayıplandığını düşünecektir. Bir tepki olarak yalnızken bile mastürbasyon yapmayı tamamen kesebilir, “haz ve zevk yasaktır” düşüncesiyle büyüyebilir. Gençlik ve yetişkinlik yıllarında başta cinsel sorunlar olmak üzere, ikili romantik ilişkilerinde başarısız, kendi arzuları ve isteklerinden vazgeçmiş, kendini olumsuz yargılayan, dışsal denetimli bireyler haline gelebilirler. Tam tersine, anne babanın engelleyici tavrı çocuğun mastürbasyonlarını arttırabilir, kontrolsüz ve bilgisizce uygulanmasının getirebileceği sonuçlar olarak ağrı, enfeksiyon, tahribat, doyumsuzluk, gelecekte ekstrem cinsel deneyimler gibi yaşantıların önünü açabilir. Tüm bu sonuçlara, “Çocuktur geçer” deyip hiçbir şey yapmadan görmezden gelmek de neden olabilir.

Ebeveynler Nasıl Reaksiyon Göstermeli?

• Cinsel hazzın yetişkinlere özgü olmadığını; mastürbasyonun, çocuğunuzun vücudunu keşfetmesinin bir parçası olduğunu, kişilik gelişimine ve seksüel gelişimine katkı sağlayacağını unutmayın ve bunu normal görün.

• İlk fark ettiğiniz andan itibaren çocuğunuzu gözlemleyin, gerektiğinde (mastürbasyon yapmaktan dolayı fiziksel sorunlar yaşamak ya da uygunsuz şekilde yapmak gibi) müdahale edebilmek adına takipte olun.

• Çocuğunuzun yaptıkları hakkında eş dost ile konuşmak yerine, çocuğunuzla konuşun. Farkında olmadan, pedofili eğilimi olan birine çocuğunuzun nasıl cinsel haz aldığını anlatıyor da olabilirsiniz.

• Çocuğunuza mahremiyet eğitimi verin. Yaptığı şeyin değil de, yapma şeklinin uygun olmadığına kendi kendine karar vermesini sağlayacak, böylelikle ne suçluluk gibi olumsuz duygularla boğuşacak, ne de mastürbasyon yapmasının sorun teşkil edebileceği ortamlarda mastürbasyon yapacaktır. Mahremiyet eğitimi hakkında yeterli bilginiz yoksa beni arayın.

• Çocuğunuza cinsel bilgiler eğitimi verin. Siz hiçbir şey yapmamış olmanıza rağmen çocuğunuzun hem zevkle yapıyor hem de kendini suçluyor olabileceğini unutmayın. Bunu normalleştirmesi için çocuğunuzu bilinçlendirin. Cinsel bilgiler eğitimi yaş dönemlerine göre değişebileceği için hassas bir konudur. Yeterli değilseniz beni arayın.

• Son olarak, mastürbasyon çocuğun tacize uğramış olacağının göstergesi değildir. Daha önce söylenildiği gibi çocuklar sıklıkla, tesadüfen haz bölgelerini keşfederler ve buna bir oyun gibi bakarlar. Aklınıza ilk gelen çocuğunuzun istismar edilmiş ya da hasta bir çocuk olabileceği olmasın. Yine de, mastürbasyon bir model alma veya istismar edilme sonucunda da keşfedilebilir. Bu nedenle çocuğunuzun yaptığı şeyi ne zamandır yaptığı, nasıl öğrendiği hakkında korkutucu olmadan bilgi sahibi olmaya çalışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklukta Mastürbasyon ve Ebeveynin Yapması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsa Özgür ÖZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in Yazıları
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu GÜNEŞ
► Çocuklukta İhmal ve İstismar Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Mastürbasyon Psk.Soner EROL
► Mastürbasyon Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim Psk.Rukiye EROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklukta Mastürbasyon ve Ebeveynin Yapması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porno Bağımlılığı Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top