2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğim Neden Emeklemiyor?
MAKALE #21695 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Ağustos 2020 | 6,867 Okuyucu
Endişelenmeyin, burada bazı bebeklerin neden emeklemediğini ve uzmanların geç emekleyenler ya da emeklemeyenler hakkında söylediklerini açıklıyor.

Çoğu aile bebeğim neden emeklemiyor diye düşünmüştür. Her ebeveyn, bebeğin yolda olduğuna dair o ilk işareti hevesle beklemektedir. Genellikle erken hareketlilik emekleme şeklinde gelir. Ancak bazen bebekler emeklemez, bu da anneler ve babalar arasında endişe ve hatta paniğe neden olabilir.

Yuvarlanmak, nesneleri kavramak ve yardım almadan oturmak gibi emekleme, gelişimsel dönüm noktası olarak listelenir ve çoğu bebek 6 ila 12 ay arasında bi aşamada emekleyecektir.

Ama köpüğün ellerin ve dizlerin üzerinde kayma fikrini eğlendirmeyi reddederse paniğe kapılmalı mısın? Pediatri uzmanlarından gelen çok kararlı yanıt, yankılanan ses HAYIR’dır.

Endişelenmeli miyim? Bebeğim neden emeklemiyor? Unutulmaması gereken ana nokta, emeklemenin birçok kilometre taşından sadece biri olduğudur. Uzmanların çoğu, geç kalmanın ve hatta kilometre taşını atlamanın büyük olasılıkla endişelenecek şey olmadığını öne sürüyor. Doktorunuz veya sağlık hemşirenizle sohbet etmek isteyebileceğiniz birkaç gelişimsel dönüm noktasında geride kaldıkları zaman olabilir.

Kilometre taşlarına ulaşmak için önerilen zamanlamaların sadece rehberler olduğunu hatırlamak da önemlidir. Her çocuk farklı, genellikle farklı hızda gelişir. “Kilometre taşlarının” elde edilebileceği kabul edilebilir zaman çizelgeleri oldukça geniştir.

Bebeğim emeklemiyor sorun ne olabilir?

Evet, sürünmemenin bir sorunu işaret etme ihtimali vardır. Güç, koordinasyon veya duyu bütünleme problemi gibi fiziksel, duyusal bir sorun olabilir. Bebeğiniz onu rahatsız edici veya ağrılı bulabilir. Ergoterapist ve doktor tarafından doğrulanması gerekmektedir.

Ayrıca bebeklerin artık yeterince karın zamanı geçirdiği, bu yüzden kendilerini el ve dizlerinin üzerine çekme olasılıklarının daha düşük olduğu ve bunun yerine hazır olduklarında doğrudan yürümeye başlayacaklarına dair teori var.

Hatta bazı çocukların henüz emeklemeyen doğduğuna dair öneriler var. Örneğin dipte gezinme, kalıtsal özelliktir.

Gerçek şu ki, emeklemeye gelince, bebeklerin hepsini bir arada atlayıp doğrudan gezintiye geçmeleri alışılmadık durum değildir.

Emeklemeyi atlamak kötü mü?

Birkaç nesil önce emekleyi atlamanın kötü olduğuna dair teori vardı. Ebeveynler yaşlı akrabaları tarafından lanse edildiğini duyabilirler. Yürümeden önce emeklemenin, el-göz koordinasyonu ve sosyal olgunlaşma gibi nöromüsküler ve nörolojik gelişimin diğer yönlerinin normal ilerlemesi için gerekliydi.

Son antropolojik araştırmalar , emeklemenin gerekli olmayabileceğini destekleyen kanıtlar buldu. Bilim adamlarının bulguları, çocukları asla emeklemeyen, bunun yerine yürüyene kadar taşınan, Papua Yeni Gine kabilesinin çalışmasına dayanıyordu, ancak bu aşamayı atlamanın hiçbir yan etkisi olmadığını gösterdiler.

Bununla birlikte, emeklemenin çocuklar için iyi olmasının nedenleri vardır, çünkü tüm vücudu meşgul eder, iki taraflı koordinasyonu öğrenmeye yardımcı olur ve mesleki açıdan omurgada sağlıklı eğriler oluşturmada anahtar bir rol oynadığı kabul edilir. Bundan dolayı aslında atlamak istemediğimiz bir gelişimsel kilometre taşıdır.

Yani emeklemek önemli değil mi?

Bebeklerin emeklemesi hayati olmasa da, belli bir yaşa kadar elleri ve dizleri üzerinde hareket etmiyor olmaları bir sorun olduğu anlamına gelmeyebilir. Pediatri uzmanları hala ebeveynleri, en azından bu emekleme hareketini bir şans vermeye teşvik etmeye teşvik ediyor. Çünkü emeklemek gelişimsel olarak önemli bir kilometre taşıdır.

Bu, yürümeye hevesli kedinizi aşağı itmeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak çocukların emeklemesine nasıl yardımcı olabileceğinize dair bazı ipuçları vardır:

Hareketi bebeğinize gösterin. Asla bilemezsiniz, bu yeterince motivasyon olabilir ya da en azından onlarla birlikte yerde olmanızı seveceklerdir.
Kolunuzu, elinizi çocuğunuzun ayaklarınızın arkasına yerleştirin, böylece küçüklerinizin iteceği bir yüzeye sahip olun.


Çocuğunuz emeklemede ustalaşmadan önce adımlar atmaya başlarsa paniğe kapılmayın. Bunun yerine çocuğun manevra yapması için bir tünel parkur oluşturmayı deneyin.Eğer bebeğiniz hareket etmeyi reddederse ve endişeleniyorsanız, Ergoterapiste ve Doktorunuza görünün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğim Neden Emeklemiyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bebeğim Neden Emeklemiyor?' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:40
Top