2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Psikoterapi Almalıyım, Psikoterapi Almak Neden Önemlidir?
MAKALE #21697 © Yazan Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK | Yayın Ağustos 2020 | 2,033 Okuyucu
NEDEN PSİKOTERAPİ ALMALIYIM, PSİKOTERAPİ ALMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Psikoterapi nedir, ne işe yarar ve psikoterapi almam gerekir mi gibi sorular, psikoloji biliminin popüleritesine bağlı olarak artmaya başlamıştır. Psikoterapi, çeşitli çalışma tekniklerini kullanarak, psikoterapiye gelen kişinin problemlerini derinlemesine ele alır ve mevcut problemi çözmeye çalışır. Psikoterapinin ne kadar süreceği ise, kişiden kişiye göre farklılaşmaktadır. Örneğin, kişinin yaşadığı problem, problemin kişiyi ne derece etkilediği, varlığını ne zamandan beri sürdürdüğü gibi etmenlere bağlı olarak, psikoterapiye ne kadar süre devam etmeleri gerektiği hakkında bilgi verir. Örneğin, beş sene panik atak problemi yaşayan bir kişinin üç ay panik atak problemi yaşayan kişiye göre alması gereken psikoterapi süresi daha uzundur.
Günümüzde bir çok kişi ruhsal olarak problem yaşıyor ve ruhsal problemlerin bedene yansıması ise kişileri daha da dayanılması zor bir sürece sokuyor. İnsan ilişkilerinin zayıflamaya başlaması ve kişiler arası rakipleşmelerin yoğun olması gibi durumlar, insanları birbirinden uzaklaştırmaya başladı. En sık duymuş olduğum cümlelerden biri de '' ona bu sorunumu / sıkıntımı anlatamam ileride bunu yüzüme vurabilir ya da zayıf noktamı öğrenirse bunu kullanabilir...'' Ne yazık ki insanlar artık paylaşmayı, güvenmeyi, dertleşmeyi unutmaya veya bu kavramlardan uzaklaşmaya başladı. Son zamanlarda ''psikolojim bozuldu'' diyen kişileri sizde sık sık duyuyor musunuz? İnsan sosyal bir varlıktır, paylaşmaya, vermeye, almaya, güvenmeye ihtiyaç duyar. Bu değerlerin azalmaya başlamasıyla beraber herkeste güçlü olma arzusu artmaya başladı. insanların çoğu güçlü olma, diğer kişilere ihtiyaç duymamak için kendini zorlamaya ve bir çok alanda kendi kabuğuna çekilmeye başladı. Bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü kişiler ruhsal olarak yıpranmaya başladı ve çevresine anlatamadıklarını içine atmaya başladı, içe atılanlar ise bedene yansımaya başladı (panik atak, takıntılar, titreme, öfke, uyku problemleri, konsantrasyon problemi vs). Psikoterapi alan kişi, kendisinden, düşüncelerinden, korkularından, zayıf noktalarından tereddüt etmeden konuşabilir. Bunu sağlayan nokta ise, bir psikoloğun danışanını içten, samimi ve ön yargısız dinlemesidir.


Çocukluk çağı travmalarına ya da yanlış ebeveyn tutumlarına maruz kalmış kişilerin ruhsal problemlerle savaşmak zorunda kalma ihtimali oldukça yüksektir. Kişiler bu tarz durumların daha çok geçmişte kaldığını, bugünlerini etkilemediğini düşünse de bu çoğunlukla doğru değildir. Örneğin, çocukluğunda cinsel istismara uğramış biri, evliliğinde eşiyle cinsel problemler yaşayabilir ve bunun geçmişten gelen bir travmaya bağlı olduğunu fark etmeyebilir. Ya da çocukluğunda ebeveyni tarafından sıklıkla zorla yemek yedirilen ya da bu alanda problem yaşayan kişi yetişkinliğinde yeme bozukluğu problemi ile savaşıyor olabilir. Psikoterapi, çocukluk çağı travmaları üzerinde çalışarak, bu travmaların etkisini azaltır. Psikoterapiye de en çok çocukluk çağı travmalarının sebep olduğu problemli davranışlar, düşünceler ve duygudurum bozuklukları yaşayan kişiler başvurur. Travmaların etkisi azaldıkça kişi problemli düşünce, davranış ve duygudurum gibi alanlarda daha sağlıklı bir yapıya kavuşur.

Çocuklar da görülen bir takım davranış problemlerinin artması ya da artık problemlerin ebeveynler tarafından daha çok fark edilmesiyle beraber, ebeveynlerin, çocuklar için de psikoterapi geçerli midir sorusunu daha sık sormalarına sebep olmaktadır. Çocuklar da kullanılan psikoterapi tekniği yetişkinlerde kullanılan psikoterapi tekniklerinden farklı olsa da aynı amaçlar doğrultusunda ilerler, yani mevcut problemin çözümü ilk hedeftir. Ebeveynler tarafından psikoterapiye getirilen çocuklarda sık sık konsantrasyon problemi, karanlık korkusu, tuvalet eğitimi, hiperaktivite, öfke ve uyku problemleri görülmektedir. Terapist hem ebeveynle hem de çocukla çalışarak daha kapsamlı bir terapi sürecine girer. Çocukların yetişkinlere göre psikoterapi alma süreci daha kısa sürmektedir bunun sebebi ise çocukların psikoterapiye daha çabuk ve daha hızlı yanıt vermesidir. Öfke problemi yaşayan bir çocuğun psikoterapi süreci beş seans kadar kısa bir sürede dahi tamamlanması mümkün olabilmektedir. Bu sebeple, psikoterapi çocuklarda görülen davranış probleminin çözümü açısından oldukça önem ve gereklilik arz etmektedir.

Çocukluktan çıkıp, yetişkinliğe doğru gidilen yola, ''ERGENLİK'' denir. Çoğu ebeveyn en çok bu noktada çocuklarıyla anlaşmakta zorlanmaktadır. Bu yola giren kişilerin yani ergenlerin bir takım uyumsuz davranışları ebeveynleri hem öfkeli hem çaresiz hissettirmektedir. Ergen kişi, dediğim dedik, öfkeli, her şeyi ben yaparım, kimse bana karışamaz gibi davranış örüntülerinin görüldüğü bir evreye girmiştir. Bu nokta da ise sık sık ergen kişi ve ebeveyn çatışma yaşar ve bu sık görülen çatışmaların sonucu huzursuz bir ev ortamıyla noktalanır. Psikoterapi en çok bu nokta da devreye girer. Terapist öncelikle aileye psikoeğitim vererek ortamın sakinleşmesini sağlar ve iki taraflı ortak kurallar getirir. Bu kurallar hem ergeni hem de aileyi rahatlatır. Daha sonra terapist ergenle çalışarak, onun yetişkinliğe giden yoldaki sürecine destek vererek, ve iç dünyasına girerek taşkın davranışlarını azaltmayı hedefler. Ergenlik dönemini sağlıklı atlatan kişiler, ileride sağlıklı yetişkinlere dönüşür (doğru düşünebilen, başarabilen, bireyselleşmiş sağlıklı bir yapı). Ergenlik sürecini sağlıklı atlatamayan kişiler ise ileride sağlıklı yapıda ki bir yetişkin durumuna gelemiyor. Bu kişilerde, pasif agresif, öfke problemi, fevri davranışlar, kaygı bozukluğu, özgüven eksikliği gibi ruhsal problemlerin görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden ergenlik döneminde ki kişilerin psikoterapi almaları da oldukça gerekli ve önemlidir.


Özetle; psikoterapi, ruhsal anlamda sıkıntı yaşayan kişilerin, yaşadıkları problemlerin kökenine inerek, kişiye iç görü kazandırarak ve problemlerin geçmişle ya da bugün ile bağlantı kurmasını sağlayarak sorunların çözümüne farklı bakış açılarıyla destek sağladığı bir terapi yöntemidir. Psikoterapinin çalışma tekniklerinin kapsamlı olması sebebiyle yetişkinlere, ergenlere ve çocuklara hizmet verebilmektedir. Psikoterapi almaya başlayan kişiler, terapisti tarafından ilgili, samimi, içten ve ön yargısız bir şekilde dinlendiği için rahatlamaya başlar. Kişi günlük hayatında yaşadığı problemleri endişe duymadan terapistine anlatması ile beraber psikoterapi süreci başlar. Çocuklar için bu süreç oyun terapisi ile başlamaktadır. Psikoterapi ilerledikçe danışanda da olumlu anlamda değişim görülür. Danışanın hayata olan bakış açısının ve ileride de olası problemlere olan bakış açısının daha geniş ve daha gerçekçi olması durumundan dolayı kişi hayattan daha fazla doyum almaya başlar. Buda kişilerin neden psikoterapi alması gerektiğini ve psikoterapi almanın neden önemli olduğunu gözler önüne sermektedir.

Uzm.Psk.Berivan Şentürk

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Psikoterapi Almalıyım, Psikoterapi Almak Neden Önemlidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan ŞENTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► Neden Psikoterapi? Psk.Elif DEMİRCİ
► Anne Neden Önemlidir? Psk.Yasemin SOLAK ÇALIKOĞLU
► Yaşamın İlk Yılları Neden Önemlidir? Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Psikoterapi Almalıyım, Psikoterapi Almak Neden Önemlidir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 10 Adımda Stresten Kurtul Aralık 2022
► Hata Yapmaktan Korkmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:38
Top