2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kapalı Kalp Ameliyatları
MAKALE #21721 © Yazan Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN | Yayın Eylül 2020 | 1,300 Okuyucu
Aslında "Kapalı Kalp Ameliyatları" başlığı doğru bir başlık değildir. Ama halk arasında o kadar yaygın kullanılmaktadır ki konunun aynı konu olduğunu belirtmek açısından bu başlığı seçtim. Doğrusu " Küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatları " olmalıydı.
Kalp ameliyatları uzun yıllardır büyük bir başarı ile yapılabilmektedir. Bu ameliyatların büyük bir kısmında kalbe ulaşmak için halk arasında "iman tahtası" olarak bilinen,bizimse latince ismiyle sternum dediğimiz göğüs orta kemiğinin kesilmesi gerekir. Bu kesi ile kalp bütün ayrıntılarıyla cerrahi saha içinde kalır, cerrah da rahatça bu ameliyatı yapar. Ancak son yıllarda hastaların ameliyat sonrası konforunu daha arttıran, iyileşme süresini kısaltan, daha hızlı normal yaşama dönmelerini sağlayan, daha estetik görünümlü ameliyatlar geliştirilmeye başlamıştır. Bu tür ameliyatların başarıyla uygulanabilmesi için daha özel aletler, çeşitli özel görüntüleme teknikleri kullanmak gereklidir.



Koroner bypass ameliyatları erişkinlerde en sık yapılan kalp ameliyatlarıdır. Koroner bypass ameliyatları genellikle göğüs kemiğinin önden kesilmesi şeklinde aşağıdaki gibi yapılmaktadır. Son yıllarda teknolojideki önemli gelişmeler sayesinde birçok kalp ameliyatını göğüs kemiğini açmadan yapmak mümkün olmaya başladı. Kalp kapağı ameliyatları, kalp içindeki delikler gibi birçok patoloji göğüs yan duvarlarında yapılan küçük kesiler ile gerçekleştirilmekteydi. Küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarına artık koroner bypass ameliyatları da eklendi. Bypass ameliyatı ihtiyacı olan hastaların %70 inde ameliyat meme üzerinden yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Bypass ameliyatlarında önemli bir konu da greft olarak bacak damarları kullanılmak zorunluluğu olduğunda bacağın damar uzunluğunda bir kesi ile açılması zorunluluğu idi. Küçük kesili ameliyatlarda bacaktan damar almak gerektiğinde bunu endoskopik olarak bir iki santimetrelik kesilerle yapmak mümkün olmaktadır. Özellikle kilolu hastalarda bazen bacaktaki kesiler iyileşme süresi çok uzun süren sorunlar halini alabilmekteydi. Halbuki endoskopik olarak bacaktan damar alındığında sadece 2 cm.lik bir kesi olmaktadır ve yine iyileşme süresi birkaç gündür. Bacak kesisinin bu şekilde olması, yani endoskopik olarak bacak damarının çıkarılmasına çok önem veriyoruz. Özellikle çoklu damar bypass ameliyatlarında bacakta yapılan kesinin uzunluğu iyileşme süresini uzatabilir. Bacak kesisinin 2 cm. gibi çok küçük bir kesi olması ameliyat sonrası hastanın hareketlenmesini ve bir an önce normale dönmesini çok kolaylaştırmaktadır.
Küçük kesi ile yapılan ameliyatlarda göğüs kemiği kesilmediği için iyileşme çok hızlı olmaktadır. Normalde göğüs kemiği kesildikten sonra kemiğin iyileşme süresi ortalama 45-60 gündür. Bu süre zarfında hastanın kemiğe yük bindirici hareketlerden kaçınması gerekir. Yatarken sağa sola dönmemeye dikkat etmelidir. Halbuki bir çok insan sırt üstü yatmaya alışkın olmadığından bu süreçte bazı sıkıntılar yaşayabilmektedir. Diğer taraftan ileri yaştaki hastalar, kemik yapısı zayıf olan ,kemik erimesi olan hastalarda göğüs kemiğinin önden kesilmiyor olması yaşanabilecek sternum iyileşme komplikasyonlarından korunmak açısından önemlidir. Küçük kesilerle yapılan ameliyatlarda hasta ortalama ameliyattan 3-4 gün içinde taburcu edilir. Yan yatabilir. Genellikle 10 gün içinde normal yaşantısına döner.



Gerek kalp kapağı ameliyatlarında gerekse koroner bypass ameliyatlarında tüm olgular bu şekilde ameliyat edilemiyebilir. Mutlaka yine göğüs kemiğinin önden kesilmesini gerektiren durumlar olacaktır. Buna cerrahın karar vermesi gerekir. Hastanın bu konuda israrcı olması çok doğru değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kapalı Kalp Ameliyatları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
Ankara
Doktor "Kalp ve Damar Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'in Yazıları
► Koltukaltı Kalp Ameliyatları Dr.Mahmut AKYILDIZ
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Kapalı ve Atravmatik Rinoplasti Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kapalı Burun Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kapalı Burun Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Laparaskopi(Kapalı Ameliyat) Dr.Mehmet KOÇ
► Beyincik Fıtığında Kapalı Ameliyat Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kapalı Kalp Ameliyatları' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazerle Varis Tedavisi Şubat 2014
► Aort Anevrizmaları Kasım 2010
◊ İnsan Olmak Kasım 2010
◊ Vatan Sevgisi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:29
Top