2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkol Bağımlılığının Psikolojik Nedenleri Nelerdir? Alkolden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
MAKALE #21732 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Eylül 2020 | 1,968 Okuyucu
Alkol bağımlılığının psikolojik nedenleri incelenmeden önce alkol içmenin veya sevmenin alkol bağımlılığıyla karıştırılmaması gerektiğini belirtmek gerekir. Alkol bağımlılığı, kişinin sürekli olarak alkol içmek istemesi, çok fazla miktarlarda alkol tüketmesi ve alkol içemediği zamanlarda kendini çok kötü ve rahatsız hissetmesi durumudur.
Alkol bağımlılığı kişilerin hayatları olumsuz etkileyen, aile ve sosyal hayatlarında, iş hayatlarında problemler yaşamalarına ve bazen hayattan soyutlanmalarına sebep olan bir bağımlılık türüdür. Alkol bağımlılığı tedavi edilmesi gereken ciddi bir sorundur.
Alkol bağımlılığının psikolojik nedenleri nelerdir?
Yetersizlik Hissi/ Özgüven Eksikliği
Alkol bağımlılığının psikolojik nedenleri arasında özgüven eksikliği ve negatif kişilik özellikleri gelmektedir. Girdikleri her ortamda kendini yetersiz hisseden, utanan, çekinen kişiler alkol içerek bu güven problemlerini yenmeye ve daha cesaretli hareket etmeye çalışırlar.
Çocukluk Travmaları
Çocukken yaşanılan olumsuz olaylar çeşitli psikolojik sorunlar yaşamamıza sebep olur. Ebeveynlerin boşanması, aile içi şiddet, sevilen birinin ölümü, cinsel taciz gibi kötü olaylar ileri de travmalar ileride alkol bağımlılığına yol açabilmektedir. Bireyler yaşadıkları kötü olayları unutmak için alkolün beyni uyuşturucu etkisinden yararlanırlar. Onlar için bir geceliğine unutmak gerçeklerle yüzleşmekten ve iyileşmeye çalışmaktan daha iyidir.
Depresyon
Sevdiğimiz birinin kaybı, ayrılık, işsizlik gibi olumsuz olaylar bizi depresyona sürükleyen birtakım nedenlerdir. Depresyona giren kişiler kendilerini sürekli olarak mutsuz, endişeli, üzüntülü hissederler. Yaptıkları hiçbir şeyden mutlu olmazlar. Günleri boş boş geçirebilirler. Böyle durumlarda kişiler kendilerine güvenli bir liman olarak alkolü görebilir. Çünkü alkol beynimizdeki “medulla” denilen bölgeyi etkiler. Medulla bölgesi vücudumuzdaki solunum, vücut ısısı gibi fonksiyonları yönetir. Bu sebeple alkol aldığımız zamanlarda daha çabuk uykumuz gelir. Depresyonda olan ve uyku problemleri yaşaran bireyler daha kolay ve iyi bir uyku için alkolü tercih edebilirler.
Korkular ve Kaygılar
Alkol bağımlılığının psikolojik nedenleri arasında kaygılar ve korkular da vardır. Kişilerin yaşadığını korkular kaygılar onları sürekli olarak alkol almaya yönlendirebilir. Örneğin yoğun korkular olarak adlandırılabilecek fobilere sahip kişiler, korku duydukları şeylerden kaçınmak için alkol alımına başvurabilirler. Örneğin: Uçak fobisi olan kişiler daha rahat bir yolculuk geçirmek için alkol alır veya gök gürültüsü ve fırtına fobisi olan kişiler havanın bozuk olduğu günlerde rahatlamak amacıyla alkol almayı tercih edebilirler.
Alkol Bağımlılığının tedavisi disiplinler arası bir iş birliğinin yanı sıra aile desteği, emek ve zaman gerektirir. Tedavi sürecinde Psikiyatr gözetiminde ilaç tedavisi ve terapiler kullanılabileceği gibi, bütüncül yöntem ve tekniklerde kullanılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de Mora Terapi ve Biorezonans tekniğidir.
Alkol Bağımlılığının tedavisinde Biorezonans Terapileri nedir?
Biorezonans nedir?
Biorezonans bir tamamlayıcı tıp tekniğidir. Kimyasal hiçbir ilaç ya da ürün kullanmamaktadır. Mora terapi tarafından almanyada üretilen elektromanyetik frekanslar kullanan bir cihaz yardımı ile uygulanmaktadır. Biorezonans cihazından yayılan elektromanyetik frekansın gücü bir cep telefonundan yayılan frekansın binde biri kadardır. Alkolü bırakmak isteyen danışandan alınan tükürük, idrar gibi sıvılarda bulunan sağlıklı frekanslar da güçlendirilerek kişiye verilir. Böylece bağışıklık sistemimiz desteklenmiş olur. Bu da ilaçsız, ağrısız ve kalıcı olarak iyileşme anlamına gelmektedir.

Hiçbir yan etkisi yoktur. Vücudumuzda bağımlılığa neden olan ve maddeye (alkol, nikotin vb.) karşı duyarlılığı sağlayan isteği oluşturan patolojik elektromanyetik titreşimler, cihaz aracılığı ile tespit edilerek ters çevrilir ve kişiye gönderilir. Birbirinin tam tersi iki manyetik alan karşılaşınca nötrleşir. Bu şekilde bağımlılığa neden olan maddenin manyetik bilgisi vücudumuzdan temizlenmiş olur. Manyetik bilgisi silinen maddeye karşı istek ve hassasiyette yok olmuş olur.
Alkol Bağımlılığında Biorezonans nasıl uygulanır?
Danışandan bağımlı olduğu alkolden küçük bir örnek getirmesi istenir. O örnek ve danışandan alınan tükrük ya da idrar küçük tüpler aracılığı ile cihaza tanımlanır daha sonra danışan ortalama bir saat sürecek bir seans için cihaza en çok temas edecek şekilde bağlanır. Bu seans en az 6 kez yapılacak şekilde 3 yada 4’er gün aralıklarla planlanır. Danışan ilk seanstan itibaren isteksizleşmeye başlar. Sonuç hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Bunun yanı sıra kişinin psikolojik olarak desteklenmesi için bireysel terapiler planlanmasında yarar vardır.

Cem Kaya
Klinik Psikolog / Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alkol Bağımlılığının Psikolojik Nedenleri Nelerdir? Alkolden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cem KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cem KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Alkol Bağımlılığının Psikolojik Nedenleri Nelerdir? Alkolden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top