2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzla İlişkinizi Düzenlemek ve “kendine Güvenen Çocuklar” Yetiştirmek İçin Öneriler
MAKALE #21740 © Yazan Psk.Fatma Nihal ADA | Yayın Eylül 2020 | 1,594 Okuyucu
Anne baba olmak, kitabı veya okulu olmayan zor bir uğraştır.

Aile içi ilişkiyi düzenlemek, öncelikle anne baba olarak kendi güçlü ve desteklenmesi gereken yanlarımızı tanımlamakla başlar.

Tahammül gücümüz ve sınırlarımızdan haberdar olmak, anne babalığın temelinde olan, eşler arası diyaloglarımıza özen göstermek aile içi ilişkilerimizi olumlu yönde gelişmesine neden olan ilk aşamalardandır.

Çocuğunuzla daha iyi bir ilişki kurabilmek için neler yapabilirsiniz?

1. İhtiyaçlarını Görün

Çocuğun davranışının temelinde ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı bazen doğrudan bazen de dolaylı, bazen kabul edilebilir davranışla bazen de kabul edilemeyen davranışlarla ifade edebilir. Ebeveyn olarak bu ihtiyaçları görebilmek ve ona bunu ifade edebilmek önemlidir.

2. İstediğiniz Davranışa Odaklanın

İnsan olmanın doğası gereği; yolunda gitmeyen, durumlara daha çok dikkat çekeriz. Bu durum davranışın değişmesine neden olmadığı gibi çocuklarda olumsuz davranışın pekiştirilmesine neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuza beklentinizi net bir dille ifade edin.

3.Tutarlı Olun

Aile içinde yeni bir davranış kazanımı yada var olan davranışın değişimi için karar verdiğiniz zamanlamanın doğru olduğundan emin olun. Başlanan ve yarım bırakılan yöntemler çocukların anne babaya olan güvenini sarsıp ebeveynin yetkinliğine gölge düşüreceğinden, içinde bulduğunuz durumun tutarlı olmanıza engel olacağını düşünüyorsanız önleminizi mutlaka alın ve sınırlarını net bir şekilde belirleyin.

4.Olumlu İfadeleri Kullanın

Konuşurken seçtiğimiz kelimeler, ifade tarzımız, söylediklerimizin taşıdığı mesajlar önemlidir. Bu nedenle çocuklarınızla iletişim kurarken sadece ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğimize de dikkat edin. Çünkü olumsuz bir dil maça eksi puanla başlamak demektir.

5.Önlemlerinizi Alın

Sorun çıkmadan önlemeye çalışmak, sorunu çözmeye çalışmaktan daha kısa sürer. Bu nedende önleminizi alın ve çocuğunuzdan beklediğiniz davranışı, kurallarınızı bir sorun yaşamadan net bir dille belirtin.


Çocuğunuzun özgüveninin artırmak için neler yapabilirsiniz?

Özgüven, kişinin kendisinden memnun olması, kendisi ve çevresiyle barışık yaşaması, kişinin kendine olan güveni demektir. Özgüvenin yüksek olması anne babaları mutlu ederken, özgüven eksikliği; çocuğun aşırı uyum göstermesi, yalnızlık, eleştirilere karşı hassas olması, güvensizlik gibi kavramlarla da tanımlandığından anne babaların özellikle dikkat ettikleri, üzerinde çalışılmasını ve çözülmesini istedikleri konulardandır.

Ancak özgüven sayısal değerleri olan, belli aralıklara sahip olmanın yeterli yada yetersiz olarak tanımlanamaması sebebiyle zaman zaman anne babalar tarafından yanlış yorumlanabilir. Örneğin; annesini parkta bırakıp tanımadığı biriyle sohbet eden çocuk da, grup içerisinde tekrar tekrar bir diğerinin konuşmasını bölen de, okul gösterisinde rahatlıkla sunuculuk yapan da “özgüvenli çocuk” olarak tanımlanabilir. Ancak özgüven, bazen sınırsızlıkla karıştırılabilir.

Gerçek anlamda kendine güvenen çocuklar yetiştirmenin temelinde; olumlu ebeveyn çocuk ilişkisi vardır. Çocuğun sevgi ve ilgi başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının ebeveyni tarafından zamanında karşılanması, çocuğun kendisini değerli hissetmesini sağlar. Böylece çocuk yavaş yavaş kazandığı güven ve özerklik doğrultusunda çevresini keşfetmeye başlar. Güven duygusu, çocuğun belli sınırlar içerisinde söz hakkı olduğu, kuralların ve rutinlerin nedenlerini öğrenebildiği -demokratik anne ve baba tutumuyla- daha da gelişir. Bunun yanı sıra çocuklardan kendi kapasitesi dahilinde beklentilerde bulunmak, akran yada kardeşlerinden farklı bireyler olduklarını kabul etmek ve diğerleriyle kıyaslamamakta özgüven gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzla İlişkinizi Düzenlemek ve “kendine Güvenen Çocuklar” Yetiştirmek İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatma Nihal ADA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatma Nihal ADA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Nihal ADA Fotoğraf
Psk.Fatma Nihal ADA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatma Nihal ADA'nın Makaleleri
► Kendine Saygı Duyan Çocuk Yetiştirmek Psk.Dnş.Nagehan BALCI
► Dayanıklı Çocuklar Yetiştirmek Psk.Dnş.Beyhan ÖZPAR
► Mutlu Çocuklar Yetiştirmek Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Özgüvenli Çocuklar Yetiştirmek Psk.Başak DALDA KİLECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzla İlişkinizi Düzenlemek ve “kendine Güvenen Çocuklar” Yetiştirmek İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top