2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teknoloji Kullanımı Bağımlılık Olmasın
MAKALE #21745 © Yazan Psk.Fatma Nihal ADA | Yayın Eylül 2020 | 1,460 Okuyucu
Günümüzde teknoloji kullanımı vazgeçilmez bir gerçek. Çağa ayak uydurmak ve daha çok bilgiye daha kısa sürede ulaşmak için bu gücün tüm imkanlarını kullanmak mümkün. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, internet alt yapısı sayesinde dünyayı evimize getirmiş durumda. Evlere kapanmak zorunda kaldığımız şu dönemlerde teknolojinin önemini bir kez daha anlamış bulunmaktayız. Okullar kapalı olduğu için öğrenciler uzaktan eğitim sistemi ile ders programlarını bir akış dahilinde takip edebiliyorlar. Birçok iş sektörü online uygulamalarla iş süreçlerini devam ettirebiliyor. Görüşmeler, eğitimler, toplantılar, teknolojik alt yapısı sayesinde kesintiye uğramaksızın yapabiliyor. Bütün bunlar zaten bilişim çağının gereklilikleri ancak özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde teknolojinin gerektiği ölçüde kullanılmasının önemini vurgulamak istiyoruz. Bir bağımlılığa dönüşmemesi önemli. Çünkü normal hayat akışında ya da geldiğimiz birçok aktivitenin sınırlandığı bir süreçteyiz. Elimizin altında bulunan teknolojik aletler sayesinde birçok şeyi bilme, öğrenme ya da izleme olanağına sahibiz. Bu öğrenme ve zaman geçirme ihtiyacından kaynaklı kullanım düzeyimiz ister istemez artacaktır. Bu durum zaman zaman doz aşımına neden olabilir.

Son yıllarda yapılan birçok araştırma gösteriyor ki; insanlar uykudan daha çok ve ortalama 8 saaten fazla olmak üzere telefon, bilgisayar ya da video oyun konsollarında zaman geçirmektedirler. Bu süre giderek artmaktadır ki; bebeklik çağından itibaren teknoloji ile tanışılmakta ve iç içe yaşanmaktadır.

Teknolojiyi hem kendimiz hem de çocuklarımız için olabildiğince amacına uygun ve sınırlandırılmış bir şekilde kullanmak önemli.

Uzun Süreli Teknoloji Kullanımı Neden Sakıncalıdır?

Evlere kapalı kaldığımız bu dönemde kullanımının her geçen gün artması ile vaktin çoğunun teknolojik araç başında geçirilmesi; aracın kullanılmadığı zamanlarda yoksunluk hissedilmesine, sürekli kontrol ihtiyacına, uykusuzluk, stres, kaygı dolayısı ile bedenini ve sağlığın zarar görmesi gibi olumsuz durumlara neden olabilir.


Peki Ne Yapmalıyız?

· Sosyal medya ya da oyun aktivitelerinde amaçsız zaman geçirmemeliyiz.

· Bu konuda hem çocuklarımıza örnek olmalı hem de onların kullanımının bir program dahilinde olmasını sağlamalıyız.

· Çocuklarınızın günlük rutinleri olması önemlidir. Bu nedenle küçük aile toplantıları yaparak bir program oluşturun ve günün hangi saatinde hangi etkinliğe ne kadar zaman ayrılacağını belirleyin.

· Gün planı dahilinde eğitim faaliyetleri dışında oyun, sohbet, sosyal medya kullanımı için teknolojik alet başında geçirilecek zamanı belirleyin ve bu sınırlamaya herkesin uyması noktasında fikir birliğine varın.

· Teknoloji kullanımı okul öncesi çocuklarında günlük yarım saati, ilkokul ve ortaokul çocuklarında bir saati, lise çocuklarında ise iki saati geçmemelidir. İdeali bu olmakla birlikte içinde bulunduğumuz şartlar göz önüne alındığında süre kullanımı konusunda küçük esnemeler yapılabilir.

· Teknoloji kullanımı mümkün oldukça evde herkese açık alanda olmalıdır. İnternetin sınırsız bir alan olduğu unutulmamalıdır. Çocuk için uygun olmayan içeriklerle ulaşım çeşitli yazılımlar ve filtremeler yolu ile engellenmelidir.

· Farklı oyunlar keşfedin ve bu oyunları çocuklarınızla birlikte oynayın.

· Çocuklara resim yapma, hikaye yazma, rol canlandırma, bir müzik aleti çalma, deney yapma gibi alanlarda yol gösterici olun ve onları destekleyin.

· Birlikte kitap okuyun ve üzerinde tartışın

· En önemlisi kurallardan asla taviz vermeyin. Yapmış olduğunuz toplantılarda alınan tüm kararlara uyulması noktasında ısrarcı olun. Planda değişiklik ya da esneklik yapılacaksa buna birlikte karar verin.

Öğretim Görevlisi Psikolog Fatma Nihal ADA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teknoloji Kullanımı Bağımlılık Olmasın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatma Nihal ADA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatma Nihal ADA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Nihal ADA Fotoğraf
Psk.Fatma Nihal ADA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatma Nihal ADA'nın Makaleleri
► Çocuklar ve Teknoloji Kullanımı Psk.Cevher SÖNMEZ
► Ergenlik ve Teknoloji Kullanımı Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuklar ve Teknoloji Kullanımı Psk.Özge ÇİVCİ
► Erken Boşalma Kaderiniz Olmasın Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Sömestr Tatili Kabus Olmasın S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Teknoloji Kullanımı Bağımlılık Olmasın' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top