2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkinlerde Panik Atak
MAKALE #21758 © Yazan Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2020 | 1,217 Okuyucu
Son zamanlarda hem ruh sağlığı uzmanlarının hem de hastaların sürekli kullandıkları bir terim haline geldi ‘panik atak’.
‘Bende panik atak var’
‘Ben panik atak hastasıyım’
‘Yıllardır panik atakla yaşıyorum, bir türlü kurtulamadım’
‘Başlarda daha sık panik atak geçiriyordum, artık çok azaldı’
‘İlaçlarımı kullanmayı bırakamıyorum, tekrar panik atak yaşamaktan korkuyorum’
Bu cümleleri ve nicelerini panik atak yaşamış kişilerden sık sık duyuyoruz. Genellikle de belirti deneyimleri şu yönde oluyor; kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması-çarpıntı, terleme, titreme ya da sarsılma, soluk daralması ya da tıkanma, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma, titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması, uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları), gerçekdışı olma hissi ya da kendine yabancılaşma, denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu, ölüm korkusu, kulak çınlaması, boyun ağrısı, baş ağrısı, denetim dışı çığlık atma ya da ağlama.
Panik atak yaşamak, kişiyi oldukça yoran, yeni bir düzen kurmaya iten ve atakları geride bırakmak için sürekli arayışta bulunulmasına neden olan bir deneyim. Kişiler panik atak hastası olduğunu düşünebilir, fakat panik atak başlı başına ruhsal bozukluk olmaktan ziyade kaygı, depresyon gibi bozukluklara eşlik eden bir durumdur. Ayrıca fizyolojik olarak geçirilen bazı sağlık problemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
Panik atak sıklıkla medikal yollarla iyileştirilmeye çalışılsa da terapi desteği de son zamanlarda herkesçe tercih edilen bir iyileştirme yolu haline geldi. ‘İyileşme’ daha iyiye gitme, olumlu yönde ilerleme anlamındadır. Özellikle başlarda nedeninin pek anlaşılmadığı son derece rahatsız edici ‘panik atak’ adı verilen durumlar kişilerin; bir an önce, en kısa zamanda, hemen ve kesin olarak çözümler aramalarına, iyileşmeye çalışmalarına neden oluyor. Hızlı tedavi yöntemlerinin çekiciliği içinde çok yol denenip başarısızlık duygusuyla da baş etmeye çalışmak, uzun yıllar bu durumdan muzdarip kişiler için çok da yabancı bir durum olmasa gerek.
Tüm bunlar içinde gözden kaçtığını düşündüğüm bazı noktalara değinmek isterim. Panik atak tek başına bir bozukluk değilse acaba altta yatan, buna neden olan şey ne? Vücudumuzun mükemmel yapısı sadece bedensel sağlıkla ilgili değil, ataklarla bize duygusal sağlığımızla ilgili de pek çok ipucu veriyor. Fiziksel semptomlar bize neyi anlatmaya çalışıyor acaba? Mesela kalp çarpıntıları, nefes darlığı yüzünden toplu taşımaya binemeyen bir kişi neyden kaçınmaya çalışıyor? Hastaneye gidince bayılacak gibi hisseden biri aslında hastanede olmanın hangi yönüyle problem yaşıyor? Tüm bu sorular ve daha fazlası hızlı çözüm arayışları içinde gözden kaçıp gidiyor. İyileşmeye, problemi çözmeye, daha iyi hissetmeye giden yolda ataklara odaklanıldığında nispeten kısa süreli olan ‘panik atağım geçti’ noktasına geliniyor. Vücudumuzun bize vermeye çalıştığı mesaj ise derinliklerde kalmaya devam ediyor.
Tanı ve tanı gruplarının bireyleri tek tipleştirdiğini düşünsem de terapide onları çıkış noktası almanın hem hastaya hem de terapiste yol gösterici olduğuna inanıyorum. Özellikle de kişinin öznel deneyimini esas alan Varoluşçu Terapi, kalıplardan çıkmaya oldukça yardımcı. Her birey farklı olduğu gibi her nefes darlığı, taşikardi, titreme, terleme yaşayan panik atak hastası da bunları farklı şekilde deneyimliyor. Bireysel Terapi sürecinde kişinin genel geçer bilgiler ya da kurallardan çıkıp kendi deneyiminde kalması ise iyileştirici oluyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yetişkinlerde Panik Atak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Can ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yetişkinlerde Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2020
► Wısc-4 Zeka Testi Eylül 2020
► Algı Yanlılıkları Aralık 2015
► Çocuğu Kabul Etmek Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:19
Top