2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşler ve Çocuklar İçin Boşanma Psikolojisi
MAKALE #21773 © Yazan Uzm.Psk.Gamze ÜNGÖRMÜŞ | Yayın Eylül 2020 | 1,227 Okuyucu
Problemlerini birbirini kırmadan, hem kendilerine hem karşısına zarar vermeden çözebilen, mutlu ve huzurlu bir aile tablosu, herkesin olduğu gibi biz psikologların da danışanlarımızda en çok görmek istediğimiz şeylerdendir. Fakat aileler çoğu zaman çift terapisi ya da aile danışmanlığı için bize geldiğinde durum pek de böyle olmuyor maalesef. Bazen küçük ölçekli anlaşmazlıklar ya da kırgınlıklar daha taraflar anlatmaya başlarken çözülüyor ve danışanlarımız çok daha iyimser bir havayla çıkıyorlar ilk seanslarından. Bazense (genellikle geçmişten getirdikleri) bazı hassasiyetler, takıntılar, tartışmalar çözüm için biraz daha uğraştırabiliyor bizleri. Fakat uzman desteği almaya gelmelerinden de anlaşılacağı gibi problemlerini çözmeye niyetli çiftler çoğunlukla bu zorlukların da üstesinden gelerek, birbirlerini daha iyi anlamaya başlıyorlar.
Tabii ki(istenmeyen bir durum olsa da) evliliği sonlandırma kararı da alabiliyor çiftler. Bu kararın ardından kadın, erkek ve çocuğun karşılaştığı zorluklar psikolojik problemleri de doğurabilir. Taraflarda özgüven kaybı, gelecek kaygısı, yalnızlık hissi, maddi sıkıntılar baş gösterebilir. Fakat tüm bu ihtimallere rağmen; kavganın, tartışmanın bitmediği, şiddetin yaşandığı, aile içi paylaşımın sıfıra indiği, tüm gayretlere rağmen ilişkinin kurtarılamadığı durumlarda; zamanında alınan bir boşanma kararı ve bu kararın çocuğun gelişimsel dönemine uygun bir şekilde çocuğa aktarılması, çocuğa sürekli çatışma içinde geçen bir evlilik sürecinden daha az zarar verir. Kaç yaşında olursa olsun çocuk aile içindeki huzursuzluğu sezer, bununla birlikte tartışmaların ortasında kalmak, şahitlik etmek, kendini bir taraf tutmak zorunda hissetmek çocuğun temel güven duygusunun sarsılmasına, ileride kaygı bozuklukları, güvensizlik ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Bir çocuğun boşanmanın olumsuz etkilerini üzerinden atıp atamaması, eşlerin nasıl ve ne şekilde boşandığına bağlıdır. Çocukla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmadığı; çocuğun duygusal, fiziksel, bilişsel ihtiyaçlarının karşılanmadığı durumlarda boşanmanın yarattığı olumsuz etkiden kurtulması oldukça zorlaşır.



· Boşanma kararlarını, çiftler (çocuğun gelişimsel döneminin de göz önünde bulundurarak) ayrılık sebebini de belirterek ve beraber vermelidirler çocuklarına.

· Bu ayrılığın eşler için verilmiş bir karar olduğu, hala çocuğun anne ve babası olamaya devam ettikleri vurgulanmalıdır.

· Çocuklara boşanma kararını kabullenmeleri için zaman tanınmalı, hemen kabullenmesi beklenmemelidir.

· Velayet konusu ve görüşme günleri, açıklama yapılmadan önce eşler tarafından kararlaştırılmış olmalı ki çocukta “Ben ne olacağım” kaygısına sebep olunmamalıdır.

· Mümkünse çocuk için önemli(okul törenleri, müsabakalar, doğum günleri gibi) günlere anne-baba birlikte katılmalıdır.

· Boşanan taraflar birbirine saygıyı elden bırakmamalı, özellikle çocukların yanında eski eşten kötü bahsedilmemelidir.

· Boşanmayla birlikte sıklıkla görülen bir durum olan; çocuğun bir ebeveyninden isteyip de yaptıramadığı şeyi diğerine yaptırma gayreti gözden kaçırılmamalı, ebeveynler tutarlı olmalıdır.

· Boşanan taraflardan birisi tekrar evlenmeyi planlıyorsa bu uygun bir dille ve son ana bırakmadan çocukla paylaşılmalıdır.

Sağlıklı bir boşanma süreci ve sonrasında psikolojik destek için uzman yardımı alınabileceği unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşler ve Çocuklar İçin Boşanma Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gamze ÜNGÖRMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gamze ÜNGÖRMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze ÜNGÖRMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze ÜNGÖRMÜŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze ÜNGÖRMÜŞ'ün Makaleleri
► Boşanma Psikolojisi Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Boşanma ve Çocuklar Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
► Boşanma Sürecinde Çocuklar Psk.Seda BİRCAN
► Boşanma Süreci ve Çocuklar Psk.Bahar ERDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Eşler ve Çocuklar İçin Boşanma Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:28
Top